Candy cane božićni keksići

Božić samo što nije pokucao na vrata. Još nedavno se činilo da mora proći cijela vječnost do Božića a sad kao da je vrijeme proletjelo samo tako. Stoga je vrijeme da pomno isplaniramo koje ćemo kolačiće pripremati da kasnije ne bi bilo strke i zbrke. Kako znam da se mnogi u blagdansko vrijeme okreću suhim kolačima i keksićima, pripremila sam vam recept za još jedne divne božićne keksiće, za slučaj da još niste našli onaj pravi recept. Candy cane keksići osim što preslatko izgledaju, vrlo lako bi mogli postati i ukrasi za vaše božićno drvce. Osim keksića čiji recept donosim u nastavku, za sad vas na blogu čeka još nekoliko prijedloga za božićne kekse: zvijezdice na 4 načina, domaći bakini keksi, automat keksi i mramorni keksići.


Ovi candy cane keksi kod nas su se pojeli topli i savršeni su uz čašu mlijeka ili napitak po želji. Obavezno iz držite u kutijici, dobro zatvorene, da bi mogli malo duže stajati. No vjerujem da za to neće biti potrebe jer su svježi fini i brzo će vam nestati. Recept za ove keksiće pronašla sam na blogu Betty Crocker i čim sam vidjela kako slatko izgledaju odlučila sam ih isprobati. Ovaj put sam ih radila po originalnom receptu no mislim da bi bili jednako fini i da ih napravim prema receptima za kekse koji su već na blogu. Uživajte u isprobavanju i oblikovanju ovih keksića sa svojim klincima, boljim polovicama, prijateljima...

Sastojci:

  • 1 šalica šećera
  • 1 šalica omekšalog maslaca
  • pola čaše mlijeka
  • pola vanilin šećera
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije
  • 1 jaje
  • 8 do 9 šalica brašna
  • pola praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • jestiva crvena boja u gelu ili prahu


Priprema:

U posudu stavite šećer, maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, mlijeko, vanilin šećer, ekstrakt od vanilije i jaje pa umiješajte sve zajedno.
Umiješajte i sol, prašak za pecivo i brašno pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na dva djela.
U jednu polovicu tijesta dodajte crvenu jestivu boju i promijesite tijesto da se boja lijepo rasporedi.
Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 2 sata a ako možete onda na 4 sata.

Zagrijte pećnicu na 190°C.
Pripremite kalup: postavite papir za pečenje ili ga lagano namastite.


Nakon što je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka i odstranite foliju. 
Oblikujte candy cane keksiće:

  • uzmite dio običnog i dio obojanog tijesta - probajte da budu otprilike podjednake količine
  • svaki dio tijesta prstima valjajte naprijed nazad, na lagano pobrašnjenoj podlozi (ne smije biti previše brašna jer tijesto nećete moći valjati) sve dok ih ne razvaljate u oblik kao na slici (oblik debljeg konopa)
  • stavite crveni komad tijesta pokraj bijelog komada tijesta
  • lagano ih pritisnite zajedno i počnite okretati na jednu stranu da dobijete oblik kao na slici (spiralni oblik)
  • gotove kekse stavljajte u kalup i svakom keksu zaokrenite vrh prema dolje da dobijete oblik ručice
  • ponavljajte postupak dok ne potrošite svo tijesto


Kad napunite kalup, stavite ga u zagrijanu pećnicu.
Pecite kekse nekih 9 ili 10 minuta odnosno dok ne poprime lagano smeđu boju ili dok ne primijetiti da su pri dnu počeli dobivati boju. Pazite da ih ne prepečete da ne budu suhi.

Gotove kekse izvadite iz kalupa i ostavite ih da se hlade.



U slast!

0 komentara :