Cheesecake s preljevom od kiselog vrhnja

Neznam da li postoji negdje netko tko ne voli cheesecake. Vole ga apsolutno svi, i oni koji ga samo degustiraju jer je lagan, kremasti i izrazito ukusan no vole ga i oni koji ga pripremaju jer s njim nema puno filozofije, brzo se priprema a užitak je zagarantiran. A ono što je najbolje, moguće su bezbrojne kombinacije, s voćem i raznim detaljima poput točkica i slično. Stoga su i već od ranije na blogu recepti za dva cheesecakea, i to onaj točkasti cheesecake i new york cheesecake no, moram priznati da je ovaj meni osobno najbolji do sad iako su svi s pladnja nestali brzinom svjetlosti. Svaki je poseban na svoj način. Primjerice, ovaj točkasti je vizualno primamljiv iako ni okus nimalo ne zaostaje za izgledom. No, cheesecake koji vam predstavljam danas je fantazija na tanjuru. Toliko je lagan, okusi se savršeno nadopunjuju, svaki sloj zasebno i u cjelini funkcioniraju bez greške.



Radila sam ga još prošlog Božića no kako zbog operacije i obaveza nisam neko vrijeme mogla pisati, sad ću s vama podijeliti i nekoliko zaostataka odnosno recepata koje nisam stigla objaviti. Nadam se da vam to neće smetati, jer meni bi bilo žao da ostanu neobjavljeni. Danas sam vam pripremila cheesecake prema receptu iz jedne od kuharica Gospodarskog lista a u nastavku vam donosim detaljan recept kako bi ga svatko od vas mogao rekreirati.


Podloga:
  • 25 dkg McVities Degestive keksa
  • 9 dkg maslaca

Pomoću valjka u vrećici za zamrzavanje ili pak u blenderu, usitnite kekse za podlogu.
Pomiješajte sitno mljevene kekse s rastopljenim maslacem.
Smjesu utisnite na dno okruglog kalupa promjera 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite nekih 10 min, na 165°C.


Krema:

  • 80 dkg kremastog svježeg sira
  • 20 dkg šećera
  • 4 žumanjka
  • 1 vanilin šećer

Za kremu, u posudu stavite sir, šećer, žumanjke i vanilin šećer te sve zajedno promiješajte.
Smjesu prelijte po ohlađenoj podlozi od keksa.
Vratite u zagrijanu pećnicu, na 165°C, i pecite nekih 25 minuta odnosno dok cheesecake ne očvrsne.


Preljev:

  • 80 dkg kiselog vrhnja
  • 10 dkg šećera

U posudu stavite kiselo vrhnje i šećer te promiješajte.
Tu smjesu prelijte na tortu, dok je još u kalupu, no pripazite kako se vrhnje pritom ne bi zapjenilo, ono mora biti kremasto.
Opet tortu vratite u pećnicu i na istoj temperaturi pecite još nekih 10 minuta.
Kad izvadite tortu iz pećnice, nemojte još micati stranicu kalupa.
Tortu najprije stavite u hladnjak da odstoji barem 12 sati ili najbolje kroz noć pa tek onda odstranite kalup i poslužite cheesecake.


U slast!

0 komentara :