Žličnjaci

Dan započinjemo jednim jednostavnim prijedlogom za današnji ručak. Radi se o jelu koje su radile još i naše bake pa i prabake. Osobno, volim pripremati jela koja me vraćaju u djetinjstvo jer imam osjećaj da na taj način mogu očuvati dio tradicije, dio uspomena a znam i da je baka sretna i ponosna uvijek kad isprobam neki njezin recept ili ju pitam za savjet. Budući da su naše bake i djedovi, barem kod nas na selu, većinu vremena provodili na polju, baveći se životinjama i poljoprivrednim poslovima, čini mi se da je kuhinja, i hrana općenito, bila nekako jednostavnija, baš poput jela čiji vam recept i danas donosim. Žličnjaci se pripreme u svega nekoliko minuta, samo se svi sastojci pomiješaju u posudi, žlicom se stavljaju u vrelu vodu, prokuhaju i to je u biti to. Brzo i jako fino a što je najvažnije, dosta lagano unatoč slaninama koje možete prelijati po vrhu. Predlažem da isprobate još danas, bilo kao glavno jelo ili kao prilog uz neko glavno jelo.


Sastojci:

  • brašno
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • topla voda
  • slanine ili luk

Većinu sastojaka za tijesto ja uvijek stavljam odokativno.
Količinu brašna prilagodite količini žličnjaka koju želite napraviti, ja nekad stavim manje, nekad više, ovisi koliko ćemo pojesti. Voda mora biti topla i dodajete je također prema potrebi, malo po malo sve dok ne dobijete smjesu koja nije suha, pregusta već mekana i lagano se vuče kad kroz nju prođete žlicom (vidjeti ćete i na fotografiji u nastavku kako mora izgledati).
Krenimo s postupkom pripreme žličnjaka.


U zdjelu stavite brašno (u željenoj količini), jaje, sol i dodajte malo tople vode pa promiješate žlicom da se brašno lijepo rasporedi u smjesi i da se sastojci povežu. Ako je smjesa suha, dodajte još tople vode prema potrebi i tako sve dok ne budete zadovoljni konzistencijom smjese.

U veći lonac do pola ulijte vodu, dodajte malo soli i stavite lonac na vatru da voda proključa.
Žlicom stavljajte pripremljenu smjesu u vrelu vodu, žlicu po žlicu, na taj način oblikujući žličnjake.
Kad sve žličnjake stavite u vodu, ostavite ih da se još 5 minuta kuhaju u vreloj vodi.


Kuhane žličnjake procijedite, dobro isperite i ocijedite.
Potom ih prebacite u širu posudu ili veću tavicu u kojoj ćete ih još nekoliko minuta grijati na vatri (tu posudu nije potrebno prethodno namastiti).

Kad se žličnjaci cijede, pripremite slanine ili luk, ovisi koju kombinaciju volite.
Ako volite kombinaciju sa slaninama, stavite dvije do tri žlice slanina u mali lončić pa na vatru da se slanine otope i da malo potamne. Otopljene slanine prelijte po žličnjacima s tim da ih procijedite da odvojite mast a ono gusto što vam ostane na cjedilu (čvarke) rasporedite po žličnjacima.


Sa slaninama ne trebate pretjerivati jer će inače žličnjaci biti jači, no i to ovisi o tome kako vam odgovara.
Osobno, volim staviti manje slanina, tek toliko da malo daju okus žličnjacima i to je to.

Volite li više žličnjake s lukom, onda možete luk nasjeckati na šnitice pa ga najprije popržiti na ulju.
Zatim luku dodajte ocijeđene žličnjake, pomiješajte, zajedno par minuta popržite i to je to.

Poslužite kao glavno jelo ili kao prilog uz neko mesno jelo, uz neki fini umak, no u tom slučaju ne morate stavljati slanine za okus.


Dobar tek!

0 komentara :