Zvijezdice na 4 načina

Mnogi se za božićne blagdane okreću suhim kolačićima i keksićima poput ovih zvijezdica koje s malo mašte možemo prezentirati na različite načine i stvoriti nove kombinacije okusa. Zvijezdice same po sebi izgledaju neodoljivo dekorativno pa su stoga idealne kao božićni poklončić. Budući da mogu duže stajati, možete ih ranije pripremiti, spakirati u kutijicu na koju stavite ogromnu mašnu i kao šećer na kraju dodate papirić s prigodnom porukom, blagdanskom čestitkom.


Recept koji vam danas donosim je zapravo vrlo jednostavan i prema tom sam receptu još u djetinjstvu radila zvijezdice s mamom i sestrom, koja ih je obožavala više nego itko od nas. Stoga, njoj u čast danas dijelim s vama recept za njezine najdraže keksiće. Prisjetite se i vi svojih najdražih, ma gdje oni bili i pripremite im za blagdane kolače ili kekse koje najviše vole. Na taj će način znati da ste mislili na njih i dati ćete im do znanja koliko vam znače a to je ono najbitnije u ovo divno vrijeme - obitelj i zajedništvo.

Sastojci:

  • 60 dkg brašna
  • 2 jaja
  • 30 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera u prahu
  • 1 prašak za pecivo



Priprema:

Brašno, jaja, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, šećer u prahu i prašak za pecivo stavite u posudu i zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odmarati nakon što se zamijesi već odmah možete krenuti s izradom zvijezdica.

Pripremite kalup u kojemu ćete peći zvijezdice: namastite ga ili samo postavite papir za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 180°C.

Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi i pomoću izrezivača u obliku zvijezde izrezujte zvijezdice. Možete izrezati sve zvijezdice jednake veličine ili pola zvijezdica u jednoj veličini a pola zvijezdica u nešto manjoj veličini pa kod spajanja zvijezdica u slijedećoj fazi ovu manju stavljati na vrh.

Za koju god veličinu zvijezdica se odlučite, polovici zvijezdica malim okruglim izrazivačom izrežite sredinu, tj. napravite rupice u sredini zvijezdica (kao na slikama).


Zvijezdicu po zvijezdicu stavljajte u kalup, na pripremljeni papir za pečenje i kad napunite kalup stavite ga u pećnicu.

Zvijezdice pecite 8 do 10 minuta - znat ćete da su gotove čim lagano počnu poprimati boju s donje strane.

Postupak ponavljajte dok ne potrošite tijesto.
Kad ste ispekli sve kekse, ohladite ih i potom spajajte različitim namazima.


Spajanje zvijezdica / načini prezentacije:

  • marmelada
  • nutella
  • lino lada
  • bijela čokolada
  • dekorativni posip u obliku srca

Iako se tradicionalno kod nas zvijezdice spajaju marmeladom, postoji i mnoštvo drugih mogućnosti prezentacije ovih slatkih keksića.

Kad spajate keksiće, spojite jednu "čitavu" zvijezdicu sa zvijezdicom koja na sredini ima izrezanu rupicu i tu izrezanu zvijezdicu stavljate na vrh a između njih nanosite sloj marmelade.
Marmeladu možete zamijeniti i nutellom.


Želite li napraviti zvijezdice s bijelom čokoladom, ne trebate spajati po dvije zvijezdice već samo otopite malo bijele čokolade na pari, ili u mikrovalnoj ako vam je lakše, i žlicom prošarate zvijezdice bijelom čokoladom. Bijelu čokoladu također možete zamijeniti i crnom čokoladom za kuhanje.

Kao četvrtu verziju ja sam radila zvijezdice s lino ladom i dekorativnim posipom u obliku srca. Na sredinu zvijezdice nanesete malo lino lade, u sredinu stavite srčeko i to je to. Ako imate dekorativni posip u obliku zvijezdica ili borića, onda srce možete zamijeniti njima.



U slast!

0 komentara :