Turski specijalitet: Gozleme

Danas vas vodim u Tursku i donosim vam recept za specijalitet turske kuhinje: gozleme. Riječ je o turskim palačinkama ali meni po strukturi i okusu nisu ni slične našim palačinkama a niti onim američkim. Više su mi kao tortilje nego palačinke. Kad mi netko kaže palačinka, ja pomislim na nešto slatko s nutellom ili nekim drugim slatkim premazom a ne na slano jelo. Gozleme su zapravo ko velike školjkice od tijesta koje punimo različitim nadjevima.


Mogu se puniti špinatom, svježim sirom, kombinacijom svježeg sira i špinata ili kombinacijom feta sira i špinata itd. Proučavajući gozleme na webu naišla sam samo na slane nadjeve ali planiram idući put ubaciti i nešto slatko poput nutelle, ne znam da li će pasati ali ću svejedno probati. Oni koji ne vole špinat mogu gozleme puniti i mljevenim mesom, kombinacijom svježeg sira i peršina ili bilo kojim drugim nadjevom prema vlastitoj želji. Nadam se da ćete i sami isprobati neku od kombinacija ovog finog turskog jela. Osnovni recept našla sam na Coolinariki.


Tijesto:

  • brašno
  • sol
  • šećer
  • kvasac
  • voda

Pomiješajte vodu, kvasac i šećer pa pustite da kvasac odstoji 10-tak minuta.
U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte odstajali kvasac i vodu prema potrebi da zamijesite glatko tijesto.



Tijesto podijelite na nekoliko dijelova, umotajte ih u prozirnu foliju i ostavite da tako odstoji 15 minuta.
Dok ste tijesto ostavili da odstoji, pripremite nadjeve po vašoj želji.




Nadjevi:

  • špinat
  • feta sir
  • svježi sir
  • kiselo vrhnje
  • češnjak
  • sol
  • papar
  • peršin

Prvi nadjev: pripremite špinat - ukoliko koristite smrznuti špinat otopite ga na malo ulja pa dodajte češnjak, sol i papar. Na kraju u špinat dodajte i feta sir narezan na manje komadiće. Dobro izmješajte i prvi nadjev je spreman za punjenje.




Drugi nadjev: pomiješajte svježi sir, kiselo vrhnje, peršin, sol i papar.


Prijedlog drugih nadjeva:

  • nadjev od mljevenog mesa: na ulju popržite luk, dodajte mljeveno meso, dodajte začine (sol, vegeta, papar, crvena paprika) - u biti se radi o umaku od mljevenog mesa samo mislim da bi bilo dobro da za ovo punjenje napravite nešto gušći umak.. moj recept za taj umak možete vidjeti ovdje
  • nadjev od povrća po vašoj želji (punjenje slično onome koje spremate uz tortilje)
  • slatki nadjevi: primjerice od nutelle
  • nadjev kakav spremate za pogaču sa sirom: kod mene je to slatki nadjev od svježeg sira, jednog jajeta i šećera koji mi je jako fini pa i tu kombinaciju planiram probati
  • nadjev od piletine: možete kombinirati i sir s piletinom, možete premazati razvaljano tijesto sirom pa onda gore staviti piletinu poprženu na ulju i narezanu na male komadiće s komadićima gauda sira
  • nadjev od krumpira: skuhajte krumpir i napravite pire pa dodajte začine po želji, možete ubaciti i meso ili povrće, kako vam najbolje odgovara

Kad je tijesto odmorilo i nadjevi su spremni, radimo gozleme:

  • uzmite prvi dio tijesta, maknite prozirnu foliju i tanko ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi
  • na polovicu tijesta stavite pripremljeni nadjev po želji




  • dio tijesta na koji niste stavili nadjev preklopite preko ovog s nadjevom i dobro prstima zatvorite krajeve da vam ne bi curio nadjev - nakon preklapanja morate dobiti oblik polumjeseca
  • postupak valjanja i punjenja ponavljate sa svim dijelovima tijesta

  • pripremljene gozleme pecite na ugrijanoj tavi na malo ulja i to svaku stranu gozlema svega 2-3 minute (vidjet ćete po slikama kako mora izgledati gotov gozlem)



To je to, gozlemi su gotovi i možete ih poslužiti uz jogurt, kiselo vrhnje ili nešto drugo.
Ja sam ovaj put radila više manjih gozlema ali vi također možete ispeći jedan veći pa ga onda isjeći na četvrtine i tople servirati.





Dobar tek!

0 komentara :