Sočna torta s jabukama

Jesen nam je ove godine nešto ranije pokucala na vrata što znači da je došlo vrijeme kad se naša majka priroda presvlači u predivne boje, okuse i mirise. Zato je vrijeme da se i Happiness is Homemade pozdravi s ljetom i okrene jeseni. A koji je bolji način da se zaželi dobrodošlica od pripreme jesenske slastice kojoj nitko ne može odoljeti? 


Mislim da drugog načina nema pa stoga danas pozdravljam jesen receptom idealnim za ovu priliku: sočnom, prefinom tortom u kojoj sam kombinirala jabuke, cimet i kakao i napravila pravu jesensku gozbu najfinijih okusa i mirisa. Jer svi znamo da se jabuke i cimet savršeno nadopunjuju a dodatak kakaa još samo dodatno obogaćuje ovu divnu kombinaciju. Da, da, radi se o pravom jesenskom užitku za vaša nepca! Tortu sam radila sestri za rođendan i poslužila sam se receptom za kakao šnite s jabukama koji je od ranije na blogu.


Nadjev:

  • 10 do 12 većih jabuka
  • šećer (prema potrebi)
  • cimet (prema želji, otprilike 1-2 žličice)

Za nadjev će vam trebati 10 do 12 većih jabuka no vi količinu jabuka prilagodite svom ukusu i tome koliko debeli sloj jabuka želite. Možete ih staviti i manje i više, no imajte na umu da će biskvit biti sočniji bude li više jabuka i one će u torti više doći do izražaja.

Jabuke ogulite i naribajte pa ih stavite u posudu u kojoj ćete ih dinstati.
Kušajte jabuke da osjetite koliko su slatke odnosno kisele pa u skladu s tim dodajte i šećer u željenoj količini. Ja obično dodam jednu do dvije žlice šećera no prema potrebi, ako su jabuke kisele, možete staviti i više šećera. Jabukama dodajte cimet, izmješajte sve zajedno i stavite na vatru. Dinstajte tako jabuke nekih 15 do 20 minuta kako bi omekšale pa povremeno promiješajte da se ne bi primile za dno posude. Nakon nadjeva na redu je priprema biskvita kako bi nadjev kasnije mogli rasporediti po skoro pečenom biskvitu.


Biskvit:

  • 2 žlice kakaa
  • 8 dkg maslaca
  • 20 dkg brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 3 žutanjka
  • 10 dkg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • pola praška za pecivo

Najprije pripremite okrugli kalup (promjera 28 ili 26 cm): namastite ga ili obložite stranice i dno kalupa papirom za pečenje. Zatim upalite pećnicu na 180°C da se zagrije dok pripremate smjesu za biskvit.

Žutanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za šaum.
Žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte da dobijete pjenastu smjesu pa onda dodajte otopljeni maslac, mlijeko, kakao i vanilin šećer. Sve sastojke spojite miksanjem.
Dodajte brašno i prašak za pecivo pa smjesu lagano promiješajte žlicom (važno je da nakon ovoga više ne miksate).


Ulijte smjesu za biskvit u pripremljeni kalup pa stavite u pećnicu na 15-tak minuta. Da bi bili sigurni u kojoj je fazi biskvit, provjeravajte ga čačkalicom. 
Pazite da ga ne prepečete jer će inače biti suhi a osim toga, biskvit ne mora biti pečen sasvim do kraja kad ga izvadite iz pećnice budući da na biskvit još ide nadjev od jabuka i šaum i još će se neko vrijeme peči.

Dakle, sad je već nadjev od jabuka gotov, biskvit je u pećnici i ostaje vam samo da pripremite šaum dok se biskvit peče.


Šaum:
  • 3 bjelanjka
  • 10 dkg šećera

U jednu posudu stavite šećer i bjelanjke pa tu posudu stavite na drugu posudu u kojoj je voda, da bi mogli šaum pripremati na pari.
Na pari miksajte bjelanjke sa šećerom sve dok ne dobijete čvrstu i gustu smjesu odnosno šaum.


Slaganje torte:

Šaum i nadjev od jabuka su spremni, samo još provjerite u pečnici da li je biskvit pri kraju.
Kad je biskvit skoro gotov, izvadite ga iz pećnice. 
Na biskvit nanesite i ravnomjerno rasporedite nadjev od jabuka.
Po nadjevu od jabuka žlicom raširite šaum.
Šaum možete oblikovati na koji god način želite da torta efektnije izgleda, ja sam žlicom napravila ovakve krugove a vi možete napraviti neku svoju unikatnu dekoraciju, male oblačiće ili nešto slično.

Tortu vratite u pećnicu na nekoliko minuta da se biskvit ispeče do kraja i da šaum poprimi lijepu zlatno-smeđu boju. Gotovu tortu izvadite iz pećnice i ohladite.

Na samom kraju odvojite okvir kalupa od torte i tortu poslužite.

U nastavku evo još fotkica da vidite kako torta izgleda u presjeku.. savršeni slojevi zar ne?



U slast!

0 komentara :