Kakao šnite s jabukama

Kakao šnite s jabukama spadaju u moje omiljene kolače a sigurna sam da će njihov okus i tekstura osvojiti i vas. Kolač je jednostavan za pripremu, uistinu je lagan i topi se u ustima zbog biskvita koji je izrazito sočan a još k tome i natopljen jabukama i njihovim sokom. Savršen je odabir za ljubitelje čokoladnih kolača kao i za ljubitelje voćnih kolača jer je oboje zastupljeno u ovoj slastici - idealno, zar ne?


Recept sam, kao i mnoge druge, dobila od mame koja mi je i otkrila ovu deliciju još prije mnogo mnogo godina. Budući da smo svi kolačom oduševljeni, mislim da ću još češće viriti u njezinu dragocjenu arhivu recepata a s vama za sad dijelim recept za ovu finoću :).

Nadjev od jabuka:

  • 8-10 većih jabuka
  • malo šećera (otprilike 1-3 žlice, ovisno o kiselosti jabuka)
  • cimet (1-2 žličice)


Za kolač vam je potrebno otprilike 8 do 10 većih jabuka, no ako želite da taj voćni sloj bude tanji ili deblji možete količinu jabuka prilagoditi svom ukusu. Ja obično stavim barem 10 jabuka da se one osjete u kolaču a i ako je više jabuka biskvit će biti sočniji.

Najprije ogulite jabuke pa ih onda naribajte u zdjelu u kojoj ćete ih dinstati na vatri.
Probajte naribane jabuke da vidite koliko su slatke odnosno kisele pa onda u skladu s tim dodajte šećer. Ja obično stavim jednu do dvije žlice šećera ali ako su jabuke kisele možete ga staviti i više.
Na kraju dodajte i cimet pa sve izmješajte i stavite na vatru.

Dinstajte jabuke nekih 15-20 minuta da omekšaju i povremeno promiješajte.


Dok se jabuke dinstaju, vrijeme je da pripremite biskvit.

Biskvit:

  • 3 žutanjka
  • 10 dkg šećera
  • 8 dkg maslaca / margarina
  • 20 dkg brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • pola praška za pecivo


Namastite kalup u kojemu ćete peći biskvit.
Zagrijte pećnicu na 180°C.

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjcima dodajte šećer a bjelanjke ostavite sa strane jer ćete ih trebati za šaum.

Žutanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
Dodajte otopljeni maslac, kakao, mlijeko i vanilin šećer pa izmiksajte da se spoje svi sastojci.
Na kraju dodajte i brašno te prašak za pecivo i lagano promiješajte žlicom.


Pripremljenu smjesu ulijte u kalup i ravnomjerno ju rasporedite.
Stavite u pećnicu i pecite 10-15 minuta.

Provjeravajte više puta čačkalicom da li je biskvit pri kraju (ovaj put ne trebamo čekati da se biskvit do kraja ispeće već čekamo da bude skoro pečeni).

Dakle, u ovoj fazi je nadjev od jabuka već gotov, biskvit je u pećnici i dok se on peče pripremite šaum.


Šaum:

  • 10 dkg šećera
  • 3 bjelanjka

U posudu stavite šećer i bjelanjke.
Miksajte bjelanjke sa šećerom na pari sve dok ne dobijete čvrstu i gustu smjesu, tj. šaum.

 
Nadjevanje kolača:

Nadjev od jabuka i šaum su gotovi.
Provjerite čačkalicom kako napreduje biskvit.
Kad je biskvit skoro gotov, izvadite ga iz pećnice.
 
Na biskvit nanesite i ravnomjerno rasporedite nadjev od dinstanih jabuka i cimeta.
Po nadjevu od jabuka raširite šaum.

Sve skupa vratite u pećnicu još na nekoliko minuta da se biskvit ispeče do kraja i da šaum poprimi zlatno-smeđu boju.

Gotov kolač izvadite iz pećnice, malo ga ohladite na sobnoj temperaturi a onda ga stavite da se dalje hladi u hladnjaku.



U slast!

0 komentara :