Pita od sira

Vjerujem da ćete se složiti da je jesen idealna za uživanje u pitama, prhkom tijestu i različitim mirišljavim nadjevima. Stoga ćemo se danas počastiti pitom od sira koju radim već godinama i koja je u djetinjstvu bila nezamjenjiva na našem stolu. Ovaj mamin recept brižno čuvam, baš kao i sve njezine recepte, jer bolju pitu od sira nisam probala. 


Ovaj put dijelim s vama originalni recept iz mamine riznice recepata a vi prema želji, ako se odlučite isprobati recept, možete još malo eksperimentirati i u kremu umiješati i neko voće po želji koje se dobro nadopunjuje sa sirom. Također, uz pitu se može poslužiti i tučeno slatko vrhnje prema želji a ako želite da pita bude još kremastija, poduplajte sastojke za kremu da vam taj sloj bude bogatiji. Pita je dosta slična piti od jogurta čiji je recept također već na blogu i možete ga potražiti ovdje. Kako god bilo, sa sirom ne možete pogriješiti :).

Tijesto:

  • 30 dkg brašna
  • 13 dkg maslaca
  • 3 žutanjka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 10 dkg šećera
  • 1 dcl kiselog vrhnja


Maslac neka odstoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa ga izvadite ranije iz hladnjaka.
Žutanjke odvojite od bjelanjaka pa bjelanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za pripremu punjenja a žutanjke ubacite u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto.
Žutanjcima dodajte i ostale sastojke i zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite u dva dijela (za dva mlinca).

Pravokutni kalup namastite ili obložite papirom za pečenje.
Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte prvu polovicu tijesta pa razvaljani mlinac prebacite u pripremljeni kalup. Prema potrebi ga još malo utisnite u kalup.
Zatim razvaljajte i drugi dio tijesta pa pripremite punjenje od sira na koje ćete staviti drugi mlinac kad punjenje bude gotovo i u kalupu.


Punjenje:

  • 60 dkg sira
  • 15 dkg šećera
  • 2 žlice brašna
  • 3 bjelanjka

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg.
Snijegu dodajte ostale sastojke: sir i šećer.
Sve zajedno izmiksajte da se sastojci lijepo povežu.
Na kraju dodajte i brašno pa samo lagano promiješajte žlicom i nadjev je gotov.

Ulijte nadjev od sira u kalup, na pripremljeni mlinac i ravnomjerno ga rasporedite.
Zatim na nadjev prebacite i drugi mlinac koji ste već razvaljali i to je to.


Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite nekih pola sata no provjeravajte s vremena na vrijeme kako pita napreduje jer pećnice se razlikuju po jačini pečenja. Provjerite i čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu) a kad je gotova ćete znati i po boji koju će poprimiti tijesto koje će se lagano zarumeniti.

Gotovu pitu izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa kasnije narežite na kocke, posipajte lagano šećerom u prahu i poslužite.



U slast!

0 komentara :