Pita od jogurta

Kod nas već par mjeseci vlada opčinjenost pitom od jogurta - laganim kolačom kojega obožavaju svi ljubitelji sira i jogurta. Obično kad bi slagala ovu pitu, uvijek sam pričekala da se ohladi pa ju tek kasnije rezala i poslužila no ovaj put nismo mogli odoljeti pa smo ju probali toplu, ubrzo nakon pećenja, i topla nam je bila još ukusnija jer se topila u ustima. Izgleda božanstveno i nije joj potrebna nikakva dekoracija. Preporučam da i sami probate pa mi javite dojmove :)


Sastojci za tijesto:

  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 17 dkg maslaca / margarina
  • 4 žumanjka
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Sve sastojke stavite u jednu zdjelu i zamijesite tijesto za mlince.
Tijesto podijeliti u 2 dijela.
Jednu polovicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u škrinju na otprilike pola sata do sat vremena kako bi ga kasnije lakše ribali.
Drugu polovicu tijesta razvaljajte pa stavite u kalup koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pećenje.
Kad je tijesto spremno, prelazimo na punjenje.


Sastojci za punjenje:

  • 3 jogurta
  • 2 kisela vrhnja
  • 10 dkg šećera
  • 4 bjelanjka
  • 5 žlica brašna
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.
U snijeg dodajte jogurte, vrhnje, šećer i vanilin šećer pa sve zajedno izmiksajte.
Na kraju dodajte brašno pa lagano promiješajte žlicom.
Pripremljenu smjesu ulijte u kalup na pripremljeni mlinac i ravnomjerno ju rasporedite.


Drugi dio tijesta izvadite iz škrinje pa ga naribajte na punjenje od jogurta i vrhnja.
Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180° C (pečenje naravno ovisi o jačini pečenja vaše pećnice). Slobodno provjerite čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu) a vidjet ćete i po boji koju će poprimiti naribani dio tijesta.














Dobar tek!

0 komentara :