Pita od jogurta
Kod nas već par mjeseci vlada opčinjenost pitom od jogurta - laganim kolačom kojega obožavaju svi ljubitelji sira i jogurta. Obično kad bi slagala ovu pitu, uvijek sam pričekala da se ohladi pa ju tek kasnije rezala i poslužila no ovaj put nismo mogli odoljeti pa smo ju probali toplu, ubrzo nakon pećenja, i topla nam je bila još ukusnija jer se topila u ustima. Izgleda božanstveno i nije joj potrebna nikakva dekoracija. Preporučam da i sami probate pa mi javite dojmove :)
Sastojci za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g šećera
- 17 dkg maslaca / margarina
- 4 žumanjka
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Sve sastojke stavite u jednu zdjelu i zamijesite tijesto za mlince.
Tijesto podijeliti u 2 dijela.
Tijesto podijeliti u 2 dijela.
Jednu polovicu tijesta zamotajte u prozirnu foliju i stavite u škrinju na otprilike pola sata do sat vremena kako bi ga kasnije lakše ribali.
Drugu polovicu tijesta razvaljajte pa stavite u kalup koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pećenje.
Kad je tijesto spremno, prelazimo na punjenje.
Drugu polovicu tijesta razvaljajte pa stavite u kalup koji ste prethodno nauljili ili obložili papirom za pećenje.
Kad je tijesto spremno, prelazimo na punjenje.
- 3 jogurta
- 2 kisela vrhnja
- 10 dkg šećera
- 4 bjelanjka
- 5 žlica brašna
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg.
U snijeg dodajte jogurte, vrhnje, šećer i vanilin šećer pa sve zajedno izmiksajte.Na kraju dodajte brašno pa lagano promiješajte žlicom.
Pripremljenu smjesu ulijte u kalup na pripremljeni mlinac i ravnomjerno ju rasporedite.
Drugi dio tijesta izvadite iz škrinje pa ga naribajte na punjenje od jogurta i vrhnja.
Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180° C (pečenje naravno ovisi o jačini pečenja vaše pećnice). Slobodno provjerite čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu) a vidjet ćete i po boji koju će poprimiti naribani dio tijesta.
Dobar tek!
Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta na 180° C (pečenje naravno ovisi o jačini pečenja vaše pećnice). Slobodno provjerite čačkalicom da li je pita gotova (gotova je ako se ništa ne hvata za čačkalicu) a vidjet ćete i po boji koju će poprimiti naribani dio tijesta.
0 komentara :