Lagane kocke s jagodama

Napokon vladaju jagode, kraljice. Na tržnici su sad one u centru pažnje, one su glavne zvijezde moje kuhinje i slastica koje pripremam. Koliko god da je vruće, sjetim se koliko će kolač biti fini pa svejedno upalim pećnicu i pripremim nešto da svi zajedno možemo uživati. Znam da će se trud isplatiti. I nema mi ljepšega od toga kad vidim svoje najdraže kako brzinom munje isprazne kalup.


S ovim kolačom nema puno posla a može se kombinirati na sve moguće načine. Napravit ću s vremenom još koju kombinaciju pa ju također podijeliti s vama. Bobičasto voće je idealno za ovakve delicije no jagode su ipak jagode tako da sam se ovaj put odlučila za njih. Dobila sam ogromnu zdjelu finih domaćih jagoda od tate i trebalo ih je iskoristiti na najbolji mogući način. Tako da se kod mene u kuhinji ovih dana sve vrti oko jagoda. No, nije da se žalimo, zapravo, ne možemo ih se zasititi. Zato s vama dijelim recept pa da i vi uživate, još danas. Recept je objavljen i na portalu Gastro.hr pa slobodno zavirite.


Sastojci:

  • 200 g šećera
  • 200 g maslaca
  • 5 jaja
  • 300 g glatkog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 400 ml slatkog vrhnja
  • jagode (količina prema želji)

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izradite u čvrsti snijeg, a žumanjcima dodajte šećer i pjenasto izmiksajte.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i šećera.
Dodajte maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i izmiksajte da se sastojci povežu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom da dobijete lijepu gustu smjesu koja će biti podloga za voće.

Kalup obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite pripremljenu smjesu.

Jagode operite, očistite i narežite na manje komadiće pa ih poslažite po smjesi koja je već u kalupu (lagano ih utisnite u smjesu).

Kolač stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite ga 15-tak minuta.
Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi.

Kad se kolač ohladi, čvrsto izmiksajte slatko vrhnje i njime ukrasite kolač.
Na vrh kolača možete dodati još jagoda prema želji (jagoda nikad previše).

Ako želite da kolač bude još sočniji, možete prije slatkog vrhnja dodati i neku laganu kremicu na bazi pudinga, ali to je samo ideja kako da napravite još jednu varijantu ovog kolača. No za koju se god varijantu odlučite, nećete pogriješiti.


 
U slast!

0 komentara :