Kolač s vrhnjem

Iako sastojci možda na prvu zvuče pomalo nespojivo zapravo se radi o kolaču gdje je sve na svom mjestu, okusi su fantastični i cijela kombinacija kao takva funkcionira besprijekorno, u što sam se uvjerila čim sam ga i sama probala. Kiselo vrhnje i puding u ovoj se kombinaciji savršeno nadopunjuju pa stoga samo mogu zahvaliti mami na još jednom kulinarskom otkriću odnosno receptu kojega je čuvala a u kojemu sad svi mi možemo uživati do mile volje. Na prvu se možda čini da se radi o običnom kolaču, no on definitivno zaslužuje svojih pet minuta slave. Sočan je, jako, i toliko je mekan da se topi u ustima. Uistinu se brzo priprema i lagan je a okusi su čista fantazija. Preporučam da ga poslužite svojim gostima u bilo kojoj prilici, da si zasladite vikend ili pak oduševite svoje najdraže desertom koji je istovremeno i kreativan i jednostavan - ako ne prije, možda već za Božić ili Novu godinu?


U nastavku vas čeka recept koji je prvotno objavljen na blogu Sweetheart, kad sam gostovala kod drage Anje tako da vas cijela priča i recept čekaju i na njezinom blogu. Anji hvala na pozivu i lijepom druženju uz kolačiće a vas sve pozivam da isprobate recept i otkrijete čar ove delicije od kolača prvom prilikom.

Biskvit:

  • 5 jaja
  • 1 dcl ulja
  • 25 dkg šećera
  • 1 dcl vruće vode
  • 25 dkg brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kakaa

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodajte šećer i pjenasto ih izmiksajte.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu od žutanjaka pa dodajte ulje, vodu i vanilin šećer te izmiksajte.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa žlicom lagano povežite sastojke.

Kalup namastite i lagano pobrašnite.
Polovicu pripremljene smjese ulijte u kalup.
U drugu polovicu smjese dodajte kakao i izmješajte.
Sad smjesu od kakaa žlicom nanosite na smjesu koja je već u kalupu i to tako da radite male hrpice (točkice). Kako ćete nanositi tu smjesu ona će tonuti na dno kalupa.


Fil:

  • 2 pudinga od čokolade
  • 1 l mlijeka
  • 6 žlica šećera

Fil je zapravo najobičniji puding od čokolade koji skuhate prema uputi s vrećice.
Vrući puding nanosite na smjesu koja je već u kalupu i to tako da opet žlicom radite hrpice od pudinga (kao što ste radili i sa kakao smjesom).
Puding nanosite direktno na hrpice od kakao smjese.

Pećnicu zagrijte na 180°C.
Kolač stavite u pećnicu i pecite ga nekih 25 do 30 minuta (testirajte čačkalicom).
Gotov kolač izvadite iz pećnice pa pripremite preljev.


Preljev:

  • 4 dcl kiselog vrhnja (prema želji i više)
  • 5 žlica šećera
  • 3 vanilin šećera

Za preljev samo u posudi pomiješajte sve navedene sastojke: kiselo vrhnje, šećer i vanilin šećer.
Preljev istresite na vrući kolač i ravnomjerno ga rasporedite.
Vratite kolač na još 5 minuta u pećnicu.
Nakon toga izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se ohladi.

Kod posluživanja režite kolač na kocke pri čemu će se lijepo vidjeti uzorci koje ste napravili opisanim slaganjem biskvita i pudinga. Ne brinite ako ne narežete lijepe pravilne kocke jer kolač je jako sočan i mekani i užitak je zagarantiran bez obzira na sve.




U slast!



0 komentara :