Tutorijal: homemade heart sprinkles

Danas ćete se još jednom uvjeriti da je u kuhinji uistinu sve moguće i da je samo nebo granica kad zakoračite u čaroban svijet slastica i dekoracija. Pogledajte samo ova divna roza srca na fotografiji i zamislite ih na svojim slasticama. Slastičarstvo nam omogućuje jednu sasvim novu dimenziju kreativnosti i to je ono najljepše čime se u kuhinji možemo baviti, osim punjenjem trbuščića naših najdražih. Dekoriranje opušta, umiruje i odlična je terapija za svakoga tko želi pobjeći od stresne svakodnevnice. Stoga preporučam svima da se s vremena na vrijeme zatvore u kuhinju, prepuste mašti i stvore nešto novo, poput srcolikih ukrasa čijim sam se stvaranjem i sama opuštala. I uopće nema razlike između ovih domaćih i kupovnih dekoracija zar ne?


Vjerujem da ste svi već vidjeli ili kupili u dućanu različite dekoracije za ukrašavanje vaših kolačića i torti. No najčešće je u dućanima izbor mali i teško je naći baš ono što tražimo. Sjećam se da sam tako i sama jednom prilikom nabavila čokoladna srčeka za ukrašavanje. No kad sam ih sljedeći put trebala baš ih nije bilo u dućanu pa sam odlučila napraviti nešto slično kod kuće. Ovaj put nisam napravila srca od čokolade već od royal icinga no uskoro ću se pozabaviti i čokoladnim ukrasima jer znam da se i od čokolade mogu raditi svakakva čudesa.


Ukrase od royal icinga možete uvijek raditi, najmanji je problem pripremiti royal icing i igrati se s bojama i oblicima. No ovaj će vam tutorijal biti posebno koristan kad radite nešto drugo s royal icingom pa vam ostane malo smjese. Zašto da ju onda bacite ako si možete napraviti domaće ukrase koji će vam sigurno kad tad zatrebati?


Krećemo od royal icinga za čiju su vam pripremu potrebni:

  • šećer u prahu
  • bjelanjci
  • roza boja u gelu ili prahu

Za izradu ovih ukrasa ja sam upotrijebila 2 bjelanjka.
Dakle, u posudu stavite dva bjelanjka pa ih miksate nekih 15 sekundi da se zapjene i zabijele.
Zatim bjelanjcima postupno dodajete šećer u prahu, žlicu po žlicu, i miksate sve dok ne dobijete royal icing željene gustoće. S vremena na vrijeme testirajte nožićem gustoću royal icinga. Pripazite da ne bude ni prerijedan ni pregusti da bi mogli jednostavnije oblikovati srca.
Ako bi vam royal icing bio prerijedak, razlijevao bi se i srca ne bi izgledala kako treba a opet ako napravite pregusti royal icing srca neće biti lijepa glatka kakva moraju biti.


Kad napravite royal icing, preostaje vam još da dodate boju u željenoj nijansi.
Ja sam se odlučila za rozu a vi možete i za neku drugu boju.
Ako želite, odmah možete napraviti i royal icing u više različitih boja pa napraviti različite ukrase da ih kasnije možete više kombinirati.

Obojanim royal icingom napunite slastičarsku vrećicu za dekoriranje i odrežite joj vrh kad počnete oblikovati srca. Pazite samo da ne odrežete previše.


Pripremite kalup, tacnu ili neku drugu podlogu i na nju postavite komad papira za pečenje.

Krenite s oblikovanjem srca: jednostavno na papiru za pečenje crtajte srce do srca, sve dok ne potrošite royal icing. Možete najprije crtati obrub srca pa onda srca popunjavati ili će vam možda biti lakše ako najprije napravite dvije veće točkice i onda ih spojite pa povučete zajedno malo prema dolje i na taj način napravite srce a onda prema potrebi samo ispravite nešto ako niste zadovoljni.
I ne briniti ako svako srce ne izgleda savršeno i ako nisu sva jednaka, ipak su to domaći ukrasi i za to nema ni potrebe.

Kad oblikujete (nacrtate) sva srca, ostavite ih da se tako suše minimalno nekoliko sati ili najbolje kroz noć da se dobro osuše. Ja sam pokušala raditi malo deblja srca pa im je zato trebalo i više vremena za sušenje. Bolje je ako radite malo deblje ukrase jer će onda biti čvršći kad se osuše a tanje ćete lakše polomiti jer je osušeni royal icing dosta krhki.


Nakon što se ukrasi osuše, odvojite ih lagano od podloge.

Možete se poslužiti nožićem da ih odvojite ili podignite papir za pečenje i srca će se i sama odvajati kako ćete savijati papir.


Ukrase pospremite u kutijicu, neku posudicu ili jednostavno u vrećicu i tako mogu čekati trenutak kad ćete ih koristiti. 


Nadam se da vam se svidio tutorijal i da ćete ga isprobati ako vam se ukaže prilika ili ako vam zatreba neki unikatan ukras kojega nemate gdje nabaviti. 

Uživajte u njegovoj pripremi jer će ukrašavanje torti, kolačića, muffina i ostalih slastica s domaćim ukrasima biti još veći užitak.

0 komentara :