Tutorijal: izrada košarica od parmezana

Košarice od parmezana su jako jednostavne za pripremu a mogu uljepšati svaki tanjur i omogućuju vam maštovitije posluživanje hrane. U njima možete poslužiti glavna jela, salate, krumpirići ili nešto drugo, mogućnosti je stvarno puno. Ja sam ih iskoristila za posluživanje faširanaca od mljevenog mesa i recept za to jelo možete pogledati ovdje. Da ne duljim, donosim vam vrlo jednostavan tutorijal za jestive košarice :).


Evo što vam je potrebno za izradu košarica:

  • parmezan
  • papir za pečenje
  • tanjur (za mikrovalnu)
  • nožić ili žlica (za ravnomjerno raspoređivanje sira)
  • škare
  • 2 zdjelice jednake veličine


Priprema košarica od parmezana:

Izrežite papir za pečenje u oblik kojim ćete moći prekriti tanjur.
Stavite papir za pečenje na tanjur (koji će ići u mikrovalnu) i na sredinu papira sipajte parmezan pa ga nožem ravnomjerno raširite prema van i to u krug.


Nakon što ste rasporedili sir, prebacite ga s tanjurom u mikrovalnu pećnicu.
Otapajte tj. zagrijavajte sir u mikrovalnoj pećnici nekih 30 sekundi. Vidjet ćete koliko će to točno biti u vašoj mikrovalnoj pećnici, no 30 sekundi je nekakav prosjek. Znati ćete da je sir dobro otopljen kad je još mekan pa se može savijati. Ako ga ostavite predugo u mikrovalnoj, onda će već postati tvrđi i nećete moći oblikovati košarice jer će pucati kad ćete ga probati savijati.

Kad je sir u mikrovalnoj, pripremite 2 zdjelice odgovarajuće veličine za oblikovanje košarica s tim da ih preokrenite naopačke kako bi ih koristili kao kalup za izradu košarica.
Čim se sir otopio, izvadite ga iz mikrovalne s papirom za pečenje i preokrenite ga na pripremljenu zdjelicu.
Kako bi dobili oblik košarice iskoristite drugu pripremljenu zdjelicu - s njome prekrijte prvu zdjelicu na kojoj se nalazi sir pa pritisnite i na taj način oblikujte košaricu.
Možete sir savinuti i samo s rukama ali će vam ovako biti jednostavnije.


Kratko ostavite tako poklopljene zdjelice (između kojih je sir i papir) pa onda maknite gornju zdjelicu i odstranite papir za pečenje.
Pažljivo izvadite košaricu sa donje zdjelice i to je to.
Ovaj postupak ponovite onoliko puta koliko vam je potrebno košarica.

U nastavku možete vidjeti kako izgledaju poslužene košarice.



Nadam se da vam se sviđa ideja i da će vam tutorijal biti koristan.

0 komentara :