Tanka zlevanka

Tanku zlevanku obožavam još od djetinjstva. To je jako ukusno i brzo gotovo jelo koje možete poslužiti i kao laganije glavno jelo, kao desert ili večeru, ovisno o vašim ukusima, kod mene prolazi u bilo koje doba dana. Ja ju obožavam zbog mješavine vrhnja, mlijeka i jogurta kojom se zlevanka prelije. Ako kod gotove zlevanke taj prelijani dio ostane mekan, onda je to pun pogodak!


Ja obično pripremam smjesu za veći protvan jer se sve pojede. Neki preferiraju jesti zlevanku hladnu, a vi možete kako vam više odgovara. Osobno više volim toplu zlevanku, friško pečenu. Uz zlevanku se poslužuje šećer ili možete malo šećera posipati po pečenoj zlevanki.

Sastojci za "tijesto":
  • malo mlijeka
  • 270 g brašna
  • 2 jogurta
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo soli
  • malo ulja

Mlijeka stavite prema želji, važno je da smjesa ne bude ni pregusta ni prerijetka. Ja gledam da smjesa bude nešto rijeđa od smjese za palačinke, pa se i tako možete orijetirati. Što se tiče jogurta i jaja, bit će ok i ako stavite samo 1 jogurt ili 1 jaje a mislim da ne možete pogriješiti niti ako stavite veće količine.

Sastojci za "preljev - smjesu":
  • malo mlijeka
  • malo kiselog vrhnja
  • malo jogurta

Priprema:
Prvo pripremamo tijesto za koje je potrebno pomiješati sve gore navedene sastojke i dobro ih izmiksati da dobijemo kompaktnu smjesu.
Kad je smjesa spremna, ulijte ju u veliki protvan (prethodno namašćeni ili obložen papirom za pečenje).
 


Nakon toga, pripremite preljev-smjesu.
Za tu smjesu pomiješajte malo mlijeka, kiselog vrhnja i jogurta. Količine stavljate prema želji, ja složim veću količinu te smjese jer želim da se što više osjeti vrhnje i da sve skupa bude što mekanije i sočnije. Tu smjesu šaroliko žlicom nanesite na smjesu koja je već u kalupu i tako stavite u pećnicu.


Zlevanka se peće otprilike nekih 15-tak minuta ali pripazite da ju izvadite iz pećnice čim prije bude moguće da ne izgubi mekoću.





Dobar tek!

0 komentara :