Faširanci u košarici s ražnjićima od prženih krumpirića

Kao ljubiteljica mljevenog mesa moram s vama podijeliti svoje najdraže recepte s mljevenim mesom. Danas sam za vas pripremila recept za fine sočne faširance koje sam ovaj put odlučila poslužiti u košaricama od parmezana, čiji tutorijal ovih dana očekujte na blogu, i to uz pržene krumpiriće poslužene u obliku malih ražnjića od krumpira. Čini se da me još uvijek drži ova atmosfera 1. maja i roštiljanja pa zato još jedan prigodni recept. Faširance prema ovom receptu svi vole. Iako postoje mnogi recepti prema kojima se može u smjesu za faširance staviti i kruh kao i neki drugi začini, ovo je provjereni recept prema kojemu stvarno nakon pečenja dobijete divno mekane faširance ako se držite postupka pripreme, podlijevanja itd. Ako vam nedostaje ideja za ručak preporučam da isprobate ovaj recept i oduševite svoje ukućane koji će uživati ne samo u faširancima nego i laganom grickanju hrskavih krumpirića.


Sastojci:

  • 1 kg mljevenog mesa
  • začini: vegeta, sol, papar
  • krušne mrvice
  • 2 češnja češnjaka
  • crvena slatka paprika
  • 1 jaje
  • 1 glavica luka
  • malo vode
  • malo mlijeka
  • krumpir


Priprema:

Sitno nasjeckajte češnjak i glavicu luka.
U zdjelu stavite mljeveno meso pa dodajte začine (sol, vegetu, papar), crvenu papriku i krušne mrvice.
Nakon toga dodajte nasjeckani luk i češnjak te jedno jaje.
Sve zalijte s malo vode i mlijeka pa zamijesite.
Smjesa mora biti dosta mekana kako bi faširanci na kraju bili što sočniji i mekaniji.
Kad ste zamijesili smjesu od mljevenog mesa i ostalih začina, ostavite smjesu da odstoji kroz noć ili barem par sati u hladnjaku.

Nakon toga oblikujte faširance, odnosno male loptice od pripremljene smjese.
Upalite pećnicu i zagrijte ju na 200°C.
U pekač ulijte malo ulja pa ga stavite u zagrijanu pećnicu da se ulje zagrije.
Kad se ulje ugrijalo, izvadite pekač i poslažite na ulje pripremljene faširance pa ih stavite na pečenje.

Pecite ih najprije 15-20 minuta pa ih okrenite na drugu stranu.
Sveukupno pecite faširance sat vremena do sat i pol (ovisi o jačini vaše pećnice) s tim da ih povremeno podlijevajte toplom vodom prema potrebi i par puta ih preokrenite da se s obje strane jednakomjerno ispeku.


Krumpir ogulite i dobro operite pa ga narežite na kockice.
Poslažite krumpir u tepsiju, na ulje, te ga začinite vegetom i soli (prema želji možete dodati i neki drugi začin).
Pecite krumpir na 180°C sve dok ne poprimi lijepu zlatnu boju i hrskave korice.
Krumpir poslužite uz faširance i to na način da po par kockica krumpira nabodete na štapiće i napravite male ražnjiće od krumpira.


Faširance poslužite u košaricama od parmezana.
Te se košarice mogu vrlo jednostavno napraviti i tutorijal će biti kroz dan dva na blogu pa ću onda i ovdje staviti link do članka u kojemu ću ukratko opisati postupak za izradu košarica od parmezana da ih i sami možete napraviti.


Za kraj da se malo osvrnem i na 1. maj koji je iza nas. Vjerujem da ste svi bili na nekom roštilju, pikniku, fino papali ili ako ništa drugo, da ste bar izašli malo u prirodu, na svježi zrak. Kod nas se peklo svašta nešto fino. Bilo je tu čevapa, šnicli, ražnjića od paprike i tikvica, gljiva, salate, krumpira... Vrijeme nas je poslužilo koliko toliko pa smo mogli uživati taj dan i nadam se da je isto bilo i vama i da ste se svi lijepo odmorili, napunili trbuščiće i nauživali. Slobodno podijelite sa mnom u komentarima kako ste proveli 1. maj i što ste sve fino papali :).




0 komentara :