Grah s mlijekom

Jesen je puno više nego li samo šuškanje lišća i spektar boja kojima je okupana priroda koja nas okružuje. Prvog su dana jeseni dan i noć jednako dugi a onda dan postaje sve kraći, gubi bitku u srazu s noći. No ranije spuštanje mraka sa sobom donosi svoje čari a nama omogućava uživanje u jesenskim blagodatima. Možemo se ušuškati u dekicu, pripremiti neki topli napitak poput čaja, kakaa ili vruće čokolade, odabrati omiljeni film ili seriju i uživati u toplini doma, do dugo u noć. Možemo iz topline doma osluškivati pljuskanje kiše po prozorima, maštati o blagdanima koji su sve bliže ili planirati kako najbolje iskoristiti namirnice koje nam je jesen podarila. Čarolija jeseni je upravo u njezinim plodovima u kojima možemo guštati u krugu obitelji i prijatelja jer nema dragocjenijih trenutaka od onih koje provedemo s našim najdražima a ako uz to fino papamo, biti će to jesen za pamćenje.


Jedna od namirnica koju volim čim malo zahladi je grah, i to najbolje mladi grah, koji se ne mora namakati i puno se lakše probavlja a kraće se i kuha. Grah je najpoznatija mahunarka te je odličan izvor željeza i bjelančevina, sadrži malo masti i ne sadrži kolesterol. Suhi grah je dostupan cijele godine pa ga možete pripremati na uistinu na sve načine: kao grah salatu, grafče na tafče, variva od graha itd. Naravno, sve ću svoje recepte podijeliti s vama a vladavinu graha započinjemo receptom za grah s mlijekom, još jednim jelom mog djetinjstva. Radile su ga obje moje bake, svaka na svoj način. Jedna ga je posluživala hladnog, s lukom i često unutra stavljaja i kuhani krumpir rezan na kockice a druga ga radi u kombinaciji s crvenom paprikom i poslužuje ga toplog. Danas ću s vama podijeliti recept, koji je mogla bih reći kombinacija bakinih recepata odnosno kombinacija koju mi najviše volimo. 


Sastojci:

  • grah
  • 4 - 6 dcl mlijeka
  • 1 - 2 žličice crvene paprike
  • 2 žlice brašna
  • sol
  • voda
  • za posluživanje: luk, ocat, prepečeni kruh

Priprema:

Koristite li suhi grah, dan ranije ga stavite da se namoči u vodi - tako će biti ukusniji, nešto brže će se skuhati i time ćete spriječiti nadutost nakon jela. U slučaju da koristite mladi grah, namakanje nije nužno.


Potom skuhajte grah u slanoj vodi (minimalno 1 do 1.5 h, u svakom slučaju probajte ga i provjerite da li je dovoljno omekšao ).
Kad ste grah skuhali, prebacite ga zajedno s vodom u kojoj ste ga kuhali u drugi lonac.
Čini li vam se da je vode previše, dio odlijte, pa lonac vratite na vatru.

Dodajte sol i malo crvene paprike (prema želji, otprilike žličicu do dvije).
Dodajte 4 do 6 dcl mlijeka (ovisno o tome koliku količinu graha kuhate) i ostavite da se kuha.
2 žlice brašna razmutite u čaši vode i preko cjedila ulijte u lonac.

Promiješajte i prema potrebi, da grah ne bude pregust i da sve skupa bude laganije, dodajte još vode (čašu do dvije). Ako pak vam se grah čini prerijedak, razmutite još malo brašna u vodi i dodajte u lonac. Ostavite da se još kratko tako prokuha i miješajte da se ne primi za dno.
Na kraju probajte grah i prema potrebi dodajte još začina pa uživajte u ručku.


Jedno jelo, puno mogućnosti...

Kod nas se još ovaj grah zove i pretepeni grah a u originalu je jedna od mojih baka u taj recept stavljala i kiselo vrhnje, pa iako ja to ne radim, vi možete probati i tu kombinaciju. Ili kao što sam već spomenula, možete dodati i kuhani krumpir izrezan na manje kockice, to bi isto bilo jako fino.

Preporučam grah poslužiti topao iako je jednako ukusan i hladan.
Mi uvijek uz ovaj grah jedemo i luk narezan na kriškice a možete dodati i još neke začine po želji ili tabasko ako ste ljubitelj jače začinjene hrane.

Također, isprobajte grah s mlijekom i u kombinaciji sa octom. Napunite tanjur i dodajte nekoliko kapi octa, pomiješajte i da vidite, također jako fino. Ili još bolje, u kombinaciji s preprženim kockicama kruha, čista fantazija okusa koji vraćaju u djetinjstvo.



Dobar tek i nadam se da ćete probati!

0 komentara :