Gost post: Kolaci.biz i Kolač s mandarinama, sirom i makom

I ovog mjeseca imamo jednu divnu gošću na blogu: Natašu Pralicu, autoricu bloga kolaci.biz na kojemu osim mnoštva recepata za kolače, torte i dekoracije možete naći i krasne fotografije, tutorijale i korisne praktične savjete. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što kod sebe mogu ugostiti talentiranu Natašu koja osim što preko dana trčkara za dvoje malene dječice, svaki slobodan trenutak posvećuje blogu. Ljubav prema pripremanju kolača rodila se dok je još bila curica jer je već tad imala svoju malu kuharicu s receptima za kolače i torte koji se ne peku.

Oduvijek je dosta skromna osoba tako da kaže da ne postoji nešto bez čega doslovno ne može, jedino joj je bitno da ima radnu površinu i vodu, jer ponekad pretjeruje sa pranjem ruku. Iako joj je pripremanje slastica najdraže, dekoriranje je on što ju opušta, posebno kad ima vremena da se tome posveti kako treba jer kaže da joj dekoracije znaju uzeti koji sat više. 

Što se tiče bloga, nema neke posebne planove već samo želi nastaviti u dosadašnjem smjeru. Jako se veseli svakodnevnoj komunikaciji sa svojim čitateljima i dovoljno joj je to što im može pomoći svojim receptima ili idejama. Ponosna je i što ima priliku surađivati sa Dr. Oetkerom i Glasom Slavonije a posebno ju veseli kad ju netko od blogera pozove k sebi u goste :). Rekla bih da je Nataša pravi pravcati primjer skromne i drage osobe koja se uistinu veseli lijepim malim stvarima u životu i koja zna kako uživati u tim dragocjenim trenucima.

Punjene paprike su njezino najdraže slano jelo a kad su u pitanju slastice ne može se odlučiti no definitivno kod nje najbolje prolaze razne kremaste varijante. U ovo jesensko doba najradije priprema slastice s kestenom ili jabukama koje u to vrijeme često ima pri ruci. Preko zime joj se nakupe rođendani, blagdani i ostalo, pa u te dane bira samo najfinije kolače i torte i u to se vrijeme jako često iz njezine kuhinje može osjetiti miris friško pečenog biskvita.

Kao nešto najkreativnije što je do sad napravila u svojoj kuhinji, izdvojila bi dekoraciju za tortu u obliku lava na koju je posebno ponosna. Također, tu je i dekoracija torte u obliku gitare a nedavno je imala priliku raditi i torte u obliku srca koje su bile presvučene fondanom a dekorirane u obliku vjenčanice i odijela.

Kad bi joj neka poznata osoba došla u goste, pripremila bi joj Mesnu tortu za glavno jelo a za desert bi poslužila Odličnu čokoladnu tortu, Milka tortu ili čak Nesquik tortu. Mislim da bi ovakvim menijem i tretmanom svatko bio i više nego zadovoljan a s večere bi se vraćao sit i prepunog trbuščića. 

Želite li i sami stvarati mala remek djela koja ne samo da lijepo izgledaju nego su i ukusna, poslušajte Natašin savjet i pripremajte kolače s puno ljubavi i strpljenja, to je ono što je najbitnije. Da uživate u cijelom tom procesu.

Sad kad ste malo pobliže upoznali našu današnju gošću, vrijeme je i za recept jer kako bi to bilo da nakon sve te priče o hrane ne bi i nešto fino pojeli. No za to se pobrinula Nataša, tako da definitivno nećemo ostati gladni. Ona nam je za danas pripremila fantastičan kolač s mandarinama, sirom i makom - ajmo na recept jer nam zazubice već rastu....

KOLAČ S MANDARINAMA, SIROM I MAKOM


Sastojci:

125 ml mlijeka
5 g suhog kvasca
2 žlice šećera
500 g brašna
80 g margarina
2 jaja
1 vrećica vanilin šećera
2 žličice vanilin ekstrakta
prstohvat soli

Smjesa od maka:

125 g mljevenog maka
60 ml vrelog mlijeka
25 g omekšalog margarina
30 g šećera

Nadjev:

400 g mandarina
pripremljena smjesa od maka
6 jaja
750 g svježeg sira
250 g jogurta
150 g šećera
80 g kukuruznog brašna
2 vrećice vanilin šećera

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ugrijte mlijeko da bude mlako te dodajte kvasac i 1 žlicu šećera, sve izmješajte.
U veću posudu stavite brašno i u sredini napravite udubinu u koju ulijete pripremljeni kvasac. Ostavite sve zajedno da odstoji 15-tak minuta.


Nastavite dodavati margarin sobne temperature, preostali šećer, jaja, vanilin šećer, vanilin ekstrakt i prstohvat soli. Umijesite tijesto i ostavite da se diže oko 30 min.
Pripremite mandarine, tako što ćete svaku kriškicu prepoloviti po dužini.
Izradite jaja sa šećerom i dodajte sir, jogurt, kukuruzno brašno i vanilin šećer, sve sjedinite.
Tijesto razvaljajte te oklagijom prenesite u nauljenu i pobrašnjenu tepsiju - moja je promjera 26 x 39 cm.
Preko tijesta rasporedite 2/3 nadjeva.
Složite mandarine da prekriju cijelu površinu.
U ostatak nadjeva dodajte pripremljenu smjesu od maka te rasporedite preko mandarina, ali pripazite da ne ulijete sve na jedno mjesto iz razloga da ne propadne od težine.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko sat vremena.
Prije posluživanja posipati šećerom u prahu.

Priprema smjese od maka:
Pomiješajte mljeveni mak, margarin sobne temperature, šećer sa vrelim mlijekom i sjedinite.
Možete taj dio pripremiti dok vam se tijesto diže.

U slast!

Nataši hvala još jednom na gostovanju i krasnom kolačiću koji je pripremila za nas.

0 komentara :