Domaće krafne: slatki paketići iznenađenja

Nema do domaćih krafni. Zamislite samo cijeli taj proces od pripreme tijesta, njegovog dizanja, osjećaja pod rukama, topline u domu i mirisa koji se širi kuhinjom pa sve do gotovih krafnica posipanih šećerom u prahu i nadjevenih najfinijim nadjevima - čisto savršenstvo. Veljača je njihovo vrijeme i trebaju se naći na svakom stolu. Kad se pripremaju s puno ljubavi i pažnje, kupovne se s njima ne mogu mjeriti, domaće je domaće. I uopće nije teško napraviti ove neodoljive punjene jastučiće koji će i kod najzahtjevnijih sladokusaca uspješno utažiti želju za slatkim. Zapravo, često me podsjećaju i na oblačiće jer su nježne i mekane baš poput njih, gotovo pahuljaste. Kao mali paketići su u kojima se skriva iznenađenje do kojeg možete doći samo papanjem!


Kod nas doma je uvijek vladalo veselje kad je došao red na krafne. Mama ih je s ljubavlju pravila i radila ih je (radi i sad) savršeno a ja, sestra i tata smo navalili kao da se negdje nešto dijeli besplatno, toliko ih volimo i toliko su dobre. Danas ih radim i sama, po maminom receptu, odnosno bakinom, jer se taj recept kod nas nasljeđuje iz generacije u generaciju. Stoga bih se kladila da je taj recept koristila i moja prabaka no tko zna dokle još seže to nasljeđivanje. Kako god bilo, danas s vama dijelim recept za najfinije krafne ikad i kad ih jednom isprobate, nećete moći stati samo na jednoj krafni, toliko su dobre!


Sastojci:
(za 18 krafni)

  • 500 g glatkog brašna
  • 40 g šećera
  • 40 g kvasca
  • 40 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica ruma
  • 1 jaje
  • 3 do 4 žutanjka
  • 3 do 6 kuglica zaslađivača
  • oko 2.5 dcl mlijeka
  • prstohvat soli
  • za pečenje krafni: ulje (otprilike 1 litar)
  • za punjenje: marmelada, pekmez, čokolada, nutella...
  • za ukrašavanje: šećer u prahu


Priprema:

Kvasac otopite u otprilike 1.5 dcl mlijeka. 
U mlijeko dodajte i nekoliko kuglica zaslađivača (ja sam dodala 4 komada) da se otope u mlijeku kad se kvasac diže. U slučaju da ne stavite zaslađivač, možete u receptu povećati malo količinu šećera ali to ovisi o vašem ukusu. Ostavite barem 10-tak minuta da kvasac odstoji i da se digne.

Potom u zdjelu stavite šećer, vanilin šećer, rum, jaje i žutanjke pa izmiksajte. 
Rum se inače može zamijeniti i s rakijom, no prema ovom receptu se stavlja rum, i kako mi je baka objasnila, zahvaljujući rumu krafne prilikom pečenja ne upijaju previše masnoće.
U smjesu dodajte i ostale sastojke: brašno, pripremljeni kvasac, maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, sol i još otprilike 1 dcl mlijeka pa zamijesite tijesto.


Ostavite tijesto da se diže i pričekajte da se barem udvostruči ili utrostruči.
Kad se tijesto diže, nek stoji na toplom mjestu jer toplina pogoduje njegovom dizanju.
Kad se tijesto digne podijelite ga u dva dijela i svaki taj dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu jednog prsta (otprilike 1 cm). Okruglim izrezivačem željene veličine ili čašom izrezujte krafne. Trebalo bi vam ispasti otprilike 18 komada, no to ovisi o veličini samog izrezivača i debljini na koju ste razvaljali tijesto.


Izrezane krafne nek odstoje na pobrašnjenoj podlozi barem 10 do 15 minuta odnosno pričekajte da se udvostruče.

Nakon što se udvostruče, spremne su za prženje u ulju.
U posudu ulijte ulje i stavite ga na vatru da se zagrije.
Krafne se peku na obrnutoj strani što znači da ih u ulje stavljate naopako - u ulje prvo uranja gornji dignuti dio krafne a njezino dno će biti na vrhu i viriti iz ulja. 
Kad stavite prvu krafnu, ulje mora biti vruće no kad pečete krafne smanjite vatru i pecite ih na sasvim laganoj temperaturi, polako, prvo kratko s jedne strane pa s druge (otprilike minuticu do dvije sa svake strane), da poprime lijepu boju i da se zarumene te da se stvori krasan prsten na sredini krafne. Posudu s uljem ostavite otvorenu prilikom pečenja krafni.


Ispecite na taj način sve krafne i kad ih vadite, stavljajte ih na papirnati ubrus da upije višak masnoće. Potom ih možete puniti nadjevom po želji ili ih ostaviti prazne ako tako više volite. 
Možete ih čak puniti i kremama koje volite ili ukrašavati čokoladnim preljevima, raznim mrvicama i dekorativnim posipima. Sakrijte u krafnicu što god slatko volite i iznenadite svoje najdraže.

Za kraj ih posipajte šećerom u prahu i uživajte u slasnom zalogaju!




U slast!

0 komentara :