Lagana rođendanska torta s jagodama
Volite li jagode? Obožavate njihov okus u kolačima? I još k tome tražite recept za super jednostavnu tortu koja je brzo gotova a jakooo fina? Ako ste barem na jedno pitanje potvrdno odgovorili, onda imam nešto za vas - tortu koja nas je oduševila a ako ju i vi isprobate, sigurna sam da će očarati i vas! Pokazalo se da lagana, kremasta, voćna torta s puno jagoda i malo biskvita predstavlja savršenu kombinaciju okusa. Ovu sam tortu radila prema receptu za voćni jogurt kolač koji je već na blogu i možete ga pogledati ovdje. U pripremi ove torte promijenila sam količine
pojedinih sastojaka u biskvitu i nisam stavila jagode u kremu jer sam ih
stavljala između slojeva kreme i to je u biti to, uvela sam svega par promjena. I tu je naravno dekoracija koja tortu čini tortom u pravom smislu riječi.
Budući da se torta pojela iste večeri, jedino mi je bilo žao što na kraju nisam napravila bar tri torte jer bi se sigurno sve pojele :).
- 4 jaja
- 5 žlica šećera
- 5 žlica brašna
- pola dcl ulja
- pola dcl mlijeka
- pola praška za pecivo
Najprije odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Snijeg umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera i nakon toga dodajte ulje i mlijeko pa ponovo izmiksajte sve zajedno. Kad ste to napravili, preostaje još samo da dodate brašno i prašak za pecivo i žlicom dobro izmiješate smjesu.
Smjesu za biskvit podijelite u dva djela. Ja sam smjesu podijelila na način da prvi dio sadrži 2/3 smjese a drugi dio 1/3 smjese. Biskvite pecite u okruglom kalupu veličine 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem i to nekih 10-tak minuta na 180 °C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (ako se ništa ne hvata za čačkalicu biskvit je gotov). Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se ohlade a nakon hlađenja ovaj viši prerežite na pola.
- 2 voćna jogurta od jagoda
- 15 dkg šećera u prahu
- 1/2 l slatkog vrhnja
- 1 mala žličica želatine
- 4 žlice hladne vode
Izmiksajte 2 voćna jogurta od jagode i šećer u prahu a zatim čvrsto izmiksajte slatko vrhnje.
Slatkom vrhnju dodajte smjesu jogurta i šećera te sve zajedno izmiksajte.
Pripremite želatinu prema uputi s vrećice. Ja obično u 4 žlice hladne vode dodam maksimalno 1 malu (ravnu) žličicu želatine. Vodu i želatinu zagrijte i stalno miješajte da ne bude grudica. Nakon toga želatinu malo ohladite i dodajte ju u smjesu slatkog vrhnja, jogurta i šećera.
Sve skupa promiješajte i to je to. Krema je inače jako lagana pa ako želite više kreme slobodno povećate sastojke ali i ovako je bude dosta.
- jagode
- slatko vrhnje
- dekorativne kuglice
Tortu slažite ovim redom: biskvit, krema, jagode, krema i to sve još jednom ponovite.
Vrh i stranice torte također premažite kremom.
Za dekoraciju iskoristite jagode koje ste nasjeckali na sitne komadiće a ostalo radite prema svojoj želji i pustite mašti na volju. Gotovu tortu stavite na hlađenje.
Dobar tek!
0 komentara :