Lagana rođendanska torta s jagodama

Volite li jagode? Obožavate njihov okus u kolačima? I još k tome tražite recept za super jednostavnu tortu koja je brzo gotova a jakooo fina? Ako ste barem na jedno pitanje potvrdno odgovorili, onda imam nešto za vas - tortu koja nas je oduševila a ako ju i vi isprobate, sigurna sam da će očarati i vas! Pokazalo se da lagana, kremasta, voćna torta s puno jagoda i malo biskvita predstavlja savršenu kombinaciju okusa. Ovu sam tortu radila prema receptu za voćni jogurt kolač koji je već na blogu i možete ga pogledati ovdje. U pripremi ove torte promijenila sam količine pojedinih sastojaka u biskvitu i nisam stavila jagode u kremu jer sam ih stavljala između slojeva kreme i to je u biti to, uvela sam svega par promjena. I tu je naravno dekoracija koja tortu čini tortom u pravom smislu riječi.


Budući da se torta pojela iste večeri, jedino mi je bilo žao što na kraju nisam napravila bar tri torte jer bi se sigurno sve pojele :).


Biskvit:
  • 4 jaja
  • 5 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • pola dcl ulja
  • pola dcl mlijeka
  • pola praška za pecivo

Najprije odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Snijeg umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera i nakon toga dodajte ulje i mlijeko pa ponovo izmiksajte sve zajedno. Kad ste to napravili, preostaje još samo da dodate brašno i prašak za pecivo i žlicom dobro izmiješate smjesu.

Smjesu za biskvit podijelite u dva djela. Ja sam smjesu podijelila na način da prvi dio sadrži 2/3 smjese a drugi dio 1/3 smjese. Biskvite pecite u okruglom kalupu veličine 26 cm koji ste prethodno obložili papirom za pečenje ili premazali maslacem i to nekih 10-tak minuta na 180 °C. Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (ako se ništa ne hvata za čačkalicu biskvit je gotov). Izvadite biskvite iz pećnice i ostavite ih da se ohlade a nakon hlađenja ovaj viši prerežite na pola.


Krema:
    • 2 voćna jogurta od jagoda
    • 15 dkg šećera u prahu
    • 1/2 l slatkog vrhnja
    • 1 mala žličica želatine
    • 4 žlice hladne vode

    Izmiksajte 2 voćna jogurta od jagode i šećer u prahu a zatim čvrsto izmiksajte slatko vrhnje.
    Slatkom vrhnju dodajte smjesu jogurta i šećera te sve zajedno izmiksajte.

    Pripremite želatinu prema uputi s vrećice. Ja obično u 4 žlice hladne vode dodam maksimalno 1 malu (ravnu) žličicu želatine. Vodu i želatinu zagrijte i stalno miješajte da ne bude grudica. Nakon toga želatinu malo ohladite i dodajte ju u smjesu slatkog vrhnja, jogurta i šećera.

    Sve skupa promiješajte i to je to. Krema je inače jako lagana pa ako želite više kreme slobodno povećate sastojke ali i ovako je bude dosta.


    Slaganje torte i dekoracija:
      • jagode
      • slatko vrhnje
      • dekorativne kuglice

      Tortu slažite ovim redom: biskvit, krema, jagode, krema i to sve još jednom ponovite.

      Vrh i stranice torte također premažite kremom.
      Za dekoraciju iskoristite jagode koje ste nasjeckali na sitne komadiće a ostalo radite prema svojoj želji i pustite mašti na volju. Gotovu tortu stavite na hlađenje.







      Dobar tek!

      0 komentara :