Slatka priča: Tea Mamut & O'š kolač

Splitska slastičarska scena od nedavno je još bogatija zahvaljujući našoj vrsnoj splitskoj slastičarki Tei Mamut koja je otvorila slastičarnicu O'š kolač. Slastičarnica se nalazi na adresi Ćiril Metodova 4 u Splitu te je uistinu pravi mali raj za sve sladokusce. Ako i niste još osobno posjetili slastičarnicu, što vam od srca preporučam, već ste i po samim fotkama mogli primijetiti da je Teina priča nešto drugačija u odnosu na ostale. Radi se o uistinu posebnoj priči, priči koja je ostvarenje njezinog sna. Posebne su i njezine slastice ali i ambijent slastičarnice koji krase vedre boje. Pazilo se doslovno na svaki detalj, na dizajn tanjurića, šalice, uređenje interijera, ma sve je tip-top, onako kako ja volim da to bude kad uđem u svijet kolača i slatkoga. A i recite mi, gdje još imate priliku probati primjerice Zlatno mlijeko? Naime, radi se o "napitku koji liječi i pomlađuje" tako da kad sam vidjela ovo znala sam da nas čeka nebrojeno mnogo iznenađenja koja nam priprema draga i simpatična Tea. Tako da, nedavno, kad sam imala priliku popričati s njom, tu sam priliku iskoristila te vam u nastavku donosim više detalja o njezinom životnom putu koji ju je i doveo do otvaranja ove slatke oaze okusa i mirisa za nas degustatore.



Za sebe Tea kaže da je strastveni slastičar sa završenom diplomom kulinarskog instituta u NY - Culinary Institute of America. Nakon što je prošla pola svijeta i bila u nekim od najboljih svjetskih restorana, odlučila se vratiti u Hrvatsku i svoj rodni grad Split. S obzirom da joj je posao i hobi, teško je koji put razdvojiti poslovno od privatnog ali voli kuhati, uživati u dobroj kavi i čaju i baviti se fizičkom aktivnošću.

Na pitanje o uzorima u kuhinji, Tea odgovara da su to oduvijek bile bake i mama te da su one isto velikim dijelom zaslužne za njezinu ljubav prema slastičarstvu. Međutim kada je bila u srednjoj školi saznala je za Jamie Olivera i tu je počela njezina ljubav prema kuhanju općenito. Njegova ljubav, strast i entuzijazam prema hrani su ju potpuno opčinili. Ubrzo nakon završetka srednje škole vidjela je dokumentarac o CIA i već u prosincu 2006. započela je svoju novu priču. 



Za odlazak na CIA kaže da joj je to bila najbolja odluka koju je mogla donijeti i zahvalna je svojoj obitelji koja ju je poduprla u toj odluci. Ipak je jedinica i napustila je uhodan obiteljski posao da bi ostvarila svoj san. Uvijek se sjeti maminih riječi, koja joj je govorila "Odi studirat, imaš vremena cijeli život za raditi :)". Za sam upis trebalo je odraditi praksu u nekom restoranu/slastičarnici, ispuniti svu moguću papirologiju te zdravstvene i testove engleskog jezika i naravno dokaz o financijama. Mogućnost stipendija naravno postoji, samo malo manje za internacionalne studente.
 
Dolazak u NY sa 19 godina bio je nešto zaista čarobno! Kulinarski institut često uspoređuju sa Hogwartsom iz Harry Pottera i zaista se osjećala kao u filmu! Program školovanja je bio zanimljivo koncipiran te je započeo sa upoznavanjem samih namirnica, zatim kulinarskih vještina za slastičare pa čak i kulinarskom matematikom! Svaka tri tjedna mijenjala je predmete i Chefove. Recimo jedan tjedan je imala samo kekse, drugi samo kruh, treći vjenčane torte i sl. Super je bilo to što bi se svi deserti pojeli jer bi se servirali tijekom ručka i večere a isto tako su svi slastičari i kuhari jeli sve obroke u raznim kuhinjama (Azijska, Američka, Mediteranska…) što su bila redovna predavanja i praksa studenata. Između 1. i 2. godine je odradila praksu u bečkoj slastičarnici Demel a između 3. i 4. godine je bila na seminaru hrane i vina u Italiji. Na fakultetu su imali i predivni rekreacijski centar, priroda je bila nevjerojatna. To je bilo uz rijeku Hudson čiji je kraj poznat pod nazivom Hudson Valley. Kada bi poželjela otići u NY, sjela bi u vlak i za sat i 40 minuta bi stigla!



Život u New Yorku je, kaže, jako jako brz i još je tamo stekla naviku raditi sve brzo, uključujući i hodanje. Sam grad je zaista doživjela kada se preselila zbog posla. Nakon 4 godine studija dobila je posao u Danielu, 3 Michelinskom restoranu na Park Aveniji, u vrlo elitnoj četvrti grada. To joj je bilo jedno od najtežih a sada može reći i najdražih životnih iskustava. Kaže da ne možemo ni zamisliti obim posla koji jedna osoba mora napraviti u 12 sati bez pauze. Jedina pauza je bila odlazak na wc. Nije mislila da će moći izdržati taj tempo međutim imala je chefa koji je vjerovao u nju i nakon 3 mjeseca sve je bilo lako, i svaki izazov joj je predstavljao veselje! Chef Dominique joj je jednom rekao ono što je istina, da će nakon tog iskustva sve biti lako.

Što se posla tiče, zgrabila je svaku priliku koja joj se pružila. Bila je u Demelu u Beču, U NY: Daniel, Jean Georges, Blue Hill at Stone Barns, Per se, zatim La Vie u Njemačkoj, Mosimann’s u Londonu zatim je prihvatila i angažman na olimpijskim igrama u Londonu 2012. Svugdje joj je bilo posebno ali Daniel je kaže njezina baza i sve ono što je tamo naučila danas primjenjuje i to ju je iskustvo  profesionalno formiralo. Dok je radila u Danielu jako često su dolazile poznate osobe, što im je na narudžbi bilo naznačeno sa VIP. Tako da su njezina jela probali Kate Hudson, Michael Douglas, Roger Federrer, Jimmy Fallon te Natalie Portman za koju je osobno i radila desert. Užasno je bila nervozna i uzbuđena u isto vrijeme, pogotovo nakon što ih je kasnije došla pozdraviti u kuhinju. To joj se baš urezalo u sjećanje.



Zanimalo me i odakle Tea crpi inspiraciju za svoje deserte na što je odgovorila da ju inspirira sve. Često su to same namirnice, ono što nosi sezona, zatim neki spoj okusa koje je probala kroz svoju karijeru pa ih koristi kao bazu i sl. Najponosnija je na svog barba čička, kolača koji spaja sve okuse mediterana; ružmarin, lavandu, naranču, maslinovo ulje i med. Zvuči kao fantazija.

U frižderu uvijek ima sir i maslac a voli neke neobične slatke stvari - recimo namaz od čokolade i makadamije oraha kojeg može jesti na žlice! Od slanog voli jako puno toga pa lakše izdvaja ono što ne voli. Ne voli tripice, nikakve iznutrice (osim jetrice) i puževe. Deserte ne voli ako su rađeni s margarinom, biljnim šlagom ili praškastim proizvodima. Svojim bližnjima, osim nekih slanih jela, najradije voli pripremati jednostavne stvari, dobar curry, srdele sa salatom, sve moguće žitarice na sto načina i ne previše mesa. Od slatkog najčešće radi neke kekse jer ih svi jako vole.


Od sve te priče o hrani, malo smo se prepustili i maštanju. Zanimalo me što bi Tea pripremila meni recimo za večeru. Rasle su mi zazubice već i pri samoj pomisli na meni koji bi osmislila. Pa je rekla da bi me dočekalo malo predjelo sa kvinojom, batatom, keljom, korijanderom i limetom. Za glavno jelo bi pripremila svoj zeleni curry sa piletinom a za desert svoj omiljeni kolačić sa bademima preliven sirupom od meda, soka naranče i limuna te domaćom kandiranom narančom.



Kuhinja naše slastičarke Tee uvijek je puna svakakvih začina, čajeva, biljnih pripravaka i puno drvenih daski za rezanje koje obožava. Također je i veliki fan šalica, od najmanjih za espresso do ogromnih od 4dcl za čaj. Morala je dio preseliti u drugu sobu jer ne stane sve u kuhinju. U kuhinji obavezno ima microplane, jako fini ribež, platneno cjedilo za čaj, pjenjaču i kuhalo za vodu tako da su to alati bez kojih ne može zamisliti svoju kuhinju. Rado jede i u Mundoaci, Pod Zidom i Malom Baru u Zagrebu. Isto tako i u Pelegriniju u Šibeniku, kod Vesne i Alena Bibić u Skradinu a još uvijek ima i neostvarenu želju odlaska u Batelinu kod Davida Skoke. Neispunjeni joj je san i putovanje u Australiju.

Od sedme se godine bavila baletom, sve dok nije otišla u Ameriku. Balet je ipak nešto što nije dugog vijeka a i odricanja su prevelika dok se sa slastičarstvom može baviti cijeli život tako da je na kraju pobijedila ljubav prema slastičarstvu. Na balet je krenula rekreativno ali ima nekih problema s leđima pa je trenutno na medicinskoj gimnastici.

Svestrana Tea, osim što je predano radila na otvaranju svoje slastičarnice, nedavno je bila i u žiriju showa 3,2,1 Peci i to joj je bilo fantastično iskustvo. Ekipa je bila genijalna i kaže da im nikad nije falilo smijeha. Snimanja su dugo trajala jer u slastičarstvu sve puno duže traje, odnosno treba vremena za pečenje pa hlađenje i na kraju samo kušanje. Biti u žiriju bilo joj je super i bilo je lijepo imati priliku educirati ljude, ukazati im na pogreške te na samom kraju vidjeti njihove rezultate.



Pri kraju razgovora, pitala sam Teu što smatra svojim najvećim uspjehom. Kaže da, kada vidi gdje je danas, što je sve prošla, dokle je dogurala i koje je sve ljude upoznala, prosto ne može vjerovati. Misli da je dosta toga pridonijelo tome, ali prvenstveno hrabrost, vjera u sebe ali i puno odricanja. Iako otrcano, ona je uvijek za to da se prate svoji snovi jer se s upornošću i puno rada može uspjeti.


Njezin je savjet, za one koji se žele baviti slastičarstvom, sve sastojke vagati i držati se recepta i uputa. Danas dosta ljudi otvara slastičarnice bez nekog velikog znanja, međutim, ona smatra da osoba za taj korak mora imati dosta znanja, iskustva i naravno financijsku stabilnost za samu realizaciju projekta. I sama je ostvarila svoj san i postigla veliki uspjeh otvaranjem slastičarnice O'š kolač, za što je rekla da još uvijek ne može vjerovati da se to zaista događa. Okružena je fantastičnim timom i svi su jedva dočekali da avantura krene.


S obzirom da smo mnogi voljeli gledati njezinu emisiju u Subotom ujutro, Tea je otkrila da nam opet priprema nešto slično, čemu se i sama jako veselim. Do onda, ono što može svatko tko se nađe u Splitu, jest posjetiti njezinu slastičarnicu O'š kolač i uživati u degustaciji.

Na kraju, htjela bih se zahvaliti Tei na ugodnom razgovoru i svim pričama i uspomenama koje je podijelila s nama. Vjerujem da ste uživali u čitanju i upoznavanju meni najdraže naše slastičarke a ja se samo nadam da će mi se uskoro pružiti prilika i osobno se zaputiti u Split na degustaciju. Draga Tea, hvala od srca još jednom te želim tebi i tvojoj kreativnoj ekipi još jako puno uspjeha. Veselim se iznenađenjima koja nam pripremaš.

A za vas dragi moji čitatelji, u nastavku donosimo i jedan Tein recept, i to onaj za Bucolaj, istarsko slatko pecivo koje je Tei draže i od sirnice. Uživajte i svakako isprobajte!

Bucolaj:
(za 10 kom)

  • 50 dkg glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 100 g šećera
  • korica 1 limuna i 1 naranče
  • 80 g svinjske masti
  • 125 ml mlijeka + za namakanje
  • 3 žumanjka
  • 40 g svježeg kvasca
  • korica jednog limuna i naranče
  • 10 g ruma (1žlica)
  • 2-3 žlice vode po potrebi


U mlako mlijeko razmrvite kvasac i stavite dobar prstohvat šećera da aktivirate kvasac.
U zdjeli pomiješajte sve ostale sastojke i na kraju dodajte kvasac. Zamijesite u glatko tijesto, ostavite na toplom sat vremena.

Podijelite tijesto na 10 komada (svaki komad od 90 g), formirajte u štapiće pa zavijte u krug. Položite ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pustite da odstoji još pola sata. Zagrijete pećnicu na 150C i pecite 10 minuta, zatim prebacite na 180C i pecite još 15 min.

U lončiću zagrijte mlijeko, namočite pečene bucolaje s obje strane i samo gornju uvaljajte u šećer.
U slast!


Svakako posjetite i...

O'š kolač web (dolazi uskoro)





Izvor fotografija: privatna arhiva Tee Mamut i Facebook stranica O'š kolač

0 komentara :