Tart s bananama i nutellom & gostovanje kod Male Trubice

Još prošle godine, negdje na jesen, gostovala sam na blogu drage Andree, Mala Trubica. Za naše malo online druženje, pripremila sam tart s bananama i nutellom, naravno, jer volim i jedno i drugo pa tako i kombinaciju ovih okusa u slasticama. Iako je jesen idealna za pripremu pita i tartova, i ljeti ovakvi recepti dobro dođu jer su brzi, fini i kad sastojke sljubimo u jedan fini tart iliti otvorenu pitu ono što na kraju dobivamo je užitak za naša nepca. Još kad tart dobro ohladimo, bude i pravo osvježenje po ovim vrućinama - milina! Iako je za tart karakteristično prhko tijesto ja sam ga zamijenila podlogom od keksa kakva se radi i za cheesecake i napravila kombinaciju, za prste polizati, od hrskavih keksića, lagane kreme na bazi pudinga od vanilije, banana i nutelle koja je bila šećer na kraju ove gozbe okusa.


I iako recept tek sad stiže i na blog, moram reći da mi je ovo bilo jedno od najljepših gostovanja do sad. Osim što se sve tako poklopilo da dragoj Trubici u goste dođem baš na svoj rođendan, Andrea je napisala toliko lijep uvod da sam ostala bez riječi. U nastavku stavljam jedan mali isječak a cijeli ćete članak morati pročitati na njezinom blogu. Još jednom joj se zahvaljujem na pozivu i što mi je, u to vrijeme, uljepšala rođendan.


A sad ajmo na recept pa da možete napraviti popis sastojaka koji vam trebaju, sutra otići u kupovinu i napraviti sami svoj tart. Krećemo od podloge.

Podloga:
  • 180 g keksa (petit beurre, digestive keksi ili neki drugi po želji)
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera

Pripremite kalup za pite – namastite ga ili stavite papir za pečenje. Ja sam koristila okrugli kalup promjera 26 cm.
Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C.
Kekse usitnite. Najlakše ćete to napraviti tako da kekse stavite u vrećicu i preko njih prelazite valjkom da ih usitnite ili ih istucite s batom za meso.
Keksima dodajte rastopljeni maslac i šećer pa pomiješajte i utisnite smjesu u pripremljeni kalup. Stavite kalup u pećnicu i pecite podlogu nekih 6 do 8 minuta pa izvadite i ostavite da se ohladi te za to vrijeme pripremite kremu.
Krema:
  • 2 pudinga od vanilije
  • 100 g šećera 
  • 600 ml mlijeka 
  • 1 vanilin šećer 
  • 200 g maslaca
Pudinge pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa u tu smjesu dodajte 200 ml hladnog mlijeka i izmiksajte kako ne bi ostale grudice.
Ostatak mlijeka stavite na vatru i zakuhajte pa u vrelo mlijeko dodajte razmućeni puding i kratko prokuhajte, stalno miješajući, da dobijete lijepu kompaktnu kremu. Maknite s vatre.
U toplu kremu umiješajte maslac koji je prethodno odstajao neko vrijeme na sobnoj temperaturi pa izmiksajte sve zajedno i onda kremu stavite na hlađenje. 
Slaganje kolača:
  • 3 - 4 banane
  • 2 - 3 žlice nutelle 
  • malo limunovog soka 
  • slatko vrhnje (samo za dekoraciju)
Nutellu lagano ugrijte u mikrovalnoj pa ju žlicom rasporedite po podlozi od keksa (prošarajte nutellom po keksima).
Ohlađenu kremu izlijte na podlogu od keksa i nutelle i ravnomjerno ju rasporedite.
Banane narežite na kolutove i malo ih poprskajte limunovim sokom kako ne bi tamnile. Poslažite banane na kremu.
Za kraj izmiksajte malo slatkog vrhnja pa špricom ili vrećicom za dekoriranje ukrasite rubove tarta.
Vi možete staviti i više slojeva banana, možete slatko vrhnje staviti po cijeloj površini kolača, možete ukrasiti bademima, čokoladom, kokosom ili nekim drugim sastojkom koji vam odgovara. A u slučaju da vam je ovakva kombinacija možda mrvicu prejaka, možete i preskočiti nutellu.
Gotov tart stavite u hladnjak na hlađenje, najbolje kroz noć i to je to. 
Poslužite krišku po krišku svojim najdražima i zajedno uživajte u savršenim okusima! 
U slast!

0 komentara :