Tart s bananama i nutellom & gostovanje kod Male Trubice
Još prošle godine, negdje na jesen, gostovala sam na blogu drage Andree, Mala Trubica. Za naše malo online druženje, pripremila sam tart s bananama i nutellom,
naravno, jer volim i jedno i drugo pa tako i kombinaciju ovih okusa u
slasticama. Iako je jesen idealna za pripremu pita i tartova, i ljeti
ovakvi recepti dobro dođu jer su brzi, fini i kad sastojke sljubimo u
jedan fini tart iliti otvorenu pitu ono što na kraju dobivamo je užitak
za naša nepca. Još kad tart dobro ohladimo, bude i pravo osvježenje po
ovim vrućinama - milina! Iako je za tart karakteristično prhko tijesto ja sam ga
zamijenila podlogom od keksa kakva se radi i za cheesecake i napravila kombinaciju, za prste polizati, od hrskavih keksića, lagane kreme na bazi pudinga od
vanilije, banana i nutelle koja je bila šećer na kraju ove gozbe okusa.
A sad ajmo na recept pa da možete napraviti popis sastojaka koji vam trebaju, sutra otići u kupovinu i napraviti sami svoj tart. Krećemo od podloge.
Podloga:
- 180 g keksa (petit beurre, digestive keksi ili neki drugi po želji)
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
Pripremite kalup za pite – namastite ga ili stavite papir za pečenje. Ja sam koristila okrugli kalup promjera 26 cm.
Upalite pećnicu da se zagrije na 180°C.
Kekse usitnite. Najlakše ćete to napraviti tako da kekse stavite u
vrećicu i preko njih prelazite valjkom da ih usitnite ili ih istucite s
batom za meso.
Keksima dodajte rastopljeni maslac i šećer pa pomiješajte i utisnite
smjesu u pripremljeni kalup. Stavite kalup u pećnicu i pecite podlogu
nekih 6 do 8 minuta pa izvadite i ostavite da se ohladi te za to vrijeme
pripremite kremu.
Krema:
- 2 pudinga od vanilije
- 100 g šećera
- 600 ml mlijeka
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
Pudinge pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom pa u tu smjesu dodajte
200 ml hladnog mlijeka i izmiksajte kako ne bi ostale grudice.
Ostatak mlijeka stavite na vatru i zakuhajte pa u vrelo mlijeko dodajte
razmućeni puding i kratko prokuhajte, stalno miješajući, da dobijete
lijepu kompaktnu kremu. Maknite s vatre.
U toplu kremu umiješajte maslac koji je prethodno odstajao neko vrijeme
na sobnoj temperaturi pa izmiksajte sve zajedno i onda kremu stavite na
hlađenje.
Slaganje kolača:
- 3 - 4 banane
- 2 - 3 žlice nutelle
- malo limunovog soka
- slatko vrhnje (samo za dekoraciju)
Nutellu lagano ugrijte u mikrovalnoj pa ju žlicom rasporedite po podlozi od keksa (prošarajte nutellom po keksima).
Ohlađenu kremu izlijte na podlogu od keksa i nutelle i ravnomjerno ju rasporedite.
Banane narežite na kolutove i malo ih poprskajte limunovim sokom kako ne bi tamnile. Poslažite banane na kremu.
Za kraj izmiksajte malo slatkog vrhnja pa špricom ili vrećicom za dekoriranje ukrasite rubove tarta.
Vi možete staviti i više slojeva banana, možete slatko vrhnje staviti po
cijeloj površini kolača, možete ukrasiti bademima, čokoladom, kokosom
ili nekim drugim sastojkom koji vam odgovara. A u slučaju da vam je ovakva kombinacija možda mrvicu prejaka,
možete i preskočiti nutellu.
Gotov tart stavite u hladnjak na hlađenje, najbolje kroz noć i to je to.
Poslužite krišku po krišku svojim najdražima i zajedno uživajte u savršenim okusima!
U slast!
0 komentara :