Krema od naranče i čokolade

Kao uvod u Uskrs i uskrsne blagdane častili smo se kremom na bazi pudinga od vanilije, soka od naranče i naravno, čokolade koja odlično ide uz naranču. Super je kod ove kreme što se može poslužiti kao samostalni desert u čaši ali i kombinirati na brojne načine u raznim drugim desertima, s biskvitima, keksima, voćem i slično. Samo nebo je granica kad je u pitanju kuhinja. Krema je pomalo zasitna sama po sebi no okusi se savršeno nadopunjuju i jamče užitak, naravno, ako ste ljubitelj ovakvih kremastim kombinacija. Iskombinirate li ju u nekom kolaču s drugim namirnicama, biti će malo lakša no ništa manje ukusna. Za koji god način se odlučite, nećete pogriješiti. 


Kad sam početkom tjedna radila novu dozu domaćeg soka od naranče i mrkve (domaći juice), kako bi mogli uživati i za Uskrs, ostale su mi dvije naranče pa sam se bacila na potragu za receptima u kojima bih ih mogla iskoristiti. Inspiraciju sam pronašla u nedavno osvojenoj kuharici Dr. Oetkera, mrvicu prilagodila recept sebi i svojim potrebama i bacila se na posao. Volim deserte u čaši, što zbog toga što su vrlo praktični što zbog toga što vrlo efektno izgledaju i unose dašak razigranosti na desertne stolove.

Prije nego krenemo na recept, zavirit ćemo i u moju kuhinju, moj mali raj u kojem provodim svaki slobodni trenutak i u kojem i nastaju sve ove ideje, slastice i ostala jela. Ovaj mali šankić je posebno popularan jer mi daje prostora da se igram, kombiniram, stvaram, slažem setove i fotkam koliko mi srce želi. Primijetit ćete da bojama na fotkama već nestrpljivo prizivam ljeto, vrućine, dane za sladoled i lubenicu, uživanje u prirodi, druženja, lagane ljetne haljinice, vrckavost i smijeh koji će se osjetiti na ulicama, onu neku čarobnu atmosferu koja je specifična samo za ljeto, ma i proljeće koje nam je napokon stiglo.
 

Sastojci:

  • 125 ml svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 3 do 4 g želatine
  • 375 ml mlijeka
  • 1 puding od vanilije
  • 40 g šećera
  • 75 g čokolade za kuhanje
  • 185 ml slatkog vrhnja
  • za dekoraciju: šareni dekorativni posip i listići bijele čokolade

Priprema:

Pripremite želatinu prema uputi s vrećice: u posudi pomiješajte želatinu sa 4 žlice hladne vode pa ostavite 10-tak minuta da nabubri.
Iscijedite jednu do dvije naranče, odnosno naranča prema potrebi da dobijete svježe iscijeđeni sok.


Od ukupne količine mlijeka odvojite 125 ml mlijeka pa dodajte puding od vanilije i šećer te dobro promiješajte.
Ostatak mlijeka (250 ml) ulijte u posudu, stavite na vatru i zakuhajte. 
U vrelo mlijeko umiješajte pripremljenu smjesu od mlijeka, pudinga i šećera, uz stalno miješanje da se zgusne.
Potom u tu smjesu dodajte i sok od naranče pa vratite na vatru i opet zakuhajte uz stalno miješanje.

Do sad je želatina već nabubrila pa ju zagrijte na vatri neprestano miješajući, dok se ne rastopi.
Umiješajte želatinu u vrući puding.
Puding ulijte u posudu i prekrijte prozirnom folijom (da se ne bi stvorila kožica na pudingu) pa ostavite da se ohladi.


Dok se krema hladi, nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće.
Ukoliko želite, tamnu čokoladu možete zamijeniti i čokoladnim kapljicama.
Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte.

Ohlađenu kremu izmiksajte pa umiješajte čokoladu i slatko vrhnje.
Izmiksajte još jednom da se sastojci povežu i da krema bude glatka, bez grudica.


Ulijte kremu u posudice za posluživanje (poput posuda za sladoled) ili u čaše i dodatno ukrasite raznim šarenim dekorativnim posipima i posipajte s listićima bijele čokolade. Prema želji, možete se poslužiti i svježom narančom. Igrajte se, kombinirajte ono što volite i dodajte nešto svoje ovoj ukusnoj kremi.

Kao šećer na kraju, možete napraviti diy topper sa zastavicama, poput ovoga na slikama, upiknuti ga u kremu i to je to.



Krema je spremna za posluživanje, u slast!

0 komentara :