Ulickani snjegovići (božićni cupcakesi)

Da bi proveli najljepše trenutke sa svojom obitelji ovog Božića predlažem da se zajedno primite posla i pripremite finu hranu i neodoljive deserte u pravom božićnom duhu. Naravno, prigodna dekoracija je obavezna jer kad ćete inače uživati u šarenim blagdanskim slasticama ako ne sad? Sad je idealno vrijeme da napravite primjerice snjegoviće umjesto običnih cupcakesa ili nešto još luđe. Razmislite zašto volite Božić i čemu se najviše veselite u danima koji su pred nama, potražite inspiraciju u božićnoj čaroliji, okusima i mirisima i stvorite nešto posebno. Oživite božićna drvca, snjegoviće, vijenčiće ili Djedicu. Nek ove godine oni budu glavne zvijezde vaših blagdanskih stolova. U nastavku ću vam pokazati kako su zasjali moji snjegovići pa se nadam da ćete i sami dobiti volju napraviti svoje, zabaviti se i fino papati.


Sastojci:

  • 4 jaja
  • 3 šalice ulja
  • 6 šalica brašna
  • 5 šalica šećera
  • 3 šalice vode
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodajte šećer pa ih izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera.
Dodajte ulje, vodu i vanilin šećer pa miksanjem povežite sve sastojke.
Za kraj dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom.


Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pripremite kalup za muffine - namastite ga ili umetnite košarice za muffine a ako koristite silikonski kalup, ne trebate ga mastiti.
Napunite kalup smjesom za muffine i stavite ga u pećnicu.

Pecite kolačiće nekih 10-tak do 15 minuta (provjeravajte čačkalicom - muffini su gotovi kad čačkalica izađe čista iz biskvita).
Gotove muffine izvadite iz pećnice i ostavite da se tako hlade nekoliko minuta a onda ih izvadite iz kalupa. Ohladite ih u potpunosti prije dekoriranja.


Izrada snjegovića i dekoriranje:

  • slatko vrhnje ili šlag
  • šećer u prahu
  • roza boja u prahu ili gelu
  • raffaello kuglice
  • čokolada za kuhanje
  • dekorativni posipi
  • korneti za sladoled

Sad slijedi najzabavniji dio :).


Za dekoriranje će vam trebati slatko vrhnje ili šlag, ovisi što preferirate.
Koristite li šlag pripremite ga prema uputi s vrećice (s mlijekom) a koristite li slatko vrhnje samo ga izmiksajte s tim da pripazite da ga ne premiksate jer se neće moći lijepo oblikovati.
Kad su muffini potpuno ohlađeni, počinjemo s dekoriranjem.

Najprije radimo snježno tijelo snjegovića.
Na svaki muffin nanesite malo šlaga ili slatkog vrhnja i nožićem ga oblikujte tako da izgleda kao snježna kugla odnosno donji dio snjegovića (snješkov trbuščić). 
Posipajte lagano šećerom u prahu za snježni izgled.

Malo slatkog vrhnja ili šlaga odvojite i obojite rozom jestivom bojom u prahu ili gelu.
Napunite špricu za dekoriranje ili slastičarsku vrećicu, stavite običan okrugli nastavak za dekoriranje i na vrh snježne kugle (trbuščića) nanesite malo roze smjese u kružnom obliku - taj će dio predstavljati snjegovićev šal.


Ostalo nam je napraviti samo još glavu. Ja sam se poslužila rafaelom a osim rafaela možete se poslužiti i domaćim rafaelo kuglicama ili nečim sličnim. Ako vam se čini da glava nije najstabilnija, možete u nju upiknuti čačkalicu pa na taj način spojiti glavu i trbuščić.

Za kraj ulickajte snjegoviće i učinite da budu još šarmantniji.
Dodajte potrebne detalje: oči, mrkvu za nos, gumbiće, šešir.
Budući da nisam imala pri ruci nikakav crni ili smeđi dekorativni posip koji bi mi predstavljao oči, ja sam ih nacrtala otopljenom čokoladom za kuhanje. Na isti način ako želite možete napraviti i zube.
Mrkvu tj. nos možete isto prikazati pomoću narančastog posipa a ja sam se poslužila dekorativnim posipom koji sam nedavno radila - tutorijal je već na blogu i dostupan je ovdje

Gumbiće napravite pomoću roze smjese koju koristite i za šal.
Šeširiće možete napraviti pomoću korneta - odrežete vrhove i slatkim vrhnjem ili šlagom ih spojite na glavu snjegovića. Na isti način lijepite i nos i oči.



I to je to, snjegovići su spremni da oduševe vaše goste za blagdane :).

0 komentara :