Beze tortice s nektarinama

Ljeto je kao stvoreno za lagane deserte nježnih tekstura koji se tope u ustima a takav je i ovaj čiji recept danas imam za vas :). Otkad sam otkrila ledeni vjetar koji je inače moj najdraži kolač volim raditi i degustirati kolače s beze korama. Posebno su simpatične male merengue (beze) tortice koje same po sebi jako lijepo izgledaju a mogu se kombinirati s različitim sezonskim voćem. Idealno sad za ljeto ali i kroz cijelu godinu.


Zamislite da ste u hladovini, na terasi okruženoj raznobojnim cvijećem, oko vas mir i tišina, ili možda čak čujete i pljuskanje valova negdje u blizini, a ja vam poslužujem lagani desert s nektarinama koje inače jako volim. Savršenstvo zar ne?

Nadam se da će vam se recept svidjeti a sigurno ću vam pripremiti još koji recept s nektarinama sad kad je sezona domaćih nektarina u tatinom voćnjaku :).


Beze:

  • 4 bjelanjka
  • 140 g kristalnog šećera
  • 140 g šećera u prahu

Najprije radimo bazu za naše male slatke kolačiće a to je merengue.
Ako želite povećati količinu sastojaka samo pripazite da omjeri ostanu isti - koliko ide šećera u prahu toliko ide i običnog šećera. Idealan bi omjer bio 100 g šećera u prahu i 100 g običnog šećera na 100 g bjelanjaka.

Pećnicu zagrijte na 90°C.
Na pleh u kojemu ćete sušiti beze tortice postavite papir za pečenje.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg pa im postepeno dodajte kristalni šećer i miksajte da dobijete čvrstu smjesu. Potom dodajte i šećer u prahu pa ga samo lagano špatulom umiješajte u snijeg da dobijete kompaktnu smjesu. Da bi dobili tortice u boji, dodajte u smjesu boju prema želji i špatulom izmješajte da dobijete željenu nijansu. Ja sam ove tortice zamislila kao ljubičasto bijelu kombinaciju s voćem na vrhu pa sam beze smjesu obojala ljubičastom bojom.


Slastičarsku vrećicu za dekoriranje napunite pripremljenom smjesom pa iscrtajte željene oblike na papiru za pečenje. Ako nemate vrećicu poslužit će vam i šprica ili čak obična kuhinjska vrećica.

Kad oblikujete tortice jednu do druge na papiru za pečenje ostavite između njih dovoljno mjesta jer postoji mogućnost da se tortice još malo rašire kod sušenja.
Neka tortice budu malo više i u sredini ostavite malu udubinu koju ćete kasnije puniti kremom.

Kad ste gotovi, možete staviti pleh s torticama u pećnicu na sušenje i to na sat vremena.
Nakon sat vremena sušenja ostavite tortice barem još sat vremena u ugašenoj pećnici. Prema želji beze bazu možete pripremiti i dan ranije pa ostaviti tortice kroz noć u ugašenoj pećnici i sutradan ih ukrasiti i puniti kremom.


Krema:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 2 voćna jogurta (okus prema želji)
  • 15 dkg šećera u prahu
  • želatina (jedna žličica)

Krema je jako lagana i na bazi slatkog vrhnja i voćnih jogurta.
Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte.
U posebnoj posudi izmiksajte zajedno voćne jogurte i šećer u prahu.
Želatinu pripremite prema uputi s vrećice: jednu malu žličicu želatine dodajte u 4 žlice hladne vode pa zagrijte da se otopi i ohladite. Želatina nije obavezna ali ju preporučam staviti posebno ako u kremu dodajete i komadiće voća koje je sočno i zbog kojega je krema još mekša.
Izmiksajte zajedno slatko vrhnje i jogurte pa dodajte i želatinu i izmiksajte.

Vrećicu za dekoriranje napunite kremom i nanesite na beze tortice.


Sloj voća za kraj

  • nektarine

Na vrh dodajte voće prema želji narezano na komadiće.
Mogu to biti jagode, breskve, marelice, banane, trešnje, naranče, mandarine, jabuke ili bilo koje voće koje volite. Ja sam se odlučila za prefine nektarine.

Kad ukrasite tortice voćem, to je to.
Stavite ih na hlađenje i da dok tortice stoje i beze malo omekša od kreme pa idući dan ili već kroz par sati možete guštati.

Nadam se da ćete i sami napraviti svoje vizualno neodoljive i estetski atraktivne male kolačiće koji će oduševiti svačije nepce osvježavajućom kombinacijom beze kore, lagane kreme i voća u finišu.


U slast!

0 komentara :