Neodoljive izgledom i okusom: proljetne ruža tortice

Dugo već gledam na Pinterestu fotografije mini tortica i već su dugo na mojoj listi za isprobavanje pa su nedavno napokon i one pronašle mjesto i vrijeme u mojoj kuhinji. Radila sam dvije vrste tortica, po istom receptu osim što se prezentacija i dekoracija razlikuju. Htjela sam pokazati da ne treba puno filozofirati i da se s jednim baznim receptom mogu napraviti neprepoznatljivo različiti deserti te vam dati ideje za proljetne deserte tako da sam odlučila odvojiti ove dvije vrste tortica u dva članka. Danas za vas imam recept za proljetne ruža tortice koje su divne kad ih vidite na tanjuru i bude vam ih žao uopće probati a neki dan slijedi i nastavak o nježnim torticama s jagodama :).


Mini tortice su me privukle iz više razloga. Jedan od tih je što se volim igrati s hranom, kreirati, dekorirati i stvarati nešto što je lijepo i na prvi pogled posebno, drugačije. Taj najzabavniji dio najviše volim u kuhinji. A i nema ljepšega od onog osjećaja kad se svi dive estetski neodoljivim slatkim malim kolačićima koje si sam napravio. Tako da izradu tortica preporučam svima koji žele ne samo zadiviti goste ili svoje voljene već i onima koji žele ispeći kolače kojima se nitko, ali baš nitko neće moći oduprijeti.


Tortice su jako jednostavne za pripremu a rezultat je vrhunski. Napravite samo biskvit i kremu, poigrate se malo s bojama i dekoracijom da im udahnete živost i dobijete brze i fine kolačiće te ste spremni okusima i vizualno osvojiti i zadiviti one koji će ih degustirati. Ja sam za svoje tortice dobila samo komplimente.

Mislim da vas više ne moram nagovarati, svi odmah u kuhinju raditi proljetne tortice! :) Uz malo mašte i koju ideju možete stvoriti nezamislivo - sve, baš sve je moguće u kuhinji!


Biskvit:

  • 3 žutanjka
  • 10 dkg šećera
  • 8 dkg maslaca/margarina
  • 20 dkg brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo


Žutanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
Dodajte otopljeni maslac, kakao, mlijeko i vanilin šećer pa opet izmiksajte.
Na kraju u smjesu umiješajte brašno i prašak za pecivo pa izmješajte žlicom.

Pećnicu upalite i zagrijte na 180°C.
Kalup namastite ili obložite papirom za pečenje pa na papir ulijte smjesu za biskvit.
Smjesu ravnomjerno rasporedite i kalup stavite u pećnicu.

Pecite 10-tak minuta (provjerite da li je biskvit gotov čačkalicom, ako se ništa ne hvata za čačkalicu to je to). Izvadite biskvit iz pećnice, preokrenite ga iz kalupa, odstranite papir za pečenje i vratite u kalup da se ohladi dok pripremate kremu.


Krema:

  • 4 dcl mlijeka
  • 6 žlica brašna (punih na vrh)
  • malo ruma
  • 20 dkg šećera u prahu
  • 250 g maslaca/margarina (sobne temperature)
  • 3 rebra bijele čokolade


Od 4 dcl mlijeka dio mlijeka odvojite pa u njega dodajte brašno i izmiksajte.
Preostalo mlijeko stavite na vatru i zagrijte.
U kipuće mlijeko dodajte smjesu brašna i mlijeka pa tako kuhajte sve dok se ne zgusne.
Stavite kremu na hlađenje.

U hladnu kremu dodajte malo ruma (prema želji), šećer u prahu, maslac sobne temperature i otopljenu bijelu čokoladu te dobro izmiksajte da se sve namirnice povežu.

Kad ste pripremili biskvit i kremu, vrijeme je za izradu i dekoriranje tortica no najprije trebate izrezati biskvit okruglim izrezivačima različitih veličina.


Slaganje i dekoriranje tortica:

Za ove tortice trebati ćete biskvit izrezan u kolutove i to u dvije veličine, jednu veću i jednu manju. 
U kremu dodajte rozu boju, bilo u gelu ili onu u prahu i izmiksajte da dobijete željenu nijansu.


Slaganje tortica:

  • na dno stavite okrugli biskvit većeg promjera
  • na biskvit špricom ili vrećicom za ukrašavanje nanesite kremu u obliku malih volančića
  • na kremu lagano utisnite biskvit manjeg promjera
  • na manji biskvit ide zadnji sloj kreme, također nanesen u obliku nepravilnih volančića
  • kao šećer na kraju, tortice ukrasite ružama


U slast!

Za kraj uživajte u još malo fotografija ovih divnih mini kolačića...





0 komentara :