Osvježavajući kolač s jagodama

Ljeto je i dolaze vam gosti a ne znate što bi napravili? Ili jednostavno ne želite stajati dugo kraj pećnice a jede vam se nešto fino? Preporučam vam super brzi kolač koji je jako jednostavan za pripremu a fini i osvježavajući. Kad nam opet dođu prave ljetne vrućine i nepodnošljive temperature, s ovim se kolačom možete idealno rashladiti. Inače u zadnje vrijeme dosta viđam svježe jagode po dućanima, probali smo ih i znam da nisu ni blizu onim svježim u sezoni ali također mogu poslužiti ako vam se i u ovo vrijeme jede nešto ovakvo. Ili jednostavno jagode zamijenite nekim drugim voćem i opet uživate. Ja planiram isprobati ovaj recept i s bananama a možda i još nekom kombinacijom voća.



Osim što je kolač jako lagan i ukusan, izrazito je sočan, što možete vidjeti i na fotografijama. Biskvit je i sam po sebi nježan, prozračan a u kombinaciji s jagodama bude još mekaniji i sočniji. Kako kolač stoji i sok jagoda prodire u biskvit, on bude sve mekši, topi se u ustima. Ne mogu riječima opisati o kakvom se to doživljaju za nepce radi, jednostavno ćete mi morati vjerovati na riječ i probati, još danas!

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 25 dkg šećera
  • 1.5 dcl vode
  • 1.5 dcl ulja
  • 25 dkg brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • jagode (prema potrebi)
  • 1 preljev za torte  


Priprema:

Navedeni sastojci dovoljni su vam za pripremu kolača u velikom pravokutnom kalupu koji dobijete uz pećnicu. Radite li kolač u manjem kalupu ili u obliku torte, smanjite količine pojedinih sastojaka i slijedite postupak u nastavku.

Izrada biskvita započinje razdvajanjem bjelanjaka i žutanjaka, nakon čega se žutanjcima dodaje šećer.
Izradite čvrsti snijeg od bjelanjaka i nakon snijega dobro izmiksajte žutanjke i šećer. Snijeg dodajte smjesi žutanjaka i šećera te sve zajedno promiješajte. Dodajte ulje i vodu i opet promiješajte.
Na samom kraju dodajte brašno i prašak za pecivo - nakon što dodamo brašno više ne miksamo, nego samo lagano promiješamo sa žlicom.

Pripremite kalup - premažite ga maslacem ili stavite papir za pečenje pa ulijte smjesu za biskvit, ravnomjerno ju rasporedite i stavite u pećnicu. Pecite biskvit 10-tak minuta na 180°C - obavezno provjerite čačkalicom da li je gotov (znat ćete da je gotov kad čačkalica izađe čista iz biskvita). I pripazite da se biskvit ne peče predugo jer će inače biti suh a kolač treba biti mekan i sočan.


Dok se biskvit hladi, očistite i operite jagode te ih narežite na polovice ili manje komade.
Pripremljene jagode gusto poslažite na hladan biskvit.
Pripremite preljev za torte prema uputi s vrećice.
Kad je preljev pripremljen, pričekajte nekoliko minuta da se počne hladiti i lagano zgušnjavati pa ga onda prelijte po jagodama na kojima će se brzo stvrdnuti i međusobno iz povezati.
To je to, kolač stavite na hlađenje i potom možete uživati.

U nastavku vas čeka još fotografija ovog divnog kolača a nakon što se nauživate preko ekrana, zasučite rukave, stavite pregaču i bacite se na posao. Gotovi ste za taj čas!
 






U slast!

0 komentara :