Bezvremenska rolada s nutellom

Oduvijek volim pojesti komad dobre rolade. Sjećam se da nam je mama često pripremala finu roladu, sasvim jednostavnu, premazanu marmeladom ili džemom, s kojom su se mogle raditi brojne kombinacije prema našim željama i ukusima. I za koju god se kombinaciju odlučili, nismo mogli pogriješiti. Tako da sam se definitivno pripremajući ovu roladu prisjetila i tih trenutaka iz djetinjstva i čim mi se pruži prilika ću zaviriti i u maminu kuharicu pa za vas pripremiti i taj recept. Do tada, za vas imam još jedan odličan recept za roladu, i to onu punjenu nutellom. Volim kad sasvim slučajno naiđem na neki dobar, super jednostavan, provjereni recept. Tada osjećam kao da se radi o sudbini i da mi netko želi reći da mi je vrijeme za staviti pregaču oko vrata i primiti se miksanja i pečenja. Isto mi se desilo prije koji mjesec, kad nas je kolegica koja je odlazila iz firme, počastila desertom koji je s puno ljubavi pripremila za nas ne bi li se malo zasladili pred njezin odlazak. Naravno da sam ju odmah zamolila za recept a kad mi ga je donijela, to je bio najljepše napisani i upakirani recept ikad. Kao šećer na kraju dobila sam i bombončiće budući da je kolegica naslutila da će poteći sline pri njegovu iščitavanju. Pogađate, bilo je samo pitanje vremena kad ću ga i sama isprobati te podijeliti s vama.



Rolada koju možete vidjeti na fotkama priprema se i više nego jednostavno no to ne znači da izostaju čarobni okusi. Spoj prefinog mekanog biskvita i nutelle koju toliko volimo je pun pogodak. Sastojci se izvrsno nadopunjuju i zajedno čine rapsodiju okusa kojoj ni jedno nepce ne može odoljeti. Predlažem da zabilježite recept i iznenadite svoje najdraže što prije.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 5 žlica brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • za punjenje: nutella
  • za dekoraciju: nutella, slatko vrhnje, bomboni, čokoladni ukrasi


Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke umutite u čvrsti snijeg.
Žumanjke kratko promiješajte pa im dodajte šećer i opet miksajte kako bi dobili pjenastu smjesu.
U smjesu žumanjaka i šećera dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano izmiksajte tek toliko da se sastojci povežu.
Na kraju umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Veći pravokutni kalup obložite papirom za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 200°C.


Pripremljenu smjesu ulijte u kalup te stavite u zagrijanu pećnicu.
Pecite 10-tak minuta (provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov). I pripazite da ne prepečete biskvit.
Gotov biskvit izvadite iz kalupa i ostavite da se hladi nekoliko minuta.

Potom ga pomoću papira za pečenje zarolajte i tako ostavite da se ohladi do kraja. 
Ohlađeni biskvit odrolajte te ga premažite nutellom.
Kad ste stavili sloj nutelle, opet pažljivo zarolajte biskvit i prebacite roladu na tacnu na kojoj ćete ju i poslužiti.



Za dekoraciju izmiksajte malo slatkog vrhnja i njime napunite slastičarsku vrećicu.
U drugu slastičarsku vrećicu stavite dvije do tri žlice nutelle.
Potom naizmjence nanosite nutellu i slatko vrhnje na vrh rolade.
Za kraj možete na vrh dodati još nekakav dekorativni posip ili bombončiće poput mene, čokoladne dekoracije ili bilo što drugo što vam se čini slatko i efektno izgleda.

Gotova rolada ide u hladnjak na neko vrijeme a onda vam preostaje samo uživati te s guštom pojesti ono što ste pripremili s puno ljubavi.




U slast!


0 komentara :