New York Cheesecake

Kolači sa sirom i jogurtima kod nas doma jako dobro prolaze i zato se često radi famozna pita od jogurta čiji je recept već na blogu. Pri jednom odlasku u Zagreb isprobali smo cheesecake u McDonald's-u pa više nije bilo mjesta odgađanju - radio se domaći cheesecake da vidimo da li i doma možemo napraviti vjernu repliku. Dečku je pripala čast da odabere recept koji želi da isprobamo i stoga je odluka pala na jedan recept s Coolinarike a ja sam uvela neke manje izmjene u količini sastojaka, temperaturi pečenja itd. Svi su bili oduševljeni cheesecakeom i zato se sad osim pite na listi "top" kolača i torti od sira sasvim opravdano nalazi i cheesecake. 


Podloga:

  • 100 g mljevenih keksa (Petit Beurre)
  • 1 žlica šećera
  • 60 g maslaca

Za izradu podloge za cheesecake ja sam koristila Petit Beurre kekse ali vi možete iskoristiti i neke druge. Kekse usitnite i pomiješajte sa šećerom.
Ako nemate blender ili mašinicu za mljevenje keksi možete kekse staviti u vrećicu i onda preko njih prelaziti valjkom ili ih istući s batom za meso. Kekse ne treba u potpunosti usitniti i ne smeta ako ostane koji veći komadić jer se kasnije to ionako ne primijeti kad se podloga spoji s kremom i kad keksi omekšaju.
 

U mikrovalnoj otopite maslac pa ga dodajte smjesi keksi i šećera i sve zajedno pomiješajte.
Pripremite kalup - namastite ga ili obložite papirom za pećenje.
Pripremljenu smjesu prstima utisnite u kalup za tortu. Ja sam koristila kalup promjera 24 cm.

Kalup s pripremljenom podlogom stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C na otprilike 10-tak minuta a kad ga izvadite iz pećnice stavite ga u hladnjak da se podloga stvrdnjava dok pripremate kremu.


Krema:

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 800 g krem sira (ABC sir ili neki drugi)
  • 2 vanilin šećera
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice limunovog soka
  • 2 žličice naribane limunove korice


Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte u pjenastu smjesu.
Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa snijeg dodajte smjesi od žutanjaka i šećera.
Umiješajte sir, kiselo vrhnje, vanilin šećer, limunov sok i naribanu limunovu koricu - miksajte vrlo kratko na maloj brzini tek toliko da se sjedine svi sastojci.

Smjesu zatim izlijte u kalup s podlogom i sve zajedno stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite otprilike 15-20 minuta pa onda smanjite temperaturu na 140°C i pecite još nekih 50 minuta.
Na slikama ćete vidjeti kako mora izgledati cheesecake kad je gotov pa se i tako možete orijentirati jer vrijeme pećenja ovisi prije svega o jačini vaše pećnice.


Kad je cheesecake gotov izvadite ga iz pećnice i ostavite da se ohladi i da se krema stegne.
Ohlađenu tortu prema želji možete ali i ne morate dekorirati.
Ja sam se za dekoraciju poslužila smrznutim borovnicama i slatkim vrhnjem.





Dobar tek!

0 komentara :