Princes uštipci

Teško je odoljeti kolačićima koji sami po sebi izgledaju tako slasno a ispod kapica skrivaju puno fine kreme koja se topi u ustima. Ti tradicionalni kolači izgledaju kao mali zalogajčići a mogućnosti za njihovu pripremu su mnogobrojne. Primjerice, naišla sam negdje na recept za princes uštipke s jagodama pa vjerujem da bi to bilo fino za probati a u obzir dolaze i druga voća, bojanje krema itd. Znam da mnogi misle da ih je teško napraviti no uz malo prakse sve se može. A i s obzirom na to koliko su fini, trud se svakako isplati.


Ja sam radila princes uštipke još negdje na ljeto, kad su vladale dosta velike vrućine. Kad sam pripremila tijesto i kad su kreme bile spremne za punjenje, potražila sam hlad u dvorištu, premjestila sam stol u hlad, sve što mi je bilo potrebno za izradu kolačića sam iznjela van i onda uživala u punjenju uštipaka na svježem zraku.


Tijesto:
  • 1 čaša ulja (2 dcl)
  • 1 čaša vode
  • 2 čaše brašna
  • 5 jaja
  • 3 dkg gustina

Ulje i vodu ulijte u zdjelu i zakuhajte na vatri pa onda dodajte brašno pomiješano s gustinom. 
Kad ste dodali brašno, miješajte na vatri minutu - dvije i ostavite da se smjesa ohladi. 
U hladno dodajte jaja. 

Oblikujte kuglice veličine oraha većom žlicom (ili manjom ako želite manje uštipke) i stavljajte ih na prethodno namašćeni lim. Također ih možete oblikovati i špricom ako želite da izgledaju ljepše.

Uštipke pecite nekih 25-30 min s tim da ih na početku pecite na 200°C a onda smanjite temperaturu na 150°C. Kod pećenja se ne smije otvarati pećnica jer se inače uštipci neće dići kako treba i na sredini neće nastati praznina u koju će se stavljati krema. U slučaju da vam se ipak desi da se uštipci nisu dobro digli, postoji rješenje - kad ih razrežete kasnije na pola, izdubite žličicom malo donji dio da imate mjesta za kremu i to je to.


Žuta krema:
  • 3 žutanjka
  • 8 žlica šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1 puding od vanilije
  • 1 l mlijeka
  • 4 bjelanjka

Pjenasto umutite žutanjke i šećer pa dodajte brašno, puding i 2,5 dcl mlijeka te sve skupa izmiksajte.
Preostalih 7,5 dcl mlijeka stavite da se zakuha. U zakuhano mlijeko dodajte smjesu koju ste prije toga pripremili. Kuhajte kremu dok se ne zgusne.

Skinite gotovu kremu s vatre i nakon 10-tak minuta lagano umiješajte snijeg od četiri bjelanjka.
Kremu stavite na hlađenje. U slučaju da vam se krema čini premekana, ona će se tijekom hlađenja još zgusnuti.


Priprema uštipaka

Dok je krema na hlađenju, pripremite uštipke.
Prerežite svaki uštipak na pola odnosno odrežite vrh (kapicu).
Kad se krema ohladi, pripremite još bijelu kremu ili slatko vrhnje, ovisi koju kremu više volite u uštipcima (ili ju pripremite prije pa ostavite u hladnjaku neko vrijeme).


Krema od slatkog vrhnja:
  • 1/2 l slatkog vrhnja

Slatko vrhnje izmiksajte u čvrsti šlag.

ILI

Bijela krema:
  • 5 bjelanjaka
  • 35 dag šećera

Bjelanjci i šećer se zajedno lupaju na pari i to je to.
Ja tu kremu nisam isprobala jer su mi uštipci fini sa slatkim vrhnjem ali da znate da postoji i ova mogućnost.


Punjenje uštipaka

Budući da je sve spremno (uštipci su prerezani, gotove su bijela i žuta krema) vrijeme je za punjenje uštipaka kremama. 

Na donji dio uštipka stavite žutu kremu (ako vam je važno kako uštipci izgledaju možete s nekim od nastavaka za dekoriranje puniti uštipke kremama a ako nije onda ih možete samo žlicom napuniti). 
Meni je naravno bitno kako kolač izgleda pa si uzmem vremena i sa špricom za dekoriranje stavljam prvo žutu pa onda bijelu kremu gore na žutu. 

Na kraju gore stavite kapicu i uštipak je gotov. 
Takav postupak ponovite za sve uštipke i prema želji ih na kraju posipajte šećerom u prahu.




Dobar tek!

0 komentara :