Krpice sa zeljem

Krpice sa zeljem su jednostavno jelo a spremale su ga i naše bake. Radi se o spoju tjestenine i zelja. Najbolje je kad se radi domaća tjestenina ali možete za ovo jelo iskoristiti i kupljenu tjesteninu - primjerice, tjesteninu u obliku mašnica. Mene je mama naučila raditi domaće tijesto za krpice jer je domaće ipak domaće. Dakle, sve ovisi o ukusima i o vremenu koje nam je na raspolaganju za spremanje ručka.


Tijesto:
 • brašno
 • topla voda
 • 1 jaje
 • malo ulja
 • sol

  Količine brašna, vode i ulja su proizvoljne i ovise o tome koliku količinu krpica želite napraviti.


  Prvi je korak zamijesiti sve navedene sastojke u kompaktno tijesto.
  Kad se radi tijesto treba pripaziti da ne bude pretvrdo.
  Tijesto razvaljajte na brašnu tako da bude debljine nekih 1 do 2 mm i narežite na manje kockice ("krpice").

  U kipuću osoljenu vodu stavite pripremljene krpice i ostaviti da se kratko kuhaju. Procijedite ih i prema želji isperite pod mlazom vode.


  Sad kad su krpice gotove, pripremamo zelje.
  Količina zelja je također proizvoljna jer nekima ovo jelo odgovara s više ili manje zelja. Ja nekad stavim pola velike glavice zelja, a nekad i više od pola ako je glavica manja.

  Zelje očistite i narežite na kockice te dobro nasolite da pusti vodu.
  Ako je moguće, odmah ga malo istiskajte, izgnječite a ako nije, to ćete napraviti kasnije jer posoljeno zelje mora odstajati nekih 30 minuta.

  Kad je zelje spremno stavite ga na zagrijano ulje da se malo popeče. Na kraju zelju dodajte pripremljenu tjesteninu, promiješajte zelje i tjesteninu i prema potrebi posolite.


  Dobar tek!

  0 komentara :