Domaći bakini keksi - savršeni božićni poklon

Želite li napraviti jestive poklone svojim najdražima za božićne blagdane i iznenaditi ih na božićno jutro kad nešto fino ugledaju ispod božićnog drvca? Onda su ovi keksići savršen izbor i idealno iznenađenje za svakog pravog gurmana. Osim tih keksića, na blogu je od prije par dana i recept za automat kekse koji vam isto mogu poslužiti iako se zapravo radi o sličnim keksićima. No za koji god recept se odlučite, efekt iznenađenja neće izostati jer ljubav na kraju krajeva ide kroz želudac. Poklon koji sami napravite i u koji uložite trud i vrijeme će imati puno veću vrijednost za osobu kojoj ga poklanjate od bilo čega materijalnoga. Uz keksiće poklonite i medvjeđi zagrljaj i imate savršeni poklon za te dane. 


Dakle, danas je zvijezda kuhinje bakin recept za domaće kekse. Gotovo sam sigurna da je još i prabaka radila ovakve keksiće i baš mi je divno što na ovaj način mogu sačuvati prošlost i divne tradicionalne recepte za budućnost i kroz blog ih sačuvati za vašu i moju dječicu jednog dana. Da ni oni ne zaborave ono najbolje što smo papali. Kroz priču s vama na Facebooku sam zaključila da smo mi kao djeca imali nekako ljepše, zabavnije djetinjstvo, bar u odnosu na djecu koja su danas već sve ranije za kompjuterima. Znam, i mi smo sad podlegli tom "trendu", ali nikad ne bih mijenjala svoje djetinjstvo i sve one trenutke provedene na slami, u prirodi, na polju i pašnjacima, na svježem zraku, baveći se raznoraznim zabavnim aktivnostima. Zato jednostavno moramo sve što možemo sačuvati za svoju djecu da i njima bude ljepše i lakše. Uključite klince u pripremu keksića, sigurno će uživati ukrašavajući ih i na taj način stvarajući lijepe uspomene. Ovi su keksići divni mekani, ja ih najviše pojedem kad su topli, ubrzo nakon što ih izvadim iz pećnice. Mogu dugo stajati ako ih dobro zatvorite u kutiju pa možete još danima kasnije uživati u njima. Možete ih čak ponijeti i sa sobom na posao, da prigriznete dok radite, ili spakirati djeci da ponesu sa sobom u školu za desert.


Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 30 dkg šećera
  • 30 dkg maslaca
  • 6 jaja
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

U posudi najprije izmutite jaja.
Jajima dodajte ostale sastojke: brašno, šećer, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi i prašak za pecivo, pa zamijesite tijesto.
Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse.


Pripremite kalup u kojemu ćete peči kekse - lagano ga namastite ili postavite papir za pečenje.

Za izradu ovih keksića treba vam mašina za kekse (ovog tipa) ali ako ju i nemate, možete primjerice razvaljati tijesto pa izrezivati različite oblike, ukrašavati ih vilicom i slično, stvarno je puno mogućnosti.

Moja baka ima tu mašinicu, koristila ju je još i ona kad je radila te kekse u velikim količinama za cijelu, veliku obitelj i za sve nas, vjerujem da ju je koristila još i prabaka. Nisam sigurna da li se još i sad može negdje kupiti, ali vjerojatno može. No i ako ju ne nabavite, kao što sam rekla puno je mogućnosti, samo pustite mašti na volju.


Postupak izrade keksića je takav da pripremljeno tijesto stavljate u tu mašinu (gore na vrhu ima jedna udubina u koju se stavlja tijesto), naprijed se na mašinu stavi jedna pločica koja ima nekoliko različitih rupa (u različitim oblicima) i ta se pločica pomiče lijevo desno za izradu keksića u različitim oblicima.

Kad sve namjestite samo vrtite i iz mašinice izlaze krasno oblikovani keksići kakve možete vidjeti i na fotografijama. Kekse koji izlaze pridržavajte rukom i onda te "trakice" keksića samo izrežite nožićem na manje, približno jednake veličine, i prebacite ih u kalup.


Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C.

Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 12 minuta, ovisno o tome koliko jako pečene kekse želite.

Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu.
Zato s vremena na vrijeme provjeravajte čačkalicom dno keksa da ih ne prepečete.
Ja volim manje pečene kekse jer mi se čini da su onda još i mekši no vi ih ispecite kako vi volite.


Gotove kekse izvadite iz kalupa i poslužite tople uz čašu mlijeka ili kakao ili ih spremite za kasnije, dobro zatvorite i uživajte njima još danima kasnije.

Uživajte u fotografijama...





U slast i uljepšajte si blagdane keksićima s daškom prošlosti!

0 komentara :