Automat keksi ususret Božiću

Božić će nam uskoro zakucati na vrata a božićna će se atmosfera ušuljati i u naše domove. Stoga ćemo uskoro početi razmišljati o kolačićima koje ćemo pripremati da bi Božić bio savršen. Osobno obožavam Božić, to znaju već i ptice na grani, pa se već sad jako veselim svemu što tek stiže. Ne znam što mi je draže: priprema kolačića i blagdanske hrane općenito, kuhanje ručka ili večere za obitelj, kičenje božićnog drvca i kod mojih doma i u našem stančiću, pakiranje poklončića i spremanje iznenađenja za moje najdraže, gledanje božićnih filmova, druženje s obitelji, pogled na hrpu raznobojnih lampica zbog kojih će se činiti da živimo bajku ili nešto drugo. Božićno je vrijeme toliko lijepo da se to ne može riječima opisati, ma koliko to banalno zvučalo. Previše je toga čemu se u to vrijeme veselimo no najvažnije od svega je zajedništvo - jer se ipak radi o obiteljskom blagdanu. Stoga se družite, smijte, budite sretni i usrećite one koje volite. Grlite se, fino papajte, bar na kratko zaboravite brige i učinite da vam svima to budu najljepši dani u godini. Stvarajte uspomene i neke svoje običaje koje ćete prenijeti i na svoju djecu, njegujte tradicije koje su vam drage i pobrinite se da ti dani prođu u pjesmi i veselju. 


U nadi da ću i sama nekome izmamiti osmijeh na lice u to divno vrijeme, možda prilikom degustiranja kolačića ako isprobate recept u nastavku, podijeliti ću s vama puno krasnih recepata i blagdanskih ideja pa se nadam da će vam biti korisne i možda na taj način Happiness is Homemade bude dio vaših domova u to krasno vrijeme u godini. Zato vas ovih dana čeka još nekoliko neobjavljenih recepata a onda će blog okupati božićno ruho - bit će tu recepata, tutorijala, jestivih poklončića, ma svega... planovi su već u tijeku, spremaju se lijepe suradnje i mislim da će to biti baš onako, bez dvojbe, najljepše vrijeme u godini u kojemu ćemo biti svi zajedno, kao prava mala virtualna obitelj.

A sad ajmo na recept. Za danas sam vam pripremila keksiće, koje mi nazivamo automat keksima. Mogu se raditi u raznim oblicima, vidjeti ćete na fotografijama da sam radila i keksiće u obliku bora, pa stoga mogu poslužiti i kao recept za Božić. Možda je malo rano ali ja više ne želim čekati. Mislim da nikad nije prerano da se inspiriramo, pohranimo recepte i budemo spremni kad dođe vrijeme da zasučemo ručave i bacimo se na miksanje i stvaranje blagdanske čarolije. Znam da u to vrijeme mnogi vole praviti suhe keksiće pa se nadam da ćete isprobati recept ako ne prije, onda baš za Božić :). Budući da sam i sama ove kekse radila kao mala s mamom, preporučam i vama da svoju dječicu zabavite na ovaj način - oni će biti oduševljeni jer su uključeni u nešto takvo i uživati kreirajući svoje oblike od tijesta a vi ćete usput naštancati keksića koliko vam srce želi. Idealno za ovo blagdansko vrijeme koje dolazi, zar ne? Osim što možete biti svi na okupu kad ih radite, budući da dugo mogu stajati, uvijek ćete biti spremni za nenajavljene goste.


Sastojci:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 30 dkg šećera u prahu
  • 50 dkg maslaca (sobne temperature)
  • 4 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica kakaa (u polovicu tijesta)

Priprema:

U posudi najprije izmutite jaja.
Jajima dodajte brašno, šećer u prahu, maslac koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi, prašak za pecivo i vanilin šećer, pa zamijesite tijesto.
Odvojite dio tijesta pa u taj dio dodajte kakao i dobro promijesite.
Tijesto ne treba odstajati već odmah možete početi oblikovati kekse.

Pripremite kalup u kojemu ćete peći kekse - nemojte ga mastiti niti stavljati papir za pečenje.


Za izradu ovih keksića treba vam mašina za kekse (ovog tipa), kakva je nedavno bila i na akciji u Lidlu, a koja omogućava da "štancate" kekse različitih oblika. Možete ih raditi direktno u kalup ili na radnoj ploči pa ih prebacivati u kalup. Mrvicu je brže ako radite odmah u kalup, no tako će vam ih manje stati u kalup i trebat će vam više vremena da ispečete sve kekse jer ih ispadne jako puno.

Možete raditi bijele kekse, smeđe (kakao kekse) ili šarene.
Poigrajte se i dizajnirajte ih kako želite.
Da bi napravili jednobojne kekse, mašinu napunite tijestom u toj boji a ako želite napraviti šarene keksiće koji posebno lijepo izgledaju, pomiješajte u ruci bijelo i kakao tijesto i njime napunite mašinicu i štancajte šarene keksiće.


Dok redate kekse u kalup, pećnicu zagrijte na 180°C.
Kad kalup napunite keksima, stavite ih u pećnicu i pecite nekih 7 do 10 minuta.
Znat ćete da su gotovi čim dobiju malo boje odnosno čim lagano porumene na dnu.
Gotove kekse izvadite iz kalupa i poslužite tople uz čašu mlijeka ili kakao ili ih spremite za kasnije, dobro zatvorite i uživajte njima još danima kasnije.

Keksi su mekani i fini i stvarno dugo mogu stajati spremljeni u dobro zatvorenu kutiju ili posudu. Tako da bez problema možete napraviti veću količinu keksića.



U slast i neka pripreme za blagdane počnu!

0 komentara :