Keksi u obliku polumjeseca ususret Božiću

Još nas malo dijeli od trenutka kad će gradom odzvanjati božićna zvona, ulice obasjavati predivna svjetla u svim mogućim bojama a domove nam ispuniti toplina, neodoljivi mirisi i blagdanske pjesme. Da, da, Božić nam je sve bliže i dijete u meni mu se jako veseli. Nekako uvijek nakon što proslavim rođendan u listopadu, potajice počinjem iščekivati vrijeme koje je za mene sve samo ne obično, vrijeme koje je čarobno.


Volim božićno vrijeme ne samo zbog dekoracija, kolača, druženja i svega ostaloga što dolazi u paketu već i zbog duha koji nas sve obuzme u to vrijeme. Ljudi kao da se nekako bolje slažu i imam osjećaj da se barem pred kraj godine malo opuste i zaborave, ili trude zaboraviti, probleme i brige. Neki će sad reći da život nije bajka i da se spustim na zemlju, no ja sam toga svijesna, znam da ne može uvijek sve biti savršeno no mislim i da svatko od nas može živjeti svoju bajku. A hoće li tako biti, ovisi najviše o nama samima. Jer živjeti svoju bajku ne znači živjeti život u kojemu ništa nije onako kako izgleda "izvana" već, prije svega, znači unutarnju ispunjenost, zadovoljstvo zbog onoga što imamo i zahvalnost zbog svega što smo ostvarili, sreću zbog malih stvari u životu, ljubav i podršku voljenih osoba. Ja to imam i zato živim svoju bajku, cijele godine a ne samo za Božić. Iako nikad zapravo nisam razmišljala zašto toliko volim Božić, mislim da se baš u cijeloj toj priči krije razlog. Volim kad se svi volimo, volim kad svi ovako pozitivno razmišljamo, volim kad se svi zajedno veselimo i kad se trudimo razveseliti druge. Kao da je u to vrijeme moguće ono što kroz godinu nije. Kao da zloba, zavist, ljubomora, pakost, inaćenje i ostali oblici negativnosti ne postoje. Možda sam naivna, ali u to vrijeme kao da ima mjesta samo za dobro i pozitivu. 


Isto tako, volim i slastice koje ne oduševljavaju samo svojim okusom već i izgledom. I naravno, blagdani su savršeno vrijeme za igru u kuhinji, dekoriranje, kemijanje i pripremu unikatnih kolača, keksića pa čak i jestivih poklona i dekoracija za dom i božićno drvce. Sa samo malo mašte možemo napraviti najljepše moguće deserte i podići ih na jednu višu razinu. Dakle, već ste sigurno zaključili da su blagdani u našem domu nezamislivi bez kolača, iako, nakon glavnog jela često za njih nemamo mjesta. Znam da su u pojedinim obiteljima u to vrijeme posebno popularni suhi kolači i keksići različitih oblika dok kod nekih prednost imaju kremasti kolači. I sama više preferiram kremaste, no kad su keksići fini i mekani toliko da se tope u ustima, onda mogu ići uz bok kremastim kolačima. Zato danas za vas imam jedan takav recept, za kekse koji će oduševiti nepca vaših ukućana, što svojom mekoćom, što savršenim okusom, što onom završnom notom prošarane čokolade koja će keksiće učiniti još slađima. Kao bazu za ove kekse koristila sam recept koji je od ranije na blogu, i to onaj za automat kekse. No ovaj put sam se odlučila poigrati oblikom keksića i dodacima te sam ih začinila otopljenom čokoladom za kuhanje i bademima. Vi u pripremu keksića slobodno uključite i svoju dječicu i napravite ih u božićnim ili nekim drugim prigodnim oblicima, zajedno ukrašavajte, igrajte se i provedite najljepši mogući dan u krugu obitelji.


Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 250 g maslaca
  • 2 jaja
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • kakao (pola žlice do jedne žlice)

Priprema:

U posudi najprije izmutite jaja pa dodajte brašno, šećer u prahu, maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi, vanilin šećer i prašak za pecivo. Zamijesite tijesto. Prema želji, dio tijesta odvojite pa dodajte kakao i dobro promijesite da tijesto ravnomjerno poprimi smeđu boju. Odmah možete početi s oblikovanjem tijesta u male keksiće jer ono ne treba odstajati.

Na kalup stavite papir za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180°C.


Za oblikovanje keksića potrebno vam je, osim tijesta, samo malo mašte. Igrajte se oblicima, oblikujte ih rukama, režite izrezivačima. Koristite sve što vam je pri ruci ili čega se dosjetite da biste napravili originalne kolačiće.

Ja sam se ovaj put odlučila za oblik polumjeseca. Ako nemate takav izrezivač, možete ih izrezivati čašom i na taj način oblikovati polumjesece. Isto tako, kekse možete raditi od bijeloj dijela tijesta, smeđeg ili možete tijesta pomiješati i raditi šarene keksiće.

Kekse prebacite u kalup, na papir za pečenje. Kad kalup napunite, stavite ga u zagrijanu pećnicu na nekih šest do deset minuta, ovisno o debljini keksića i samoj pećnici. Keksi su gotovi kad poprime boju odnosno kad lagano porumene na dnu. Pečene keksiće izvadite iz kalupa pa ostavite da se ohlade iako ih možete degustirati i kad su topli.


Ukrašavanje:

  • nekoliko kockica čokolade za kuhanje
  • malo ulja
  • bademi
  • kokos
  • nutella, lino lada ili džem

Ohlađene kekse možete dekorirati na koji god način želite. Možete ih prošarati čokoladom za kuhanje koju ste otopili na pari sa malo ulja. Ili možete polumjesece umakati u otopljenu čokoladu pa da budu na pola bijeli na pola čokoladni. Isto tako, kad ih jednom umočite u čokoladu možete ih posipati mljevenim bademima ili kokosom. Ako radite tanje polumjesece, onda ih možete međusobno spajati na način da jedan polumjesec premažete lino ladom, nutellom ili džemom željenog okusa pa ga poklopite drugim polumjesecom. Mogućnosti je puno, kombinirajte okuse koje volite, poigrajte se raznim dekorativnim posipima i zasladite si blagdane koji su pred vratima.


U slast!

0 komentara :