Ledena torta s jagodama

Vladavina jagoda se nastavlja, kao što sam i najavila. Kod nas su deserti s jagodama uvijek dobro došli i objeručke prihvaćeni. Volimo ih na sve načine i uvijek vlada veselje za stolom kad ukućane iznenadim slasticom u kojoj su jagode glavne zvijezde. Isto se dogodilo i s ovom ledenom tortom s jagodama. Spoj beze kora i fine kreme, uz dodatak jagoda, čini savršeni spoj okusa. A cvjetna dekoracija je samo šećer na kraju zbog kojeg se torta još više uklapa u ovo vrijeme kad je priroda živnula i sve oko nas se budi. Zasladite si vrući ljetni dan i iznenadite svoje najdraže osvježavajućom tortom s jagodama.



Recept je objavljen i na portalu Gastro.hr u sklopu natječaja #mjesecjagoda u kojemu u suradnji s Emmezetom možemo osvojiti divne nagrade i za koji sam pripremila 4 recepta s jagodama a upravo je ova verzija ledenog vjetra uvrštena u 10 najboljih recepata. Stoga, ako vas zanima o čemu se radi zavirite ovdje i ako vam se sviđa recept, glasajte za moju torticu. A sad prelazimo na recept jer sam već dobila dosta upita vezanih uz recept pa da ga i sami možete pripremiti i uživati za vikend.

Beze kora:

  • 9 bjelanjaka
  • 30 dkg šećera
  • 1 žlica jabučnog octa

Odvojite bjelanjke od žumanjaka pa žumanjke ostavite sa strane jer će vam trebati za kremu.
Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg pa malo po malo počnite dodavati šećer i miksajte da smjesa za beze bude čvrsta i da se sav šećer otopi (da se ne osjeti pod prstima).
Na kraju dodajte i ocat pa još malo promiješajte.

Na pravokutni kalup (ja sam koristila onaj veliki koji dolazi uz pećnicu) postavite papir za pečenje a pećnicu zagrijte na 150°C.
Smjesu za beze prebacite u kalup i ravnomjerno rasporedite pa stavite u pećnicu na otprilike 1 h.
Gotovu koru ostavite još neko vrijeme u otvorenoj pećnici da se ohladi.

Krema:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 2.5 dcl mlijeka
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g maslaca

Za kremu najprije pjenasto izmiksajte žumanjke i šećer.
Dodajte mlijeko i vanilin šećer pa opet promiješajte.
Na kraju dodajte brašno te samo lagano izmiksajte.

Ulijte smjesu za kremu u veću posudu i kuhajte na vatri, konstantno miješajući,sve dok se ne zgusne.
Ostavite kremu da se ohladi.
U hladnu kremu umiješajte maslac koji je odstajao na sobnoj temperaturi i koji ste prethodno narezali na manje komadiće. Izmiksajte da ne bude grudica i da krema bude glatka.


Slaganje torte i dekoriranje:

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • jagode (količina prema želji)

Beze kora i krema su spremni pa možete složiti slojeve torte.
Koru po dužini prerežite na dva dijela.
U posebnoj posudi čvrsto izmiksajte slatko vrhnje koje će vam trebati za slaganje torte ali i za dekoraciju pa dio odvojite i ostavite sa strane.
Jagode operite, očistite i narežite na polovice.

Na tacnu za posluživanje stavite prvu koru pa na nju nanesite pola kreme.
Gore ide sloj jagoda pa sloj slatkog vrhnja.
I onda ponovite postupak tj. tortu prekrijte drugom beze korom, nanesite opet kremu, posložite jagode i premažite sve slatkim vrhnjem (vrh torte i rubove).

Kad cijelu tortu premažete slatkim vrhnjem, možete ju ukrasiti na željeni način.
Mogućnosti je puno a ja sam se odlučila za dekoraciju ružama od šlaga koja je jednostavna za napraviti a izgleda vrlo efektno.

Ukrašenu tortu vratite u hladnjak pa poslužite dobro ohlađenu, prema želji uz dodatak jagoda!


U slast!

0 komentara :