Novogodišnji dalmatiner - idealan za sve prilike

Danas vam donosim recept za jedan kolač u kojem smo uživali još za Novu godinu i doslovno nas je oduševio svojom sočnošću i okusom. Nakon što sam Božić provela bolesna, za Novu sam godinu radila četiri vrste kolača i većinu sam podijelila svojim najbližima, mojoj i dečkovoj obitelji i naravno našim bakicama koje se jako vesele kolačima. Nema mi ljepšega od kad napravim nešto što se s guštom pojede i kad znam da se netko veseli onome što pripremam - kad imam tako dobre degustatore ništa mi nije teško, samo da zadovoljim njihov apetit i potrebu za slatkim. Tako da uvijek većinu kolača podijelim i uopće mi nije bitno hoće li išta ostati za mene ili ne.


Dalmatiner je kolač koji bih vam svakako preporučila. Radi se o receptu iz nove kuharice Gospodarskog lista, Moji najbolji kolači 2, kojom me za Božić iznenadio dečko. Kolač je savršeno sočan i toliko fin da nas je sve očarao. I što je najbolje, krema od pudinga nije preteška pa je kolač u globalu lagan za pojesti a uz to, vizualno izgleda odlično pa je stoga i idealan odabir za zasladiti svaku priliku.

Biskvit - tamno tijesto:

  • 8 žutanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 1.5 dcl mlijeka
  • 2 žlice kakaa
  • 8 žlica brašna
  • pola praška za pecivo

Odvojite žutanjke od bjelanjaka, pa žutanjcima dodajte šećer a bjelanjke ostavite sa strane jer ćete ih trebati za pripremu svijetlog djela biskvita.
Žutanjke i šećer dobro izmiksajte da dobijete pjenastu smjesu.
Dodajte mlijeko, ulje i kakao pa izmiksajte.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa promiješajte žlicom.

Tamni dio tijesta je spreman za izradu biskvita pa pripremite još svijetlo tijesto.


Biskvit - svijetlo tijesto:

  • 8 bjelanjaka
  • 8 žlica šećera
  • 2 žlice ulja
  • 8 žlica brašna
  • pola praška za pecivo

Bjelanjke koje ste ostavili sa strane izradite u čvrsti snijeg.
Snijegu dodajte šećer i dobro izmiksajte.
Zatim dodajte ulje i promiješajte.
Na kraju u smjesu lagano umiješajte žlicom brašno i prašak za pecivo.


Slaganje i pečenje biskvita (svijetlog i tamnog tijesta):

Kad ste pripremili obje smjese - tamno i svijetlo tijesto - možete pripremiti biskvit za pečenje.
Kalup za pečenje biskvita namastite i pećnicu zagrijte na 180°C.
U kalup stavljajte naizmjence svijetlo i tamno tijesto, žlicu po žlicu, sve dok ne ispunite kalup i ne potrošite obje smjese - te dobijete efekt šahovskog polja.

Kalup stavite u zagrijanu pećnicu i pecite biskvit oko pola sata - obavezno provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (znat ćete da je pečeni kad čačkalica izađe suha iz biskvita).

Gotov biskvit izvadite iz pećnice i pripremite preljev.


Preljev:

  • 6 dcl mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 3 žlice šećera

Kad ste ispekli biskvit pripremite preljev koji ćete prelijati po vrućem biskvitu.
U veći lončić ili u posudu ulijte mlijeko, dodajte šećer i vanilin šećer pa sve zajedno stavite na vatru i prokuhajte, pritom miješajući da se šećer otopi.
Kad preljev prokuha, prelijte ga po biskvitu.
Neka vas ne brine velika količina preljeva - kad sam i sama prelijala biskvit, isti je doslovno plivao u preljevu no kako duže stoji sve će se upiti u biskvit a on će kasnije biti toliko sočan da je to milina.

  
Krema, završni sloj i dekoracija:

  • 1 l mlijeka
  • 3 pudinga od čokolade
  • 6 žlica šećera
  • 25 dkg maslaca
  • završni sloj: slatko vrhnje - količina prema želji
  • dekoracija: čokoladne kapljice

Od 1 litre mlijeka, sasvim malo mlijeka odvojite u zasebnu posudu pa tom odvojenom mlijeku dodajte pudinge i šećer i izmiksajte. Ostatak mlijeka ulijte u drugu posudu i stavite na vatru da prokuha. U prokuhano mlijeko ulijte prethodno pripremljenu smjesu pudinga i šećera pa kuhajte dok se ne zgusne.
U vruće umiješajte maslac pa ostavite kremu da se ohladi.
Potom kremu nanesite na biskvit koji je do sad već upio sav preljev i ravnomjerno ju rasporedite.

Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte i nanesite ga na kremu.
Kolač ukrasite čokoladnim kapljicama da stvorite dalmatiner efekt.


U slast!

0 komentara :