Zagolicajte maštu svojih ukućana božićnim mini kuglofima

Nedavno sam za portal Roditelji.hr radila na prijedlozima za božićni jelovnik pa sam njihovim čitateljima ponudila recepte za predjelo, glavno jelo i desert a uz to i nekoliko "rezervnih" ideja. S obzirom da svi znaju koliko volim Božić i to krasno vrijeme, bio mi je pravi gušt raditi na članku Sjajne ideje za božićni jelovnik koji vas čeka ovdje. Budući da je Božić vjerojatno, ma što vjerojatno, sasvim sigurno, najiščekivaniji blagdan u godini i jednako mu se raduju djeca i odrasli, mislim da je taj dan idealan da se počastimo nečim finim, nečim u čemu ne uživamo svakodnevno. Naravno, pripremila sam i ideje u kojima možete uživati s dječicom, većina je recepata već na blogu pa ondje potražite inspiraciju a jedan je članak s kratkom pričom objavljen i na portalu Roditelji.hr - Pecite keksiće zajedno s djecom. Jer istina je da se djeca vesele Božiću i božićnim poklonima, no najljepše što im možete pokloniti nije nešto materijalno već vaše vrijeme i društvo. Stoga zavirite u članak ili potražite recepte za keksiće na blogu i zajedno se bacite na pripremu ukusnih keksića da bi se na vrijeme pripremili za najbolji Božić ikad. 


A sad ajmo napokon na recept za božićne mini kuglofe koje sam ukrasila tako da podsjećaju na adventske vijenčiće. Budući da već i sami izgledaju poprilično dekorativno, nije potrebno puno da zagolicaju maštu vaših gostiju. Definitivno im nitko neće moći odoljeti. Jer uz mrvicu ljubavi i zrno mašte možete napraviti prava mala božićna remek djela, koja i vizualno i okusom otapaju i najtvrđa srca.


Sastojci:

  • 40 g crne čokolade za kuhanje
  • 1 do 2 žlice mljevenih badema
  • 180 g brašna
  • 3 jaja
  • 90 g šećera
  • 120 g maslaca
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice vode


Priprema:

Maslacu koji je omekšao i prethodno odstajao na sobnoj temperaturi dodajte šećer pa zajedno izmiksajte.
Potom dodajte jedno jaje, pa kratko izmiksajte i tako redom sve dok ne dodate sva jaja. Dodajte ulje i vodu pa izmiksajte.
U smjesu dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješajte žlicom.
Na kraju u smjesu ubacite bademe i čokoladu otopljenu na pari.
Izmješajte i smjesu izlijte u kalup za mini kuglofe.
Smjesa će biti nešto gušća tako da si pri punjenju kalupa pomognite žlicom.
Koristite li silikonski kalup ne trebate ga mastiti.


Pećnicu zagrijte na 180°C.

Kalup stavite u pećnicu i kuglofe pecite nekih 15 min (provjerite čačkalicom da li su kuglofi gotovi - znati ćete da su gotovi kad čačkalica izađe čista iz biskvita).

Pečene kuglofe izvadite iz pećnice i ostavite ih da nekoliko minuta odstoje u kalupu a potom ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade prije dekoriranja.


Dekoracija:

  • bijela čokolada
  • božićni dekorativni posip

Nekoliko kockica bijele čokolade otopite na pari ili ako vam je jednostavnije u mikrovalnoj pećnici.
Kad su se kuglofi potpuno ohladili, možete ih dekorirati.

Na vrh svakog mini kuglofa žlicom nanesite malo bijele čokolade.
Za kraj na bijelu čokoladu stavite nekoliko ukrasa, zelenih borića i crvenih zvijezdica  i božićni kuglofi u obliku božićnih vijenčića su gotovi.

Stavite ih u hladnjak na hlađenje da se čokolada stvrdne i potom uživajte u slatkim malim blagdanskim kolačićima.




U slast!
Želim vam najslađe blagdane do sad!

0 komentara :