Mesne roladice u lisnatom tijestu s božićnim krumpirićima

Da ne bi ispalo da se za Božić jedu samo kolači na sto načina odnosno da se po cijele dane predoziramo slatkim, evo i jednog jednostavnog ali finog prijedloga za glavno jelo. Radi se o roladicama s mljevenim mesom, odjenutim u lisnato tijesto i posluženim uz božićne krumpiriće u obliku zvijezdica. Osobno obožavam mljeveno meso na sve načine pa sam se odlučila za tu kombinaciju jer bih ju i sama voljela poslužiti svojim gostima na božićnom ručku.


Inače smo obično na božićnom ručku kod mojih i mama se uvijek raspištolji pa pripremi pravu gozbu. Za predjelo obavezno bude domaća juhica s graškom između ostaloga - mama zna koliko ga volim tako da je to obavezno. Za glavno jelo pripremi sve i svašta i to obično budu neki naši specijaliteti tako da se prejedemo i prije nego stignemo do deserta. A za desert bude kolača koliko nam srce želi - nešto pripremi mama a nešto pripremim ja i onda se zajedno gostimo i degustiramo redom kolač po kolač. Uvijek bude savršeno. 

No ajmo mi na moj prijedlog za božićni ručak. Ako volite mljeveno meso ova kombinacija će vam biti preukusna no u slučaju da ne jedete ili ne volite mljeveno meso možete pripremiti neki nadjev od povrća i njime napuniti roladice od lisnatog tijesta. S malo mašte dobijete sasvim novo božićno glavno jelo. Nadam se da će vam se svidjeti. Recept je prvotno objavljen na portalu Roditelji.hr.


Sastojci:

  • glavica luka
  • malo ulja
  • mljeveno meso
  • začini: sol, vegeta, papar
  • sir
  • krušne mrvice
  • lisnato tijesto
  • 1 jaje
  • nekoliko krumpira

Priprema:

Luk nasjeckajte na sitne komadiće i popržite ga na ulju da bude zlatno smeđe boje.
Dodajte mljeveno meso pa ga kratko popržite uz povremeno miješanje a potom začinite prema želji i još kratko popržite.
Dodajte naribani sir i krušne mrvice pa promiješajte.
Prema potrebi dodajte i malo vode da meso ne bude suho.


Možete sami napraviti domaće lisnato tijesto ili koristiti kupovno.
Koristite li kupovno lisnato tijesto, izvadite ga barem nekoliko sati ranije iz škrinje da se odmrzne.
Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj podlozi, u oblik pravokutnika, pa ga narežite na manje komade odnosno nešto šire trakice.
Svaki komad lisnatog tijesta s jedne strane nadjenite smjesom od mljevenog mesa i sira, preklopite i zarolajte da dobijete roladice. Na kraju dobro pritisnite krajeve tijesta prstima i zatvorite roladice kako nadjev ne bi curio prilikom pečenja.


Pećnicu zagrijte na 200°C a u pekač ulijte malo ulja.
Pripremljene roladice poslažite u pekač jednu do druge i na vrhu svake roladice nožićem napravite nekoliko rupica.
U posudi istucite jedno jaje pa njime premažite roladice i stavite ih u pećnicu.
Pecite ih oko 20 do 25 minuta.

Dok se roladice peku, ispecite i pržene božićne krumpiriće.
Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na ploške debljine nekih 5 mm otprilike - možete rezati deblje ili tanje, kako vam više odgovara.


Izrezivačom u obliku zvijezde izrežite ploške krumpira u zvijezdice pa ih ispecite u dubokom ulju.
Gotove krumpiriće izvadite, istresite suvišne masnoće i na kraju začinite vegetom pa poslužite uz fine roladice od mljevenog mesa i salatu po želji.

Ako još niste isplanirali božićni ručak nadam se da ćete isprobati.



Dobar tek!

0 komentara :