Mesne roladice u lisnatom tijestu s božićnim krumpirićima
Da ne bi ispalo da se za Božić jedu samo kolači na sto načina odnosno da se po cijele dane predoziramo slatkim, evo i jednog jednostavnog ali finog prijedloga za glavno jelo. Radi se o roladicama s mljevenim mesom, odjenutim u lisnato tijesto i posluženim uz božićne krumpiriće u obliku zvijezdica. Osobno obožavam mljeveno meso na sve načine pa sam se odlučila za tu kombinaciju jer bih ju i sama voljela poslužiti svojim gostima na božićnom ručku.
Inače smo obično na božićnom ručku kod mojih i mama se uvijek raspištolji pa pripremi pravu gozbu. Za predjelo obavezno bude domaća juhica s graškom između ostaloga - mama zna koliko ga volim tako da je to obavezno. Za glavno jelo pripremi sve i svašta i to obično budu neki naši specijaliteti tako da se prejedemo i prije nego stignemo do deserta. A za desert bude kolača koliko nam srce želi - nešto pripremi mama a nešto pripremim ja i onda se zajedno gostimo i degustiramo redom kolač po kolač. Uvijek bude savršeno.
No ajmo mi na moj prijedlog za božićni ručak. Ako volite mljeveno meso ova kombinacija će vam biti preukusna no u slučaju da ne jedete ili ne volite mljeveno meso možete pripremiti neki nadjev od povrća i njime napuniti roladice od lisnatog tijesta. S malo mašte dobijete sasvim novo božićno glavno jelo. Nadam se da će vam se svidjeti. Recept je prvotno objavljen na portalu Roditelji.hr.
- glavica luka
- malo ulja
- mljeveno meso
- začini: sol, vegeta, papar
- sir
- krušne mrvice
- lisnato tijesto
- 1 jaje
- nekoliko krumpira
Priprema:
Luk nasjeckajte na sitne komadiće i popržite ga na ulju da bude zlatno smeđe boje.
Dodajte mljeveno meso pa ga kratko popržite uz povremeno miješanje a potom začinite prema želji i još kratko popržite.
Dodajte naribani sir i krušne mrvice pa promiješajte.
Prema potrebi dodajte i malo vode da meso ne bude suho.
Koristite li kupovno lisnato tijesto, izvadite ga barem nekoliko sati ranije iz škrinje da se odmrzne.
Razvaljajte lisnato tijesto na pobrašnjenoj podlozi, u oblik pravokutnika, pa ga narežite na manje komade odnosno nešto šire trakice.
Svaki komad lisnatog tijesta s jedne strane nadjenite smjesom od mljevenog mesa i sira, preklopite i zarolajte da dobijete roladice. Na kraju dobro pritisnite krajeve tijesta prstima i zatvorite roladice kako nadjev ne bi curio prilikom pečenja.
Pripremljene roladice poslažite u pekač jednu do druge i na vrhu svake roladice nožićem napravite nekoliko rupica.
U posudi istucite jedno jaje pa njime premažite roladice i stavite ih u pećnicu.
Pecite ih oko 20 do 25 minuta.
Dok se roladice peku, ispecite i pržene božićne krumpiriće.
Krumpir ogulite, dobro operite i narežite na ploške debljine nekih 5 mm otprilike - možete rezati deblje ili tanje, kako vam više odgovara.
Gotove krumpiriće izvadite, istresite suvišne masnoće i na kraju začinite vegetom pa poslužite uz fine roladice od mljevenog mesa i salatu po želji.
Ako još niste isplanirali božićni ručak nadam se da ćete isprobati.
0 komentara :