Cimet - začin nekad skuplji od zlata i sok od jabuke

Popularan i široko poznati začin, koji se spominje još 2800 godina prije Krista u Bibliji i u rukopisima na sanskrtu, te je nekada bio vrijednosti skuplje od zlata u drevnom Egiptu a čak se koristio i za balzamiranje, postao je sve popularniji i u kućanstvu u doba srednjeg vijeka – taj začin je cimet a zaslužno nosi titulu jednog od najstarijih začina.


Osim što je danas u pripremi slastica i kolača, pogotovo u blagdansko vrijeme, nezaobilazan dodatak kao ukusan začin, cimet je i poznati afrodizijak.

Najveći izvoznik cejlonskog cimeta je Meksiko, gdje se koristi u napicima kao što je kava, topla čokolada ili čaj. Ali cimet ustvari potječe sa istoka…

Između 50 i 250 vrsta cimeta dvije su glavne vrste: cejlonski cimet (Cinnamomum zeylanicum) i kasija (Cinnamomum cassia). Ovaj drugi je češće korišten u našim kućanstvima ali na žalost i lošiji. Potječe iz Kine dok cejlonski potječe sa Šri Lanke iako se danas uzgaja u većini toplih i vlažnih tropskih krajeva (Cejlon, Indonezija i Indija).

Cimet je ustvari kora malog zimzelenog drveta nalik lovoru. Sam začin je njegova kora, oguljena s tankih grančica. Vanjska kora se oguli i baca te nema ljekovita svojstva, a unutrašnja se uvije u štapiće promjera oko 2,5 cm. Na tržište dolazi i mljeveni cimet u obliku praha.

Primjena i ljekovitost cimeta je višestruka. U kuhinji je vrlo popularan ne samo zbog svoje egzotičnosti, već i zato što je cimet prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

Pa probajte novu aromu svoje omiljene kave u koju pomiješate malo narančine korice, vanilin šećer i cimet. Prokuhajte štapić cimeta u mlijeku i uz dodatak meda dobili ste izvrstan topli napitak. Ne zaboravite ni u zimskim mjesecima da čaj, punch ili kuhano vino ne mogu bez cimeta.
A kod smo već spomenuli med, treba i spomenuti da je utvrđeno kako mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Ta kombinacija se koristila kao lijek već stoljećima. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa.
Provedena studija pronašla je antioksidativna svojstva u cimetu, koja pomažu protiv nastanka dijabetesa, pa je dokazano da cimet smanjuje srčana oboljenja i dijabetes za 23 %.
Istraživanja američkih znanstvenika otkrila su da konzumacija samo pola žličice cimeta dnevno znatno smanjuje razinu šećera u krvi kod dijabetičara budući da aktivni sastojci kompleksa oligomera katehina i epikatehina cimeta aktiviraju inzulin i djeluju zajednički s inzulinom.

Dokazano je i da snižava razinu masti i lošeg kolesterola. A osim kao lijek za želudac, narodna medicina koricu cimeta koristi kao sredstvo protiv prejakih i bolnih menstruacija. Cimet također sadrži visoke razine antioksidansa i fenola, koji pomažu kod liječenja infekcija, a ima i salicilata koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protuupalno djelovanje.

Karakterističan miris cimeta koji svi volimo ustvari potiče rad mozga, pa tako žvakanje žvakaće gume od cimeta osobito poboljšava pažnju, memoriju prepoznavanja, radnu memoriju i vizualni doživljaj.

Tko ne bi još odolio uživanju u ovom prekrasnom mirodijskom začinu! 

Vrijeme je poslije Božića kad se približavamo Novoj godini a Nova godina znači i nove početke. Domaći, božićni kolači su već ispečeni, preostaje nam samo napraviti još novogodišnje kolače - u koje svakako uključite i mirodije poput cimeta. Ulazimo u Novu godinu pa si stoga poklonite zdravlje u Novoj godini i probajte svježi sok od jabuke s malo cimeta koji je odličan za mršavljenje a daje puno energije! Više o soku od jabuke pronađite u knjizi "Program Božanskog Zdravlja"!

Sok od jabuke

Postoji stara narodna izreka koja kaže da pojedete li jednu jabuku dnevno, nikada nećete biti bolesni. Jabuka je voće koje održava mladolikost i svježinu tijela. Ovo se voće u raznim kulturama smatra eliksirom života. U skandinavskoj mitologiji ovo voće jedu bogovi i zato su vječno mladi. Kada jedete jabuku, jedite ju s korom jer ona sadrži veliku količinu vitamina, minerala i nezasićenih masnih kiselina. U kori se nalazi pektin, vlakno koje veže toksine i pomaže crijevima da izbaci ostatke probavljene hrane. Ako se jabuka pojede prije spavanja, daje bolji san, smirenje i dobra je protiv depresije.

Sok od jabuke pospješuje djelovanje probavnog kanala, bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Također, pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom, poboljšava rad bubrega, mišića i srca.

O KNJIZI

Knjiga „Program Božanskog Zdravlja“ u izdanju Divine Energy Parka služi kao praktičan priručnik u postizanju boljeg zdravlja tijela i duha. U ovoj knjizi pronaći ćete osnovne upute, savjete i vježbe koji obuhvaćaju sve bitne segmente našeg života – od zdrave prehrane i savjeta za zdravlje kao korištenje posta, sokova i uljne terapije, do vježbi disanja i kako se napuniti energijom te osnažiti imunitet, o meditaciji i kako se riješite stresa, napetosti i ostvariti puni mentalni potencijal, do vježbi za koherenciju tijela i duha. Također ćete saznati i koji su sustavi ljudskog tijela i svijesti, utjecaj 5 elemenata na tijelo, kvalitete uma, praktični savjeti kako očuvati i pomladiti svoje tijelo.

Knjiga sadrži puno ilustracija sa nekoliko stranica u boji, prikaze vježbi i još mnogo toga.
Program Božanskog Zdravlja je ujedno i osnovni tečaj Divine Energy Parka, temeljen na 2,500 godina staroj tradiciji, pomoću kojeg se tijelo i um oslobađaju duboko ukorijenjenih stresova i toksina, obnavlja se i energizira tijelo, te aktivira naš puni mentalni potencijal. Sastoji se od meditacije, tehnika disanja, fizičkih vježbi za revitalizaciju i pomlađivanje te uputa o zdravlju i zdravoj prehrani.

Zahvaljujem se Petri Šafranko na gostovanju a vas podsjećam na darivanje koje je u tijeku na mojoj Facebook stranici u kojemu možete osvojiti čak 3 knjige Program Božanskog Zdravlja. Sretno!


Tekst i fotografija: Petra Šafranko,
Divine Energy Park

0 komentara :