Clafoutis s gljivama i jajima

Kod mene doma svi obožavaju kombinaciju jaja i gljiva. Iako ja osobno nisam neki preveliki obožavatelj gljiva, definitivno volim okus koji daju jajima i jaja bez gljiva, čak i u onoj najobičnijoj kombinaciji, nisu toliko ukusna. Tako da je priprema clafoutisa u ovoj kombinaciji bila obavezna čim smo naišli na recept. Clafoutis se inače može raditi i u slatkim kombinacijama no za ručak je ipak prikladnija ovakva slana kombinacija. Ja nisam bila oduševljena samo okusom već i jednostavnošću i brzinom pripreme ovog jela - malo se poprže gljive, sve se pomiješa u zdjeli s jajima i spremno je za pećnicu. Radi se zapravo o nekoj vrsti nabujka i većinu sastojaka svi već imate kod kuće a ako nešto nemate, improvizirajte i napravite neku novu kombinaciju jer se od povrća stvarno svašta može kombinirati - nešto sigurno uvijek imate u hladnjaku. Možete dodati i rajčicu, tikvice, mrkvu, feta sir, češnjak, luk, ma sve što god bi vam moglo odgovarati.


Dakle, ako nemate vremena za kuhanje nekog kompliciranijeg jela i u potrazi ste za brzim i ukusnim receptima, preporučam da isprobate ovo već sutra za ručak. Danas se družimo s Rudolphom van Veenom jer je ovo recept iz jedne od njegovih emisija, uz koju sitnu preinaku. Pogledajte recept u nastavku, nadam se da će vam se svidjeti.


Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 velika žlica glatkog brašna
  • 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
  • 75 g naribanog sira
  • sol
  • papar
  • bijeli i smeđi šampinjoni
  • maslinovo ulje
  • bosiljak
  • origano


Šampinjone nasjeckajte na malo deblje komade i kratko ih popržite u tavici na malo maslinovog ulja.
Kombinirajte bijele i smeđe šampinjone, no bez problema možete koristiti i samo jednu vrstu šampinjona ili šampinjone čak zamijeniti vrganjima ili nekim drugim gljivama.
Šampinjonima koje pržite dodajte bosiljak i origano a prema želji i neki drugi začin.

Pripremite smjesu kojoj ćete dodati šampinjone.
U posudu stavite jaja (izmutite ih vilicom ili pjenjačom) pa dodajte brašno, vrhnje za kuhanje i naribani sir.
Sve skupa izmješajte i na kraju dodajte začine: sol i papar.

U smjesu od jaja dodajte popržene šampinjone i promiješajte.


Pećnicu zagrijte na 200°C.

Ja sam za pečenje koristila malo veći pravokutni, keramički pekač a vi se možete poslužiti i vatrostalnom zdjelom.

Dno pekača premažite s malo maslinovog ulja (stavite sasvim malo ulja, tek toliko da se jelo ne primi za dno kod pečenja).

U pekač ulijte pripremljenu smjesu od jaja i gljiva.
Nemojte pekač puniti skroz do vrha jer će se clafoutis tokom pečenja dignuti a nakon vađenja iz pećnice opet malo splasnuti. Koristite li još koje povrće u kombinaciji, poput rajčica ili tikvica, njih možete nekoliko komada rasporediti i po vrhu.

Stavite clafoutis u zagrijanu pećnicu i pecite 25 do 35 minuta (to vrijeme može varirati od pećnice do pećnice).


Na slici možete vidjeti i kako jelo izgleda u presjeku.
Ja sam ga rezala ovako na veće komade i budući da su komadi dosta debeli, jelo je zasitno i ne može se puno pojesti. No kombinacija sa salatom je idealna.

Kako sam ja ovo radila još u sezoni svježih krastavaca, paprike i rajčice, poslužila sam uz ovo jednostavno jelo miješanu salatu a sad kroz jesen i zimu napravite salatu po želji ili poslužite zimnicu koju ste pripremili - sve će odgovarati i uz salatu će biti još veći užitak.

Dobar tek!

0 komentara :