Pizza pletenice (homemade calzone)

Pizza je specijalitet većine i uvijek je dobro došla na meniju, no da se ne radi uvijek obična pizza odlučila sam isprobati različite varijante na tu temu i napraviti nešto drugačije. Nedavno sam na blogu objavila recept za mini pizzete a sad sam odlučila napraviti i pizza pletenice jer sam ih vidjela jednom negdje na Pinterestu pa su mi izgledom djelovale jako primamljivo. Recept je moj, onaj koji koristim uvijek kad radim pizzu ali sam ovaj put tijesto oblikovala na malo maštovitiji način. Zapravo, na koji god način napravite pizzu, to mora biti fino. Osim ako možda ne volite pizzu krajnje je vrijeme da ju zavolite kroz ovaj recept jer ju do prije nekih pet do deset godina i sama nisam voljela a danas ju obožavam, na sve moguće načine :).


Ovako oblikovane male pizze idealne su za druženja, ručkove ili kao brza večera umjesto da naručujete pizzu iz pizzerije. Recept je uistinu brz i jednostavan, ipak je to pizza i nema tu neke velike filozofije. Ja čak nisam ni ostavila kvasac da se diže kako bi što prije poslužila pletenice nestrpljivom društvu koje je gledalo tekmu i bilo je fino i tijesto nije bilo tvrdo. Naravno, ako želite vi možete ostaviti tijesto da se diže ali ako želite prije biti gotovi i ne morate.


Tijesto:

  • brašno
  • ulje
  • kvasac
  • šećer
  • malo soli
  • voda

Za tijesto nisam navodila konkretne količine jer tijesto za pizzu i ostale varijante pizze radim odokativno. Prema potrebi dodate vode ako je tijesto presuho, pretvrdo a ako je premekano dodate još malo brašna. Osjetiti ćete tijesto pod prstima i znat ćete kad je to ono što treba biti.


U posudu stavite brašno i dodajte malo ulja (otprilike 2 žlice ulja a ako se radi o većoj količini tijesta stavite i više ulja).
Dodajte prstohvat soli.
U čašu ulijte vodu, dodajte malo šećera i ubacite kvasac da se otopi.
Kao što sam već rekla, kvasac se ne mora dizati već ga odmah možete dodati u zdjelu s ostalim sastojcima ali ako želite da vam se tijesto digne, možete ga ostaviti neko vrijeme sa strane da odstoji i nabubri prije nego nastavite s pripremom pizza pletenica.
Dodajte i malo vode.

Zamijesite lijepo glatko tijesto tako da bude mekano pod prstima i da se kasnije može lagano razvaljati a prema potrebi dodajte još vode da ga lakše zamijesite.


Nakon što je tijesto spremno, pripremite kalup u kojemu ćete peći pletenice i to tako da ga namastite ili samo postavite papir za pečenje.

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pripremite nadjeve i krenite s oblikovanjem pletenica.

Nadjev i oblikovanje pletenica:

  • kećap
  • sir
  • gljive
  • prema želji: šunka, tikvice, feta sir, paprika itd.

Tijesto možete pripremiti na dva načina:

  • razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj podlozi, što tanje možete (osim ako volite deblje tijesto onda ostavite malo deblje) i to u obliku pravokutnika pa nakon toga izrežite tijesto na više manjih pravokutnika od kojih ćete raditi pletenice
  • druga je mogućnost da tijesto podijelite na određeni broj dijelova i svaki dio tijesta zasebno razvaljate na pobrašnjenoj podlozi u oblik pravokutnika i nakon toga formirate pletenicu

Vrijeme je za punjenje i oblikovanje pletenica.
Na sredinu pravokutno oblikovanog tijesta nanesite i raširite kećap tako da sa svake strane ostane još nešto tijesta bez kećapa.
Taj slobodni dio tijesta sa svake strane nožićem izrežite na jednaki broj trakica pomoću kojih ćete isplesti pletenicu.


Stavite i ostale nadjeve na kećap.
Ja sam dodala sir i gljive a vi možete dodati i šunku, neko povrće i ostalo što i inače volite na pizzi.

Kad ste stavili nadjev, ispletite pletenicu.
Krenite od dna, s bilo koje strane i cilj je da trakice tijesta preklapate preko nadjeva, trakicu po trakicu, uvijek na suprotnu stranu, tako da formirate oblik pletenice ili nekakve mrežice.
Kad dođete do kraja vjerojatno će vam ostati malo više tijesta pa ga samo zatvorite prstima kako možete i to je to.
Ponovite postupak za svaki dio tijesta.


Na taj način pripremljene pletenice postavite u kalup na papir za pečenje, jednu do druge.
Ako ostavite da se kvasac diže, onda ostavite i malo veći prostor između pletenica.

Kad napunite kalup, pletenice idu u pećnicu na otprilike 10 do 15 minuta ako vam je tijesto jako tanko kao moje. Ako je tijesto deblje malo ćete ih duže peći. Znati ćete da su pizza pletenice gotove kad se tijesto lagano počne rumeniti.


To je to, izvadite gotove calzonke iz pećnice i poslužite :).

Dobar tek!

I još jedna fotografija za kraj...

0 komentara :