Tropski cupcakesi s bananom

Stigle su prave ljetne vrućine pa u skladu s tim danas donosim prikladan, brz i jednostavan recept za voćne cupcakese idealne za popodnevno uživanje negdje u hladu, u dobrom društvu i uz finu klopu. To što je stiglo ljeto ne znači da ne možemo i dalje uživati u finoj hrani... sad ćemo tek uživati jer je stiglo doba trešanja, jagoda, lubenica i drugih namirnica u kojima ćemo guštati.


Ove cupcakese punjene s bananama radila sam nedavno a budući da je recept tako jednostavan sad je pravo vrijeme da ga podijelim s vama. Naravno, vi banane možete zamijeniti i nekim drugim sezonskim voćem i tako ovim cupcakesima dati sasvim drugu dimenziju. Dakle, danas vam predstavljam vesele tropske cupcakese u ljetnim bojama, punjene i dekorirane bananama - idealne za ljetne partyje, druženja, piknike i slične prilike.

Sastojci (za 18 muffina):

  • 6 jaja
  • 150 g šećera
  • 225 g bijele čokolade
  • 150 g maslaca / margarina
  • 3 žlice brašna
  • 1.5 prašak za pecivo


Priprema:

Namastite kalup za muffine i lagano ga pobrašnite.
Stavite da se na pari otapaju maslac/margarin i bijela čokolada.
Pećnicu zagrijte na 180°C.

Žutanjke odvojite od bjelanjaka.
Bjelanjke izmiksajte da dobijete čvrsti snijeg (provjerite da li ste dovoljno čvrsto izmiksali tako da zdjelu sa snijegom preokrenete naopačke - ako se snijeg ne miče to je to).
Kad ste napravili snijeg, žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte tako da dobijete pjenastu smjesu.
Snijeg lagano umiješajte u pjenastu smjesu žutanjaka i šećera.
Zatim dodajte brašno te prašak za pecivo i promiješajte lagano sa špatulom (više nemojte miksati).
Na kraju samo dodajte otopljenu čokoladu i sve miješajući sjedinite u lijepu kompaktnu smjesu.


Pripremljeni kalup napunite smjesom za muffine (nemojte puniti do vrha).
Smjesa će vam biti dovoljna za 18 muffina koji se peku 10-15 minuta ali obavezno provjerite čačkalicom da li su gotovi jer se jačina pečenja razlikuje od pećnice do pećnice.
Također pripazite da muffine ne pečete predugo da vam ne izgube sočnost.
Pečene muffine izvadite iz pećnice, pričekajte minuticu dvije pa ih onda izvadite iz kalupa.
Ostavite ih da se ohlade prije nego započnete s dekoriranjem i punjenjem.


Punjenje cupcakesa:

  • 2-3 banane
  • limunov sok

Nakon što su se kolačići ohladili najprije ih izdubite žlicom.

Pripremite nadjev od banana: banane ogulite, nasjeckajte na tanje kolutiće i zatim ih usitnite da dobijete kašicu. Možete to jednostavno napraviti vilicom ili se poslužiti aparatićem za usitnjavanje.
Usitnjene banane još malo nakapajte limunovim sokom kako bi spriječili njihovo tamnjenje.

Udubine kolačića napunite pripremljenim nadjevom od banana (količina nadjeva je proizvoljna ali stavite dovoljno da se banane dobro osjete u svakom zalogaju).

Nakon što ste sve kolačiće napunili bananama, možete ih ostaviti tako pa gore dekorirati ili ako želite možete vratiti izdubljene ostatke u obliku poklopaca natrag na muffine. Kako vam je draže :).

Osim nadjeva od banana možete napraviti i neki drugi voćni nadjev prema vašoj želji. Možete primjerice napraviti nadjev od jagoda i šećera koji će dati neku drugu također krasnu dimenziju cupcakesima. Oni će biti još sočniji a osim toga, jagode će super nadopunjavati biskvit obogaćen bijelom čokoladom.



Dekoriranje cupcakesa:

  • dekorativni papiri (debeli i glatki, prikladni za izradu toppera i wrappera)
  • slatko vrhnje
  • boje u prahu ili gelu
  • banana
  • limunov sok

Kako bi ovi cupcakesi bili drugačiji i kako bi na tanjuru izazvali veći wow efekt ja sam se malo poigrala šarenim glatkim papirima i napravila sama toppere i wrappere za cupcakese. Vi to možete ali i ne morate napraviti. Ako nemate vremena raditi sami svoje ukrase za cupcakese, možete jednostavno ispeći muffine u košaricama koje imate doma i to je to.


Napunjene cupcakese ja sam omotala ručno rađenim wrapperima (košaricama za muffine).
Nakon toga sam izmiksala slatko vrhnje i obojala ga u nekakvu ljubičasto-crvenu nijansu pa sam njime ukrasila cupcake tako da sam uz rub špricom napravila cvijetiće od slatkog vrhnja koristeći zvjezdasti nastavak a sredinu sam ispunila okruglim nastavkom spiralno prema gore. Na vrh sam upiknula ručno rađene toppere s prikladnim porukama zbog kojih je gostima bilo teško odoljeti da ih ne probaju.

Za kraj sam još ogulila i narezala bananu na polukrugove koje sam nakapala s malo limunovog soka i upiknula u slatko vrhnje kao šećer na kraju.

Ovako "odjeveni" i dekorirani cupcakesi bojom i voćem su asocirali na tropske krajeve, ljeto, plažu i koktele pa otud i naziv tropski banana cupcakesi :).

Nadam se da ćete ih i sami isprobati i podijeliti sa mnom svoje slasne kolačiće!


U slast!


0 komentara :