Pužići od lisnatog tijesta

Sutra je 1. maj pa povodom toga donosim jedan brzi recept za peciva u zadnji čas. Radi se o pužićima od lisnatog tijesta koji su ukusni i brzo gotovi ukoliko koristite kupovno smrznuto lisnato tijesto. Budući da su svježe pripremljeni najfiniji, možete ih napraviti sutra ujutro, spakirati u kutijicu ili košaricu i ponijeti ih svježe sa sobom u prirodu, na roštilj, piknik, planinarenje ili kamo god da ste se uputili. Ako organizirate kućno druženje uz roštilj, također si možete zasladiti dan ovim malim zalogajčićima. 


Možete ih raditi u različitim kombinacijama, sa slanim i slatkim nadjevima te ih poslužiti u raznim prilikama, primjerice kao party food na nekoj proslavi. Recept sam pronašla na Coolinariki ali sam ga malo prilagodila sebi, izbacila sam vegetu i iako se u tom receptu rade slane kombinacije, ja sam se odlučila isprobati i kombinaciju s nutellom i lino ladom. Kod nas su se ovi pužići pojeli odmah i to još dok su bili topli a fini su i kad se posluže uz čašu mlijeka. 


Također, više su nas osvojili slatki pužići s nutellom i lino ladom jer je prevladavao taj slatki okus i bili su savršeni. Slani pužići su bili malo više suhi ali s obzirom da su jako jednostavni za pripremu preporučam ih svima da ih pripreme kad se zažele nečega finog a nemaju puno vremena za pripremu. Ti slani bi se mogli još popraviti dodavanjem nekog začina ili umaka, možda se može dodati kećap ili nešto pa će onda vući još više na pizza pužiće. Stvarno se može svašta kombinirati. I nema straha da će nutella izaći iz kolačića prilikom pećenja, bit će sve baš kako treba i odlično za prizalogajiti :).


Sastojci:

  • lisnato tijesto
  • 1 jaje
  • nutella
  • lino lada
  • sir
  • posebna salama ili šunka

Priprema:

Ako ne radite domaće lisnato tijesto, dosta ranije izvadite lisnato tijesto iz škrinje i ostavite ga da se odmrzne.

Pripremite dva kalupa za pečenje - na dno svakog postavite papir za pečenje ili ih namastite i lagano pobrašnite.


Pripremite nadjeve za pužiće: naribajte sir i salamu.
Ja sam koristila Cekin posebnu salamu, ekstrabušt, a vi možete staviti šunku umjesto posebne salame ili neku drugu salamu prema želji. Možete kombinirati sir i salamu ili raditi posebno pužiće od sira i posebne od šunke recimo.

Lisnato tijesto podijelite na dva dijela - jedan dio ćemo koristiti za slane nadjeve a drugi za slatke nadjeve.
U zdjelici razmutite jedno jaje.


Razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi prvi dio tijesta u oblik pravokutnika.
Ako radite dva slana nadjeva, prerežite razvaljano tijesto još na pola.
Premažite tijesto razmućenim jajem.
Na jednu polovicu ravnomjerno posipajte ribani sir a na drugu polovicu nanesite kombinaciju sira i salame.
Kad ste stavili nadjeve, svaku polovicu tijesta zarolajte u malu roladicu.

Rolade narežite na jednako široke ploške u obliku pužića i stavite ih u lim na papir za pečenje.
Premažite pripremljene pužiće razmućenim jajem.
Slane pužiće stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C na oko 15-20 minuta (što ovisi o jačini vaše pećnice).


Dok su slani pužići u pećnici, pripremite i pužiće sa slatkim nadjevom.

Ponovite cijeli postupak: razvaljajte drugi dio lisnatog tijesta i prerežite tijesto na pola te ga premažite razmućenim jajem i nanesite nadjeve.
Ja sam na jednu polovicu tijesta nanijela lino ladu a na drugu polovicu nutellu.
Zarolajte rolade i narežite ih na ploške te ih prebacite na papir za pečenje i premažite razmućenim jajem.


Pričekajte da se ispeku slani pužići pa onda i slatke pužiće stavite u pećnicu.




Jednostavno, brzo i fino, dobar tek!

0 komentara :