Francuska salata

Francuska salata je specijalitet prikladan kao prilog, kao salata ili čak i kao samostalno jelo. Popularna je diljem svijeta ali je poznata i pod različitim nazivima, poput Ruske salate ili Olivierove salate. Dobila je ime po ruskom kuharu kojemu možemo zahvaliti što danas ovako fino jedemo, Lucien Olivieru, i od onda se recept za ovu famoznu salatu držao u tajnosti. No bez obzira na to kako ju zvali, uvijek je to vrsta salate koja se priprema s majonezom, mrkvom, kiselim krastavcima i kuhanim krumpirom, kao temeljnim namirnicama. Osim tih nekih osnovnih namirnica, mogu se dodavati i piletina, jaja, šunka, jabuka i ostale namirnice po želji. Ljudi uistinu svašta kombiniraju. Tradicija je da se francuska salata poslužuje prije svega u svečanijim prilikama, primjerice za Novu godinu ili za Uskrs a često je nezaobilazna i za vrijeme Božićnih blagdana.


Recept je zapravo vrlo jednostavan ali vremenski zahtjevniji jer ima dosta posla sa sjeckanjem i kuhanjem kad se pripremaju veće količine salate.

Sastojci:

  • krumpir
  • mrkva
  • voda
  • sol
  • krastavci
  • grašak
  • majoneza
  • kiselo vrhnje

Priprema:

Nisam navodila točne količine pojedinih sastojaka jer ih svatko može staviti prema svojoj želji i ja ih nikad ne važem nego stavljam koliko čega želim.
Moja nekakva preporuka je da količine krumpira, mrkve, krastavaca i graška budu otprilike jednake kad se povrće nasjecka i da se povrće sjecka na komadiće sličnih veličina.
Ako volite više osjetiti reskasti okus krastavaca kao ja, možete staviti nešto više krastavaca u odnosu na ostalo povrće. Sve ovisi o ukusima.


Najprije ogulite krumpir pa ga dobro operite.
Zatim ga narežite na manje kockice.
Stavite ga kuhati u slanu vodu.
Budući da se radi o malim kockicama, krumpir se jako brzo skuha pa zato pripazite da vam se ne raskuha.
Kad je krumpir kuhani, ocijedite vodu i ostavite ga da se ohladi.

Dok se krumpir kuha, paralelno pripremite i mrkvu.
Mrkvu također ogulite i narežite na manje kockice pa ju stavite na kuhanje u slanu vodu.
Isto kao i kod krumpira, mrkva se brzo skuha pa nakon kuhanja ocijedite vodu i stavite mrkvu na hlađenje.


Ulijte u posebnu zdjelu vodu i dodajte malo stoli pa stavite vodu na vatru da proključa.
U vrelu vodu dodajte grašak pa ga kuhajte dok ne omekša.
Ako nemate svježi grašak, možete koristiti i onaj smrznuti ili onaj iz konzerve, već kuhani.

Dok vam se kuhaju mrkva, krumpir i grašak, narežite željenu količinu krastavaca na manje kockice. Ja obično stavim nešto više krastavaca u odnosu na ostalo povrće.

Kad je svo povrće kuhano i ohlađeno, možete završiti salatu.
Pomiješajte u jednoj zdjeli svo povrće koje ste skuhali.
Dodajte 2 velike žlice kiselog vrhnja i nakon toga još majonezu prema potrebi pa sve dobro izmješajte.
Majoneza i kiselo vrhnje se koriste kako bi se sve namirnice međusobno povezale i da na kraju salata ne bi bila presuha.
I to je to, francuska salata ja gotova pa ju stavite na par sati u hladnjak na hlađenje jer je hladna ukusnija.
Možete ju poslužiti kao prilog uz neko jelo a ja ju osobno mogu jesti i kao samostalno jelo :).


Dobar tek!

Izvor

0 komentara :