Đuveđ iliti rižoto s povrćem

Kod nas se rižoto u kombinaciji s povrćem, a prema želji i mesom, naziva đuveđ. Kombinacije kod pripreme ovog jela su mnogobrojne a isto tako možete i dodavati povrće koje volite ili ono koje vam je u trenutku pripreme dostupno.


Sastojci:
  • riža
  • 1 luk
  • malo ulja
  • svinjetina
  • paprika
  • rajčica
  • začini: vegeta, sol, papar
  • 1 žličica vina (opcionalno)
  • mrkva (opcionalno)


Priprema:
Luk nasjeckajte na sitne komadiće i pržite ga na malo ulja dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Dok se luk prži, narežite komad svinjetine (ili nekog drugog mesa) na male komadiće.
Narezanu svinjetinu stavite na luk i 5 do 10 minuta tako dinstajte bez dolijevanja vode pa nakon toga dolijte vodu i ostavite da se tako dinsta. Povremeno zalijevajte vodom i dinstajte sve dok meso ne omekša (otprilike sat i pol).

Kad je meso pri kraju odnosno skoro pa dovoljno omekšalo, dodajte papriku narezanu na rezance. Možete dodati ili svježu papriku ili smrznutu. Mi svake godine kad završava sezona paprika nekoliko paprika narežemo na sitne komadiće i spremimo ih u vrećice pa u škrinju, da bi ih mogli koristiti u jelima poput ovog kad paprike neće biti. Naravno, najbolja je svježa paprika ali poslužit će i smrznuta kad se nečega ovakvog zaželimo van sezone tog povrća. S tim da, ako stavljate smrznutu papriku, smrznutu ju i dodajete k mesu koje se dinsta što znači da ju ne odmrzavate. Ako koristite svježu papriku, jelo će biti još bolje i možete narezati 1, 2 ili više paprika, ovisno o vašoj želji.



Kad ste dodali papriku, sve skupa još malo dinstajte da na kraju bude mekano i meso i paprika. Potom dodajte rajčicu. Opet, možete dodati svježu rajčicu ako imate, a ako ne poslužit će i smrznuta rajčica.

Zatim dodajte začine: sol, vegetu i papar i probajte da li je jelo ukusno pa prema potrebi dodajte još začina. Ja uz svježu rajčicu volim dodati još malo rajčice iz tube (koncentrata rajčice).
Sve skupa još malo pirjajte i postepeno dolijevajte vodu jer jelo ne smije biti suho.


Na kraju samo dodajte rižu koju ste skuhali.
Opcionalno, možete dodati i žličicu bijelog vina i malo sitno nasjeckane mrkvice.





Dobar tek!

0 komentara :