Valentinovski kolač s dušom

Da bi se voljeli nije nam potreban samo jedan dan u godini, voljeti se moramo svaki dan, u dobru i zlu, ma kako to možda zvučalo kao klišej. No malo eksperimentiranja u kuhinji i priprema prigodne slastice kao malog znaka pažnje na taj dan ne može škoditi - slatko se ne odbija ni u kojem trenutku! Stoga sam, vođena tom mišlju, za vas pripremila nešto prigodno - fini kolačić koji možete poslužiti ne samo na Valentinovo već u bilo kojoj prilici a rastopiti će srce osobe kojoj ga pripremate. Kolač je ukusan, mekani i topi se u ustima. Toliko je fini da ga nisam ni stigla uslikati cijeloga, u jednom komadu :). No čarolija ovog kolača je upravo u njegovom presjeku odnosno malom iznenađenju koje se skriva u njegovoj unutrašnjosti: srčekima koja će pokazati voljenoj osobi koliko vam je stalo. Ljubav s razlogom ide kroz želudac pa zašto onda ne pokazati na taj način nekome koliko ga volite? Nadam se da će vam se svidjeti ideja i da ćete isprobati! 

 
Prije nego krenemo na recept još da vam pokažem set za fotkanje ovog kolača :). Obično fotkam na šanku u svojoj kuhinjici, kako ja to volim reći - mom malom raju u kojem "proizvodim" samo najfinije za naše trbuščiće, i najčešće je tu puno veći kaos kad dođe vrijeme za fotografiranje i kombiniranje, osmišljavanje fotkice. Uživam u stvaranju fotografije i vjerujem da se sad već može prepoznati moj stil - sve mora biti happy, chic i jednostavno zračiti pozitivom :). Ne volim tmurne fotografije, bezlične, bez duše, jer tad to ne bi bila ja. Kod mene na blogu se sve vrti oko sreće i ljubavi i želja mi je oraspoložiti čitatelje kad zakorače u moj virtualni kutak, uvesti ih u neku novu dimenziju u koju će se poželjeti vratiti - što zbog sadržaja što zbog energije kojom zrači. Ovaj put su mi u fotografiji pomogle i Njamamama slamčice kao i podloga koju je radio tata (tata, čitaj između redaka - trebat ću ih još!). Eto, sad kad vidite kako to kod mene izgleda, prelazimo na recept. 
 
 
Sastojci:

  • 4 jaja
  • 250 g šećera
  • 250 g glatkog brašna
  • 1.25 dcl ulja
  • 1.25 dcl mlake vode
  • pola praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica kakaa + žlica vode
  • jestiva crvena boja u gelu (može i u prahu)



Postupak:

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte zajedno kako bi dobili pjenastu smjesu.
Potom snijeg umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera pa dodajte ulje, mlaku vodu i vanilin šećer te izmiksajte da se sastojci povežu.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješajte žlicom (nemojte više miksati).

Pripremljenu smjesu podijelite u dva dijela.
U jedan dio smjese dodajte crvenu boju (ili rozu) u gelu ili prahu, ovisi kakvom raspolažete a u drugi dio smjese dodajte žlicu kakaa i žlicu vode. Promiješajte smjese da poprime lijepu boju. 


Pripremite kalup tako da ga namastite ili ga obložite papirom za pečenje. Ja sam za pripremu ovog kolača koristila Emmezetin pravokutni kalup veličine 26x13x6 cm. Zagrijte pećnicu na 180°C.

Najprije u kalup ulijte smjesu roze boje pa kolač stavite u pećnicu na otprilike 15 do 20 minuta. Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (gotov je kad čačkalica izađe čista iz biskvita) i pripazite da ga ne prepečete.

Kad se biskvit od roze smjese ispeče, izvadite kalup iz pećnice, kroz nekoliko minuta ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ohlađeni biskvit narežite na kriške debljine otprilike 1 cm i izrezivačem u obliku srca iz svake šnite izrežite po jedno srce. Ostatke biskvita prema želji možete iskoristiti za izradu nekakvih kuglica ili ga pojesti samoga, kao što smo i mi napravili, jer je fini mekani i ukusan sam po sebi.


Kalup operite i dobro osušite pa ga ponovo namastite ili postavite papir za pečenje.
Na dno kalupa ulijte malo smjese od kakaa pa po toj smjesi poslažite izrezana srca od rozog biskvita, jedno iza drugog duž cijelog kalupa. 
Sve prelijte ostatkom smjese od kakaa, s tim da prvo naizmjence popunjavate prostore uz srca i na kraju prelijete ostatak smjese po vrhu.

Stavite kalup u pećnicu na 180°C i pecite 20-tak minuta (ovisno o jačini pećnice stoga provjeravajte čačkalicom u kojoj je fazi kolač).


Gotov kolač izvadite iz pećnice, malo ohladite i onda ga izvadite tj. preokrenite iz kalupa.
Poslužite ga narezanog na kriške da srčeka dođu do izražaja a prema želji vrh kolača možete dekorirati i slatkim vrhnjem, dodati koji komad voća ili sve prošarati slojem čokoladne glazure. Mogućnosti su brojne, poigrajte se i napravite kombinaciju savršenu za vas.


U slast!

0 komentara :