Kocke s bananama

Do prije par dana grijalo nas je sunce i uživali smo u babljem ljetu a danas nemam osjećaj kao da je jesen već mi se čini da smo zakoračili u zimu. Čim ovako zahladi odmah dobijem volju za pripremu kolača. Dobijem želju da se zavučem u kuhinju, svoj najdraži kutak u stanu, i prepustim se miksanju, dekoriranju, pripremi biskvita i krema, organiziranju najfinijih ručkova i uživanju s najbližima u finom zalogaju. Kad vani prevladavaju sivilo i zvižduci vjetra koji nosi sve pred sobom, upalim pećnicu i dom odmah obuzme neka posebna toplina a sivilo nestane. Tu su i divni mirisi koji se polako ali sigurno šire i dom čine domom u pravom smislu riječi. Čini mi se da će takvih dragocjenih trenutaka sad biti još i više jer nam ne preostaje ništa drugo nego uživati u čarima jeseni pa i zime u isto vrijeme. Nadam se da ćemo zajedno dijeliti te trenutke.


Da bi i sami istjerali sivilo iz svog doma, samo trebate upaliti pećnicu i pripremiti nešto s puno ljubavi - za tu vam priliku danas preporučam ovaj savršeni kremasti kolač koji će zasladiti vaš dan i rastjerati tmurne oblake. Radi se o preukusnom kolaču, jednom od mojih najdražih u posljednje vrijeme. Radila sam ga svojim gostima prošlog vikenda, kad smo slavili moj rođendan, i baš nam je bilo dobro. Recept sam dobila i uvela koju sitnu promjenu no mislim da ga inače možete naći i u jednoj od kuharica Gospodarskog lista ako se ne varam. U svakom slučaju, preporučam vam da ga probate i mislim da je išta više suvišno govoriti - fotografije govore više od tisuću riječi pa vas prepuštam vizualnom uživanju i iščitavanju recepta. I upozorenje prije nego se tome prepustite: kolač je bombastičan, spoj banane i čokolade će vas očarati a želja da ga probate obuzeti - tako da budite spremni još danas staviti pregaču oko vrata i pripremiti ove kocke svojoj obitelji ili sebi za dušu.


Biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 1 žlica kakaa
  • 5 žlica brašna
  • pola praška za pecivo

Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
Žutanjcima dodajte šećer i izmiksajte ih da dobijete pjenastu smjesu.
Snijeg lagano umiješajte u smjesu od žutanjaka i šećera.
Potom dodajte kakao i izmiksajte.
Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa lagano promiješajte žlicom da se sastojci sjedine.

Pripremite kalup: namastite ga ili postavite papir za pečenje.

Smjesu za biskvit izlijte u kalup i pecite biskvit 10-tak minuta na 180°C.
Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (gotov je ako čačkalica izađe čista iz biskvita).
Gotov biskvit ohladite prije nanošenja kreme.


Krema:

  • 2 jaja
  • 7 žlica šećera
  • 2 žlice brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 7 dkg čokolade za kuhanje
  • 1 vanilin šećer
  • 1 maslac ili margarin
  • 3 banane

Da bi dobili omjer kreme i biskvita kakav vidite na fotografijama, poduplajte sastojke za kremu. Dakle, ja sam radila dvostruku količinu kreme no vi se za prvi put možete držati recepta pa ćete vidjeti da li vam je kolač bolji s više ili manje kreme. Radi se o jako ukusnoj kremi tako da ne možete pogriješiti ako odmah u startu sve stavite duplo.


U posudi izmiksajte jaja, šećer, vanilin šećer, brašno i sasvim malo mlijeka (koje ste odvojili od ukupne količine mlijeka).

Ostatak mlijeka ulijte u drugu posudu i zakuhajte na vatri da zakipi.
U kipuće mlijeko ulijte prethodno pripremljenu smjesu.
Malo promiješajte na vatri i odmah u vruće dodajte čokoladu izlomljenu na manje komadiće.
Kuhajte kremu, stalno miješajući, nekih 4 do 5 minuta tj. sve dok se čokolada ne otopi i krema ne zgusne.
Gotovu kremu ohladite prije dodavanja ostalih sastojaka.

U ohlađenu kremu dodajte izmiksani maslac (koji je prethodno odstajao na sobnoj temperaturi da se lakše miksa i da ne bude grudica) i izmiksane banane. Izmiksajte sve skupa i krema je gotova.


Slaganje kolača

  • 400 ml slatkog vrhnja

Slatko vrhnje čvrsto izmiksajte.
Biskvit premažite kremom od banana i čokolade a gore još nanesite sloj slatkog vrhnja.
Kolač stavite na hlađenje i kasnije poslužite.


U slast!

0 komentara :