Voćni jogurt kolač

Voćni jogurt kolač je jednostavan ali nadasve ukusan kolač. Prije nego sam otkrila ledeni vjetar ovo je bio moj kolač broj jedan i jako sam ga često radila. Još je bolji kad u kremu stavite svježe voće. Najčešće ga radim s jagodama, ali možete eksperimentirati s bilo kojim voćem. Za kakvu se god kombinaciju odlučite, ne možete pogriješiti.
 

Kolač je lagani i obično se pojede u roku odmah a posebno je dobar kad je hladan i osvježavajući. Ja sam već prema receptu za ovaj kolač radila i torte tako da je ovo provjereno dobitna kombinacija, posebno kad nam se jede nešto voćno i nešto što nije teško za želudac.


Sastojci za biskvit:
  • 5 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 1/2 dcl ulja
  • 1/2 dcl mlijeka
  • 1/2 praška za pecivo

Priprema biskvita:
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Žutanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg. Snijeg umiješajte u smjesu žutanjaka i šećera i nakon toga dodajte ulje i mlijeko pa ponovo izmiksajte sve zajedno. Na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo i ručno dobro promiješajte.

Smjesu za biskvit ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje.
Biskvit pecite nekih 10-tak minuta na 180°C.
Provjerite čačkalicom da li je biskvit gotov (ako se ništa ne hvata za čačkalicu, to je to).
Izvadite biskvit iz pećnice i ostavite ga da se ohladi pa za to vrijeme napravite kremu.



    Sastojci za kremu:
    • 2 voćna jogurta (jagoda)
    • svježe jagode
    • 15 dkg šećera u prahu
    • 1/2 l slatkog vrhnja
    • 1 mala žličica želatine

    Priprema kreme:
    Za kremu najprije izmiksajte 2 voćna jogurta od jagode i šećer. Ako nemate voćni jogurt od jagode, može poslužiti bilo kakav voćni jogurt, recimo od breskve, banane ili nekog drugog okusa. 
    U originalu se ova krema radi samo s jogurtima, no ja uvijek kad mogu dodam i svježe voće jer je tako kolač ukusniji. U smjesu jogurta i šećera dodajte jagode (koliko želite) i opet sve izmiksajte.

    Čvrsto izmiksajte slatko vrhnje. Slatkom vrhnju dodajte smjesu jogurta, jagoda i šećera. Opet sve zajedno izmiksajte.
    Pripremite želatinu prema uputi s vrećice. U 4 žlice hladne vode dodajte 1 malu žličicu želatine. Vodu i želatinu zagrijte, kontinuirano mješajući da ne bude grudica. Nakon toga želatinu malo ohladite i dodajte ju u smjesu slatkog vrhnja, jogurta, jagoda i šećera. Sve skupa još malo izmiksajte i krema je gotova. 


    Ukrašavanje
    Jagode nasjeckajte na male komadiće i ukrasite po želji. Što više jagoda stavite, to će kolač biti bolji.


      Dobar tek!

      0 komentara :