Izrada karamel ukrasa

Tutorijal za izradu karamel ukrasa obećala sam još u članku o Sugar rush torti. Karamel ukrasi mogu izgledati jako efektno na tortama ali i na kolačima a mogućnosti za izradu su mnogobrojne. Nedavno sam i sama radila ukrase od karamela pa ću vam za početak pokazati neke osnove za izradu ovih ukrasa a kad isprobam još neke načine ukrašavanja s karamelom onda ću napisati i jedan članak o mogućnostima da se malo inpirirate i dobijete više ideja za dekoriranje svojih slastica.


Za izradu karamel ukrasa potreban vam je samo šećer. 

Postupak izrade ukrasa od karamela:

  • u posudu stavite željenu količinu šećera pa posudu stavite na vatru da se šećer zagrije

  • zagrijavajte odnosno otapajte šećer sve dok ne poprimi boju karamela
  • kod otapanja šećera, cijelo vrijeme miješajte da se šećer ne bi primio za dno posude i zagorio



  • kad šećer poprimi boju karamela preostaje vam samo još da iscrtate željeni ukras
  • za iscrtavanje ukrasa bilo koje vrste važni su brzi pokreti ruku upravo zbog toga što se karamel jako brzo stvrdnjava

Sad kad znate osnovni postupak možete pogledati jedan konkretni primjer. Na ovom linku ste već imali prilike vidjeti recept za Sugar rush tortu (mađaricu) ukrašenu jednim ovakvim ukrasom od karamela a u nastavku ćete vidjeti kako se taj ukras radi. Zapravo, sve već znate osim kako dobiti taj zaobljeni oblik a na kraju ću navesti i par savjeta koji vam mogu pomoći pri dekoriranju.

Postupak izrade "kupole" od karamela:

  • zdjelicu koju ćete koristiti za izradu ukrasa nešto prije same izrade stavite u hladnjak ili škrinju da se malo ohladi
  • zatim zdjelicu obložite aluminijskom folijom da bi kasnije lakše skinuli karamel dekoraciju

  • u zdjeli otopite šećer tako da poprimi zlatno-žutu boju karamela
  • odmah čim ste otopili šećer, topli karamel nanosite na zdjelicu obloženu folijom brzim pokretima zbog stvrdnjavanja karamela - možete ga nanositi u tanjem ili debljem sloju, ovisi što radite i to tako da radite šare odnosno da dobijete uzorak nepravilne mreže


  • dok nanosite karamel on se brzo hladi i stvrdnjava no ako želite možete ga na kratko staviti u hladnjak da se do kraja stvrdne a ako vidite da nema potrebe, ni ne morate
  • kad se karamel ohladio, odvojite ukras od zdjelice i onda pažljivo odvojite aluminijsku foliju da vam ukras ne pukne


Dodatne upute (savjeti):

  • u postupku sam spomenula da je najbolje zdjelicu obložiti folijom - osobno sam isprobala razne načine izrade ovog ukrasa koji su bili neuspješni ali sam onda dobila savjet da probam s folijom i uspjelo je... prije nego sam prvi put radila ukrase od karamela čitala sam da je dovoljno ohladiti zdjelicu pa onda po njoj šarati s karamelom ili zdjelicu prvo premazati uljem, maslacem ili tako nečim no kod mene to nije funkcioniralo i nisam mogla skinuti ukras sa zdjelice a da ga nisam cijelog potrgala - možda nekome i taj način bude dobar, no kod mene to nije uspjelo
  • osim zdjelice, za izradu ovakvog ukrasa, može vam poslužiti i šeflica ili nešto drugo što vam je pri ruci a da je sličnog oblika
  • osim ovakvih okruglih oblika možete raditi i druge oblike, samo ih obložite folijom radi lakšeg skidanja i to je to - uz malo truda dobiti ćete divne dekorativne ukrase koji vam mogu poslužiti i kao košarice koje ćete puniti s nečim ili ih možete iskoristiti za posluživanje slastica 


  • također sam čitala da neki ove ukrase rade na način da ne otapaju samo šećer nego šećer i vodu - ja sam to isprobala i meni se takva smjesa nije pretvorila u karamel
  • kad sam radila karamel ukrase, do sad nisam otapala jako velike količine šećera jer nisam trebala puno karamela za određeni ukras no ako radite više ukrasa povećajte količinu šećera - isto tako mislim da ćete kod većih količina šećera moći i nešto dulje baratati karamelom jer će većoj količini trebati više vremena da se stvrdne
  • kod nanošenje karamela na zdjelicu najbolje bi bilo da radnu površinu prekrijete papirom ili folijom, odnosno nečime što ćete moći baciti ili što ćete moći lakše očistiti pa ćete tako izbjeći nered

  • također zdjelicu možete postaviti na nešto da ju ne morate pridržavati rukom kod nanošenja karamela, tako će vam biti puno jednostavnije 
  • želite li napraviti deblje niti od karamela koristite žlicu a ako želite tanje niti onda se poslužite vilicom
  • što će tiče pranja zdjelice u kojoj ste radili karamel, on će se stvrdnuti i to nećete moći odmah oprati no zato možete zdjelicu napuniti vrućom vodom i ostaviti da tako odstoji par sati ili čak i kroz noć pa će se karamel otopiti i zdjelicu ćete oprati bez ikakvog problema




Na kraju samo još podsjetnik na to kako napravljeni ukras izgleda na Sugar rush torti :)
 

Ono što je najbolje kod ukrasa od karamela jest to da su vam mogućnosti stvarno bezbrojne i da na vrlo jednostavan način možete jako lijepo obogatiti svoje slastice

To je to, isprobajte tutorijal ako vam se sviđa ideja i javite dojmove, pišite, šaljite fotografije ukrasa kao i dodatne savjete ako ih imate :)

0 komentara :