Božićne pizzete u obliku borića

Blagdani su pred nama, napokon stiže najljepše vrijeme u godini. Osobno oduvijek živim za te dane i ne znam čemu se više veselim, pripremi božićnih delicija, ukrašavanju božićnog drvca i doma, druženju s najdražima, planiranju božićnog ručka, pripremi poklončića za moje najbliže, božićnim filmovima koji se iz godine u godinu ponavljaju ili toj čarobnoj atmosferi zbog koje imam osjećaj da živim svoju savršenu bajku. Vjerojatno svemu po malo no priprema Božićom inspiriranih slastica i jela je ipak posebna priča i srce mi zatitra kad se samo sjetim svega što stiže. Kad je bal nek je bal.


Većina obožava pizzu ili mini pizzete pa sam vam zato danas pripremila recept za blagdanske pizze u obliku malih borića. Iako se radi o sasvim običnom i jednostavnom jelu uz mrvicu kreativnosti možete napraviti nešto unikatno, nešto čemu nitko neće moći odoljeti. Poigrajte se božićnim oblicima i napravite svoje slatke male pizze, bilo da se odlučite za boriće ili možda zvijezdu repaticu, čizmicu ili neki drugi oblik. Pizzete u obliku borića oduševit će vaše klince. Idete li na Polnoćku, oduševite ih i prije im napunite trbuščiće ovim ukusnim zalogajčićima. Sigurna sam da će djeca biti oduševljena a bome ni odrasli ne bi imali ništa protiv ovakvog snacka. I obavezno uključite dječicu u pripremu pizzeta i zajedno se zabavite, stvarajte uspomene za cijeli život. Neka izrezivačima izrezuju željene oblike ili gore stavljaju željene nadjeve, važno je samo da svi budete zajedno, da se družite, smijete i zabavite kao nikad u životu. I sama se sjećam da su mi trenuci kad sam s majkom i sestrom petljala po tijestu bili nezaboravni, zamislite samo to brašno na sve strane - našim majkama još dodatnog posla a dječici je to nešto ludo i nezaboravno. To su trenuci koji se pamte i isto vam svima od srca želim. Stoga pogledajte recept, koji je prvotno objavljen na portalu Fashion.hr, a onda zasučite rukave i zabava može početi.


Sastojci:

  • brašno
  • 2 - 3 žlice ulja
  • kvasac
  • prstohvat šećera
  • prstohvat soli
  • voda prema potrebi
  • za nadjev: kečap ili umak od rajčice, sir, šunka, gljive, origano i ostali sastojci po želji

Radi se o uistinu brzom i jednostavnom receptu jer se kvasac ne mora dizati, iako vi to možete napraviti ako želite. Također, kad oblikujete pizzete vi ih možete ostaviti da se kratko dižu no nije potrebno. Uštedite vrijeme i skratite si pripremu ako možete. Ovaj temeljni recept za tijesto za pizzu je već na blogu od ranije no ponovit ću ukratko postupak i objasniti na koji sam način radila boriće.


U posudu stavite brašno (nisam navela točnu količinu jer ovisi o veličini i količini pizza koje radite a i sama to uvijek radim odokativno).
Dodajte ulje i prstohvat soli.
Kvasac otopite u pola čaše vode i dodajte mu prstohvat šećera.
Budući da nema potrebe za dizanjem kvasca, odmah ga dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima.
Uz kvasac, dodajte i malo vode.
Zamijesite glatko tijesto i prema potrebi dodajte još vode da ga lakše zamijesite.

Pripremite kalup: namastite ga ili postavite papir za pečenje.


Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, što tanje možete (osim ako ste ljubitelj debljeg tijesta) i izrezivačima u željenim oblicima izrezujte tijesto na manje komade. Ja sam koristila prigodne izrezivače u obliku većeg i manjeg borića a vi se možete poslužiti i drugim oblicima.

Boriće poslažite u kalup i potom slijedi stavljanje nadjeva, no prije toga upalite pećnicu da se zagrije na 180°C.

Nadjenite pizzete čime god želite. 
Najprije ih premažite kečapom ili umakom od rajčice a gore stavite šunku, sir, prema želji gljive i origano ili druge namirnice i začine koje volite u toj kombinaciji. Osobno, često šunku zamijenim običnim ekstrabuštom, tako mi pizza bude laganija i sad ju na taj način volim više nego sa šunkom. Možete dodati i feferone, feta sir, mozzarellu, češnjak, tabasko, neko drugo povrće, bilo što.


Kad ste gotovi, stavite ih u pećnicu na 10-tak minuta.
Ako je tijesto deblje vjerojatno će se i malo duže peći. Znat ćete da su pizze gotove po boji tijesta na dnu pizzeta i po siru koji će onako nabubriti i lagano početi rumeniti.

Gotove pizze izvadite iz kalupa i odmah ih tople poslužite veselom društvu.


Dobar tek i uživajte u čaroliji blagdana koji su pred nama!

0 komentara :