Vinski gulaš

Vinski gulaš je tradicionalno jelo koje vjerujem mnogi od vas spremaju na sličan ako ne i isti način. Ja osobno nisam ljubitelj gulaša ali u mojoj obitelji ima onih koji ga vole pa kad su prije nekog vremena izrazili želju da papaju gulaš, nisam morala dugo razmišljati - odluka je pala a ja sam se sutradan bacila na kuhanje.


Inače baš ne volim kuhati jela koja i sama ne volim jesti ali eto, što se mora nije teško. Na kraju krajeva, bez obzira na to što pripremam, važno je samo jedno - vidjeti voljene osobe kako guštaju u onome što ste za njih napravili s puno ljubavi.
 
Sastojci:
  • 2 luka
  • malo ulja
  • svinjetina
  • malo slatke začinske paprike
  • krumpir
  • začini: sol, papar, vegeta
  • 2 lovorova lista
  • 1 mala žličica bijelog vina
  • malo brašna

 
Priprema:
Sitno nasjeckajte luk te ga stavite da se prži na ulju sve dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.
Dok čekate da se luk malo poprži, narežite komad svinjetine na manje komadiće. Količina svinjetine ovisi o vašem ukusu i o tome želite li da u gulašu prevladava krumpir ili meso.

Kad ste luk popržili, gore stavite narezanu svinjetinu i pržite ju na luku nekih 5 minuta bez dolijevanja vode. Nakon tih 5 minuta dolijte vodu (da bude u ravnini s mesom otprilike) i dodajte malo crvene slatke paprike - maksimalno jednu malu žličicu jer gulaš na kraju mora biti više smeđe boje i ne smije imati previše okusa po paprici. Promiješajte i tako dinstajte svinjetinu nekih sat i pol vremena, uz postepeno dolijevanje vode.



Dok dinstate meso, ogulite željenu količinu krumpira i narežite ga na kockice. Ostavite ga da stoji u hladnoj vodi sve dok meso ne omekša.

Nakon nekih 1.5 h, meso će već biti skoro mekano ako niste svinjetinu narezali na prevelike komade. Budući da je meso pri kraju, možete dodati krumpir narezan na kockice. Sve skupa zalijte s vodom do razine krumpira.
 


Dodajte začine: sol, papar i vegetu, prema želji.
Također dodajte i dva lovorova lista i manju žličicu bijelog vina. Ja ne volim kad se previše osjeća vino u gulašu pa ne stavljam puno, a ako vi volite jači okus vina u hrani, slobodno stavite više.

Sve skupa promiješajte i ostavite da se kuha sve dok ne omekša krumpir. Ovisno o tome na koliko ste velike komade narezali krumpir, on će se kuhati otprilike pola sata do sat vremena.

Kad je i krumpir kuhani, vrijeme je da završimo gulaš i učinimo ga malo gušćim. U čašu (ja koristim onu od 2 dcl) do pola natočite vodu i u vodu stavite 1 ili 2 male žličice brašna te dobro promiješajte da ne bude grudica. Mješavinu brašna i vode preko cjedila ulijte u gulaš.


Promiješajte sve skupa i pričekajte da gulaš proključa.
Provjerite da li je za vaš ukus gulaš dovoljno gust i ako nije, ponovite postupak s malo brašna i vode.
Ako je gulaš pregust, samo dodajte još malo vode. Gulaš inače ne bi smio biti pregust odnosno ne bi smio biti gust poput raznih umaka ali opet sve ovisi o našim ukusima i svatko ga može pripremiti onako kako voli. Na kraju vam samo još preostaje probati gulaš da provjerite nedostaje li kojeg začina i prema potrebi možete dodati još soli, vegete ili papra. I to je to, gulaš je gotov i spreman za serviranje.





Dobar tek!

0 komentara :